Recensie: Zakgids roofvogels van Europa, Peter Hayman & Rob Hume

De vogelgidsen van Peter Hayman hebben altijd één fijne eigenschap: ze combineren een prettige en toegankelijke schrijfstijl met gedetailleerde illustraties. Dat geldt voor de Nieuwe zakgids vogels, de Haymann’s Zakgids kust- en Wadvogels van Europa én voor de Zakgids roofvogels van Europa die ik in dit artikel bespreek.

Zoals de titel aangeeft, de Zakgids roofvogels van Europa richt zich op een heel specifieke discipline: roofvogels herkennen. Maar de keuze gaat iets breder: ook uilen en de familie der klauwieren worden beschreven. Ook uilen en klauwieren zijn immers regelrechte carnivoren die zich met de nodige ijver op hun prooidieren storten.

Vanwege de beperkte opzet kunnen de auteurs in deze zakgids per soort meer informatie bieden. En dat is handig, want het valt soms niet mee om een roofvogel die boven je cirkelt snel te herkennen. Elke familie wordt uitgebreid ingeleid en elke soort krijgt minimaal twee pagina’s aandacht. Zoals ik hierboven al aangaf: ook deze zakgids van Peter Hayman bevat veel gedetailleerde illustraties en zowaar ook een behoorlijk aantal kleurenfoto’s.

Ga je met een speciale missie het veld in dan kan de Zakgids roofvogels van Europa handig zijn. Alleen al in gebruik is zo’n gids praktisch: je kunt immers sneller zoeken dan in een gewone zakgids. In het veld komt het vaak aan op snelheid, zeker bij schuwe vogels als roofvogels. Voor je het weet is je waarneming verdwenen en daarmee ook de kans op herkenning. De extra informatie per soort kan ook net het verschil betekenen tussen herkennen of niet-herkennen. Dat geldt helemaal wanneer je op (vogel)vakantie gaat naar een land waar veel roofvogels voorkomen die je niet of zelden in Nederland ziet. Frankrijk bijvoorbeeld, of Duitsland. Ik weet uit ervaring hoe handig het dan is om een zakgids als de Zakgids roofvogels van Europa bij me te hebben. Veel plezier met het herkennen van roofvogels!

Zakgids roofvogels van Europa / Peter Hayman & Rob Hume / Kosmos Uitgevers / gebonden

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)