Recensie: Zakgids Vogels van Nederland en België, Luc Hoogenstein & Jip Louwe Kooijmans


Bij Uitgeverij KNNV verscheen de Zakgids Vogels van Nederland en België. Een gids die ik ook regelmatig op de planken in vogelkijkhutten zie liggen. Deze zakgids is pas geheel herzien. Wat is toch de kracht van deze vogelgids?

Om te beginnen: de Zakgids Vogels van Nederland en België maakt zijn naam helemaal waar! De auteurs bespreken ruim 300 vogels die je in Nederland en België kunt waarnemen. Daarbij zit ook een aantal dwaalgasten of exoten. Oftewel: de Zakgids Vogels van Nederland en België is een prima vogelgids voor gebruik in de Lage Landen grondgebied. Ook in het buitenland kom je er een heel eind, maar ga je naar een land waarvan het landschap sterk afwijkt van het onze, dan zul je een paar soorten missen.

De omschrijvingen in de Zakgids Vogels van Nederland en België zijn kort, krachtig en helder. Door het ontbreken van wetenschappelijke termen is deze vogelgids uitermate geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar (en voor mensen die niet graag lezen). Dat vind ik echt een pluspunt hoor. De meest uitgebreide vogelgidsen hanteren zeer ingedikte taal, doorspekt met vaktermen, daar wordt een doorsnee vogelaar niet heel blij van.

Ook de afbeeldingen zijn helder en groot. Vanwege het ruimtegebrek is het aantal tekeningen per vogel beperkt. Bij vrijwel elke afbeelding word je gewezen op allerlei details. Zo wijzen de deskundige auteurs je op herkenningstips rondom uiterlijke kenmerken, gedrag, zang en leefgebied, op veldkenmerken, vliegbeelden en verenkleedvariaties en, een heel aardige toevoeging die ik niet terug vind in andere vogelgidsen: de trefkans per maand en kijktips. Met name die laatste twee elementen vind ik erg sterk en uniek.

De Zakgids Vogels van Nederland is een zakgids in de ware zin van het woord. Het formaat is 11 x 17,5 centimeter en dat betekent dat hij heel makkelijk mee te nemen is. Wat me ook opvalt is dat er een heel goede papierkwaliteit is gebruikt en de gids lekker strak gebonden is. Hij blijft dus niet open staan. In die zin is het dus een heel praktische gids. En de vormgeving mag er ook zijn. De tekeningen van Elwin van der Kolk zijn eenvoudigweg schitterend. Je ziet het al aan de voorkant van de zakgids.

Wie meer detailinformatie wenst, wordt in de Zakgids Vogels van Nederland en België verwezen naar de website van Vogelbescherming Nederland. In de nieuwe, geheel herziene editie wordt namelijk ook aan de digitale mens gedacht. QR codes in deze zakgids geven je toegang tot de online vogelgids van Vogelbescherming Nederland, waar je nog meer te weten komt over onze vogels. Zoals foto’s, filmpjes en geluiden maar ook gedrag en beschermingsinformatie. Ook dit vind ik een heel sterk element. Ook vogelaars zijn tegenwoordig vrijwel altijd online en dan is het handig om op deze manier extra informatie te kunnen raadplegen als dat nodig is. Zelf raadpleeg ik de website van Vogelbescherming Nederland regelmatig om zang en roep van vogels te beluisteren. Dat is echt een hulp eerste klas in het veld.

aalscholver uitsnede

Wie beveel ik de Zakgids Vogels van Nederland en België aan? Iedereen die veel in de natuur vertoeft en dan naar vogels kijkt, maar die niet te veel gewicht in de rugzak mee wil sjouwen. Ook tieners zullen veel plezier beleven aan deze fraai vormgegeven zakgids.

Zakgids Vogels van Nederland en België / Luc Hoogenstein, Ger Meesters en Jip Louwe Kooijmans / Uitgeverij KNNV / Gebonden