Recensie: Zeldzame vogels van Europa, Frédéric Jiguet en Aurélien Audeward

Een bijzondere veldgids van de makers van die andere bijzonder fijne veldgids, Alle vogels van Europa. Dit keer een wat specifiekere vogelgroep, namelijk vogels waarvoor heel veel mensen op de been komen als er zich één meldt: de veldgids Zeldzame vogels van Europa. Goede teksten en uitstekende afbeeldingen met oog voor subtiele details, dat is wat deze veldgids kenmerkt.

recensie zeldzame vogels van europa

Met deze inleiding zou ik kunnen volstaan, maar dat lijkt me geen goed plan. Iets meer inhoud mag een boekbespreking wel hebben, vind ik. De veldgids Zeldzame vogels van Europa bevat beschrijvingen van 460 soorten. Deze zeldzaamheden worden in beeld gebracht door uiterst gedetailleerde foto’s. Tweeduizend foto’s maar liefst! En niet zomaar foto’s, maar foto’s met oog voor de details. De foto’s in deze gids kunnen prima wedijveren met illustraties in een veldgids als bijvoorbeeld de ANWB Vogelgids van Europa.

Het is ondertussen natuurlijk wel fascinerend: met Zeldzame vogels van Europa ligt een vogelgids voor me waarvan ik het merendeel van de soorten nooit heb gezien. Maar daar gaat het dan ook om. Een aantal van deze zeldzaamheden staan ook in de reguliere gidsen vermeld. Vaak als dwaalgast. Met vaak slechts summiere aandacht. Korte omschrijving en niet meer dan één illustratie of foto. Daarbij gaat de aandacht voor details verloren. Terwijl het bij veel dwaalgasten toch echt op de details aankomt.

Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse tafeleend. Een zeer zeldzame dwaalgast in Groot-Brittanië, Ierland en IJsland. Hij lijkt sprekend op de ‘gewone’ tafeleend, maar hij heeft een rondere kop en de snavel is meer spatelvormig. Zo zijn er nog wat subtiele verschillen die ik vast en zeker over het hoofd ga zien, mocht er op een mooie dag eentje bij mij in de Alblasserwaard neerploffen.

Maar ook voor de kleine topper zal ik moeite moeten doen. En voor de Amerikaanse kleine zilverreiger eveneens. Goed dan dat in deze vogelgids zoveel aandacht wordt besteed aan de subtiele details waar je de vogels aan herkent. En waar ze zich onderscheiden van gelijkende Europese soorten. Dit is dus een volwaardige vogelgids die qua opzet één op één te vergelijken is met de kwaliteitsgids Alle vogels van Europa die ik hierboven in de inleiding al noemde. En dat betekent dus dat dit een veldgids is die voor elke vogelaar, zeker de gevorderde, een enorme aanwinst zal zijn.

Al bladerend en kijkend naar de verspreidingskaartjes zie ik dat de zeldzame soorten vooral uit Noord-Amerika, Afrika en Azië afkomstig zijn. Maar ook soorten die in Europa zelf heel zeldzaam zijn, staat erin. De dwerggors bijvoorbeeld en de giervalk.

Ondertussen vroeg ik me af welke soorten in Zeldzame vogels van Europa ik wel heb gezien. Wel, dat zijn de zwarte rotgans, de steppevorkstaartplevier, bladkoning, roodmus, roze spreeuw, witkopgors en de zwartkopgors. De roodhalsgans wordt momenteel nog gemeld in de Donkse Laagten vlakbij, maar ik heb ze tussen de brandganzen nog niet kunnen ontdekken. Deze veldgids daagt me dus uit om nog meer naar buiten te gaan en nog beter op details te letten in het veld.

Aan de gids Zeldzame vogels van Europa werken Vogelbescherming Nederland en Dutch Birding Association mee. En dat staat ook nog eens garant voor kwaliteit. Frédéric Jiguet is bioloog bij het nationaal historisch museum in Parijs. En Aurélien Audeward is ornitholoog bij een vogelbeschermingsorganisatie in Frankrijk.

Tot slot:
De eerste complete veldgids met uitgebreide beschrijvingen en veel foto’s over dwaalgasten. Veel aandacht voor (subtiele) kenmerken. Heb je speciale aandacht voor dwaalgasten, dan is de gids Zeldzame vogels van Europa een onmisbare gids. In het Nederlands taalgebied is er geen andere gids die zo grondig aandacht besteed aan dwaalgasten. En ook niet onbelangrijk: met veel zorg vormgegeven en uitgevoerd.

Zeldzame vogels van Europa / Frédéric Jiguet en Aurélien Audeward / KNNV Uitgeverij / paperback

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt op prijsklasse):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!