Reeën kijken in de Brabantse Biesbosch

De winter is de beste periode om reeën te spotten. Ik kom ze nu haast in elke polder tegen. In groepjes trekken ze over de akkers en als je goed kijkt, zie je meestal een bokje met een gewei dat nog begroeid is. Sommigen denken dat er in Nederland inmiddels honderdduizend reetjes zijn. ‘En’, zo las ik, ‘een ontmoeting met een ree is voor veel mensen een hoogtepunt.’ Dat geldt ook voor mij. Hoe dichterbij hoe liever. In de Biesbosch maak je een behoorlijke kans op een ontmoeting. Tuur maar eens over de velden en de akkers.

Reeën kijken in de Brabantse Biesbosch

Je kunt vrijwel op alle locaties in de Biesbosch reetjes tegenkomen. Het begint vaak al op de snelweg, langs de A27. Dat is natuurlijk de Biesbosch nog niet, maar ik zie op de akkers al groepjes reeën grazen. Rij ik de Biesbosch over de Bandijk binnen, dan kijk ik voortdurend over de akkers of ik daar reetjes zie lopen. Deze winter zag ik ze zo vanaf de Bandijk. Verstoppen was lastig, want ze lagen in de sneeuw, zoals je in het volgende filmpje kunt zien:

Ik heb dat groepje al vaker in die buurt zien rondlopen. Eén keer liepen ze in vol galop over de akkers en liepen ze vlak achter mijn auto langs. Daar staken ze via de dammen over de sloten over naar de akkers aan de andere kant van de weg.

Ook rond het Gat van Lijnoorden zie ik regelmatig groepjes reeën. De weilanden zijn dan ook een uitermate voedselrijke omgeving voor deze ranke zoogdieren.

Mijn mooiste waarneming van een ree was echter achter de Spieringsluis. Daar was ik aan het wandelen met twee andere vogelaars, op zoek naar de roerdomp die er kort te voren was gezien. De roerdomp kregen we niet te zien, maar wel een ree dat pardoes in het water sprong en naar een eiland zwom. Reeën kunnen ontzettend goed zwemmen en dat bleek maar weer eens.

Vanaf de Bandijk kun je op verschillende plaatsen goed vogels kijken. Ook daar kwam ik onverwacht een hinde tegen. Ze stond voor de uitkijkpost en keek ons doodstil aan. Zo keken we elkaar een minuut of wat aan en toen verdween ze langzaam in het wilgenbosje. Wij deden een paar stappen op het wandelpad en daar stond ze opnieuw! Ze was bepaald niet schuw en ook nu duurde het even voordat ze in de struiken verdween. Ik maande mijn gevolg overigens wel om de locatie snel te verlaten, want deze ontmoeting vond plaats in het voorjaar. Grote kans dat deze hinde in die buurt haar jong had liggen… Kijk altijd uit voor verstoring. Wanneer je het jong aanraakt, dan krijgt het de geur van mensen en zal haar moeder het jong gegarandeerd verstoten. Het is echt niet nodig om de zeearenden en de vossen op deze manier van voedsel te voorzien.

Wil je ook eens reeën kijken in de Biesbosch in combinatie met vogels, dan kun je bij mij een excursie boeken. We wandelen door een paar mooie gebieden op zoek naar alles wat vliegt, loopt en graast.

Hier nog een filmpje dat ik maakte van reetjes op de akkers in de Brabantse Biesbosch:

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!