Een dagje naar het strand is leuk, en het is nóg leuker wanneer je er naar fossielen kunt zoeken. Op de Zeeuwse stranden maak je overal kans op het vinden van een fossiele schelp, haaientand of een stuk bot. Op sommige stranden maak je zelfs héél grote kans op het vinden van oeroude haaientanden weet ik uit eigen ervaring. Het vinden van een fossiel is vaak een gedenkwaardige gebeurtenis en nog leuker is het om te weten wat je hebt gevonden. Daarvoor is nu een informatieve en prachtige veldgids beschikbaar: Zeeuwse strandfossielen, het jubileumboek van de Werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap.
Op de stranden rond Cadzand-bad is het heerlijk haaientanden zoeken. Ik raad je aan om eerst een zeef aan te schaffen in een van de lokale souvenirwinkels. Daarna op het strand elke schep zand zeven in het water en met spanning afwachten of er een haaientand verschijnt. Zo hebben we tijdens een zomervakantie een doosje vol haaientanden weten te verzamelen. Ook langs de Westerschelde liggen er stranden met goede naam en faam onder fossielenzoekers. En, schrijven de auteurs van Zeeuwse strandfossielen, ook op de stranden van Walcheren en Schouwen-Duiveland maak je kans op fossielen schelpen en botten. En dus: hoofd in de wind, blik schuin omlaag en zoeken maar.
In een van de eerste hoofdstukken van Zeeuwse fossielen maakt Herman Nijhuis je duidelijk waarom in Zeeland zoveel fossielen worden gevonden. Op de grens met België liggen de prehistorische bodemlagen nog aan de oppervlakte. Daarnaast vind er op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen zandsuppletie plaats. Ver op de Noordzee wordt zand op grote diepte opgezogen om er vervolgens het strand mee op te hogen. Deze zandlagen bevatten talloze fossiele haaientanden die er netjes worden uitgespoeld of die opnieuw schuil gaan onder het zand. Liggen ze aan de oppervlakte dan kun je ze met laag water verzamelen. De haaientanden onder het zand kun je eruit zeven. In Zeeuwse strandfossielen worden de belangrijkste vindplaatsen van fossielen in Zeeland natuurlijk vermeld.
Het belangrijkste in een veldgids als Zeeuwse fossielen zijn de overzichten van de fossielen die je kunt vinden. Die overzichten vind je verspreid over zes hoofdstukken: Schelpen, Overige ongewervelden, Vissen, Walvisachtigen, Landzoogdieren en Overige fenomenen. Je ziet wel: fossielen zoeken in Zeeland is de moeite waard!
Elk fossiel wordt afgebeeld door een duidelijke kleurenfoto. Daarna wordt door middel van icoontjes weergegeven of het fossiel nog altijd levend voorkomt in de Zeeuwse wateren, dan wel of het is uitgestorven. Een uitgestorven fossiel kan overigens ook nog elders voortleven. Ook dat wordt vermeld. Ook handig zijn de tekens die aangeven of het fossiel zeldzaam is of algemeen. Daarna wordt het fossiel uitgebreid beschreven, compleet met ouderdom en de belangrijkste vindplaatsen in Zeeland. Heb je dus al een collectie fossielen opgebouwd en ontbreekt er een stuk in je verzameling, dan weet je waar je het zoeken moet.
Zelf heb ik dus tijdens een zomervakantie het strand van Cadzand gezeefd. Later heb ik de stranden van Maasvlakte II afgestruind op zoek naar fossielen. Daar vond ik ook de dolfijnenwervel die ik op bladzijde 123 tegenkom. Of ik een wervel van dezelfde soort heb gevonden, weet ik niet. Wel herken ik de vorm. Als het dezelfde soort is dan dateert mijn wervel uit het Mioceen of Plioceen. Maximaal 23 miljoen jaar oud dus. Wil je ook kans maken op een wervel, bezoek dan de stranden van Zeeuws-Vlaanderen of de Kaloot langs de Westerschelde. Een waarschuwing is op zijn plaats: het is een zeldzaam fossiel. Je moet een flinke portie geluk hebben om een wervel te vinden.
Ik complimenteer de Werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap en de uitgever met de veldgids Zeeuwse strandfossielen. Het voorziet vast en zeker in een behoefte. Dit boek geeft iedereen goede informatie over waar je op moet letten bij het zoeken naar fossielen. En als je een fossiel hebt gevonden, is het natuurlijk heel fijn dat je het fossiel op naam kunt brengen. Rest mij nog te vertellen dat het taalgebruik laagdrempelig is. Geen ingewikkelde vaktermen dus. De formulering is voor iedereen te begrijpen.
En dus: met zijn allen naar het Zeeuwse strand en lekker zoeken naar fossielen.
Zeeuwse strandfossielen / Harry Raad / de Drvkkery / paperback
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |