In de Lage Landen komen verrassend veel dagvlinders voor. Sommige zijn weliswaar uiterst zeldzaam, andere soorten zijn in Nederland uitgestorven maar komen in België of Luxemburg nog voor of laten zich als dwaalgast incidenteel eens zien. De Zakgids Vlinders van de Benelux is een handzame veldgids voor iedereen die in de Benelux op zoek gaat naar dagvlinders. De foto’s van de vlinders zijn duidelijk, de beschrijvingen beknopt en je wordt op een prettige manier gewezen op de o zo belangrijke details.
Alle soorten dagvlinders die in de Benelux voorkomen (en in de Eifel), dat levert een heel aardige verzameling op. Met verrassende soorten die ik zelf nog nooit heb gezien. Toch mooi om te zien dat op zo’n beperkt oppervlakte en ook nog eens een betrekkelijk laaggelegen gebied nog bijzondere dagvlinders te zien zijn als de moerasparelmoervlinder, grote vuurvlinder, blauwe vuurvlinder en steppeparelmoervlinder. Voor sommige soorten moet je een flinke portie geluk hebben, of je moet precies een veldje weten waar een bepaalde soort nog rondvliegt… Maar zou ik weten waar ik de ringoogparelmoervlinder (om maar een soort te noemen) kan zien, dan zou ik een midweek of weekend boeken. En dat geldt voor meer soorten die in deze zakgids opgenomen zijn.
De indeling van de Zakgids vlinders van de Benelux wijkt licht af van andere zakgidsen. Eerst worden de grote pages besproken, dan de witjes, de vuurvlinders, de kleine pages, de blauwtjes, de parelmoervlinders, aurelia’s, hooibeestjes, erebia’s en dikkopjes. Achterin de gids vind je een handig overzicht van alle families. Zo wordt je het zoeken in de zakgids eenvoudig gemaakt.
De kracht van deze zakgids zijn de zeer duidelijke foto’s waarop details goed in beeld worden gebracht én worden benoemd met detailstreepjes. Bij elke soort staan meerdere foto’s. Zeker bij soorten als de parelmoervlinders en blauwtjes komt het aan op de kleinste details, heel handig dus dat de details zo goed worden benoemd. Dat gebeurt beter dan in andere veldgidsen voor dagvlinders, vind ik. De beschrijvingen zijn beknopt en toegankelijk en gaan in op het biotoop, de waardplant, verspreiding, herkenning en wetenswaardigheden. Ik denk dat deze gids mij heel wat uren puzzelwerk gaan besparen.
De zakgids sluit af met een overzicht en korte beschrijving van de verschillende biotopen waar je dagvlinders aantreft. Bij elk biotoop staan karakteristieke soorten vermeld. Dan nog een overzicht van de waardplanten (compleet met foto’s) met bijbehorende soorten. Om vervolgens aan de binnenzijde van de achterflap af te sluiten met snelle verwijzingen naar de hoofdstukken van de afzonderlijke families. Dit versnelt het zoeken in de gids.
Dit wordt zeker één van de veldgidsen voor dagvlinders die ik in de zomervakantie mee ga nemen. Zelfs wanneer ik buiten de Benelux of de Eifel op vakantie ga, want ook in de Alpen kun je met deze gids prima uit de voeten, schat ik in. Het is een welkome aanvulling op mijn andere veldgidsen die de details weliswaar meestal wel benoemen, maar minder duidelijk tonen. Ik kan uren puzzelen voordat ik meen te weten welke soort ik heb gefilmd, met deze gids zal het determineren van dagvlinders een stuk eenvoudiger worden, schat ik in. En het compacte formaat is ook prettig. De gids past prima in een rugzak of in een ruime jaszak. Voor een breed publiek heel geschikt, dus ook en juist voor de beginnende vlinderliefhebber die op zoek is naar een zakgids met oog voor de details. Maar ook voor de gevorderde vlinderliefhebber die toch ook altijd op zoek is naar een gids die de minieme details duidelijk zichtbaar maakt én uitlegt.
Een welkome aanwinst op mijn plank met vlindergidsen dus!
Zakgids Vlinders van de Benelux / Marc Guyt en Wil Leurs / KNNV Uitgeverij / als paperback