Recensie: Zoogdieren, Verrassend vlakbij 4, Jip Louwe Kooijmans

In de serie natuurgidsen ‘Verrassend vlakbij’ verscheen onlangs het zesde deel: Zoogdieren, Verrassend vlakbij 4 van Jip Louwe Kooijmans die ook al het deeltje over vogels voor zijn rekening nam. Ook dit deel doet recht aan waar de serie voor staat: fris vormgegeven natuurgidsen voor een brede groep mensen die in de natuur zijn geïnteresseerd.

 

 

Zoogdieren. De harten van mijn kinderen gaan er sneller van kloppen dan van vogels. Moet ik helaas constateren. Hoewel, ook zoogdieren mogen er zijn. Het zou wat zijn om te hier te schrijven dat ze er niet mogen zijn, want dan zou het zoogdier Homo Sapiens een zelfdestructieve neiging in zijn DNA mee hebben gekregen. Overigens speur ik zelf ook naarstig naar zoogdieren. Want ik zie zelden een zoogdier in het wild, haas, konijn, huismuis en ree uitgezonderd. Hermelijn wil ik zien. En das, wezel of steenmarter. En een bultrug mag van mij ook best langs komen zwemmen in de Europoort.




Jammer genoeg leven veel soorten zoogdieren een verborgen leven. Ze leven ‘s nachts of zijn er meesters in om de mens te ontlopen. Ze moeten wel, want Homo Sapiens is hen niet zelden vijandig gezind. Bewust, omdat ze als plaagdieren worden beschouwd. En in meer of mindere mate onbewust. De das die ik eind april in zijn eigen bloed op de weg zag liggen in Bourgondië was duidelijk aangereden. Dat wil niemand, maar het gebeurd toch. En van hoeveel zoogdieren zijn de populaties niet ingestort doordat de mens leefruimte opeiste? Yuval Noah Harari, schrijver van het boek Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid, beweert zelfs dat het verschijnsel mens een catastrofale uitwerking had en heeft. Overal waar de mens ten tonele verscheen, stortten in de oudheid de populaties zoogdieren in. In Australië bijvoorbeeld, en in Noord-Amerika. Met dat mensen deze continenten ontdekten, stierven ontzettend veel soorten zoogdieren uit. Vogels en insecten ook trouwens.

Goed, liever over naar wat positiever nieuws. Over de natuurgids Zoogdieren, Verrassend vlakbij 4 van Jip Louwe Kooijmans. Met deze gids in de hand ontdek je van maand tot maand zoogdieren en hun sporen. In januari, mocht er een laagje sneeuw liggen, speur je naar sporen. Pootafdrukken bijvoorbeeld. In februari speuren we verder, naar uitwerpselen. Ook een geliefd spoor voor wie in zoogdieren is geïnteresseerd. Voor veel soorten een heel belangrijke aanwijzing dat hij in het gebied leeft. In de maanden erna kijk je met de auteur uit naar vleermuizen, egels, zeehondjes, walvissen, herten, marters en veel meer. Verrassend genoeg kom je ook in de stad zoogdieren tegen. Anneke Blokker, stadsecoloog in Amsterdam, legt in het voorwoord uit wat zij doet om de stadse biodiversiteit te bevorderen.

Je krijgt in Zoogdieren, Verrassend vlakbij 4 overigens niet alleen tips om zoogdieren te ontdekken. Je leert ze ook herkennen. Waterspitsmuis, noordse woelmuis, boommarter, gewone zeehond en bruinvis, vrijwel alle zoogdieren die je in ons land tegen kunt komen worden beschreven en afgebeeld. Evenals in de andere deeltjes zijn de foto’s weer opvallend mooi. En de omschrijvingen zijn geschikt voor iedereen. Lekker laagdrempelig en uitnodigend om te lezen. Zoogdieren kunnen wel wat hulp gebruiken, dus je krijgt ook talloze tips om zoogdieren in je omgeving van een onderkomen te voorzien. Een muizenruiter maken bijvoorbeeld. Of een egelvriendelijke tuin aanleggen. En een vleermuizenkast ophangen.

Helemaal top vind ik het hoofdstuk ‘Zoogdieren op vakantie’. Je krijgt leuke tips om in het buitenland zoogdieren te kijken. En je komt nog eens ergens! Op Gibraltar bijvoorbeeld. Of in de Alpen, op de Britse eilanden of in Lapland. Na het lezen van Zoogdieren, Verrassend vlakbij 4 krijg je direct zin om een natuurreis te boeken.

Eindconclusie: de serie natuurgidsen ‘Verrassend vlakbij’ is weer een interessant en mooi vormgegeven deeltje rijker. Een leuk cadeautje voor jezelf of voor wie is geïnteresseerd in zoogdieren.

Zoogdieren, Verrassend vlakbij 4 / Jip Louwe Kooijmans / KNNV Uitgeverij / hardcover

 

 

 

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.





Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!