Recensie: Zakgids roofvogels en uilen, Lars Gejl

Roofvogels behoren voor mij met de meeuwen tot de lastigste vogels om te herkennen. Buizerd en torenvalk kennen we allemaal, maar zie je ook het verschil tussen een blauwe kiekendief en een grauwe kiekendief wanneer die voorbij snellen? Pas verscheen de Zakgids roofvogels en uilen van de bekende Deense vogelaar Lars Gejl. Een compacte zakgids die alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft, afbeeldt en die ook verwijzingen naar geluidsbestanden bevat.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De pretenties zijn hoog in het voorwoord: de Zakgids roofvogels en uilen is de eerste gecomprimeerde (lees: compacte) fotogids met QR-codes naar geluiden. Het is dus een complete gids die je niet alleen het uiterlijk en vliegbeelden leert herkennen, maar ook de geluiden.

De zakgids begint met de topografie van de roofvogel. Handig om die een beetje in je hoofd te prenten. Dat maakt het lezen van de beschrijvingen in de gids een stuk eenvoudiger. Het helpt je ook in je gesprekken met andere vogelaars die deze termen gebruiken. Dan weet je meteen waar ze het over hebben als ze het hebben over zadel, tarsus en broek. Ook handig zijn de silhouetten van de verschillende families roofvogels en uilen. Het silhouet maakt vaak al heel snel duidelijk met welke familie je te maken hebt.

Dan beginnen de hoofdstukken met de beschrijvingen van de soorten die zijn gerangschikt per familie. Gieren, arenden, buizerds, sperwers, wouwen, kiekendieven, valken en uilen passeren de revue.

recensie Zakgids roofvogels en uilen lars gejl
In het kort
  • Honderden kleurenfoto’s van professionele vogelfotografen;
  • Alle roofvogels en uilen van Europa;
  • Ruim opgezette beschrijvingen die ingaan op details;
  • QR-codes om op je smartphone de geluiden te beluisteren;
  • Lars Gejl is één van de beste natuurfotografen ter wereld.

Ik blader naar de beschrijving van de grauwe kiekendief, een soort waarvan ik betwijfel of ik die in één oogopslag zal onderscheiden van een blauwe kiekendief of steppekiekendief, zeker als ze snel voorbij vliegen of zich tonen onder moeilijke weersomstandigheden. Eerst een prachtige foto van een mannetje grauwe kiekendief en dan de omschrijving die als eerste de ‘jizz’ beschrijft, dus de algemene indruk die de vogel maakt. Dan een korte opmerking over gelijkende soorten (die overigens niet bij name genoemd worden), het biotoop en de regio’s waar de grauwe kiekendief voorkomt, informatie over de trek en dan, heel belangrijk, een achttal foto’s die de vliegbeelden van adult, juveniel en 2e kalenderjaar mannetje en vrouwtje tonen en beschrijven. Detailstreepjes wijzen je op kenmerkende details. De QR-code voor het geluid vind aan het begin van het hoofdstuk ‘kiekendieven’. Wie oog heeft voor details kan daar ook de silhouetten van de verschillende kiekendievensoorten met elkaar vergelijken.

Snel navigeren in de gids doe je door aan de binnenzijde van de voor- en achterkant te kijken. Daar vind je alle silhouetten van de roofvogels met de paginanummers van de beschrijvingen erbij. Voor de schreeuwarend blader je snel naar pagina 63, voor de grauwe kiekendief naar pagina 155.

Ga je speciaal voor roofvogels het veld in, dan is de Zakgids roofvogels en uilen van Lars Gejl een heel welkom hulpmiddel. De foto’s zijn top, de omschrijvingen zijn ruimer en vaak ook gedetailleerder dan in veel reguliere vogelgidsen. Het is een compacte vogelgids, hoewel ik het geen dunne gids wil noemen. In een rugzak past hij prima; de binnenzak van mijn winterjas behoeft een verstelbeurt. De QR-codes vind ik achter mijn bureau al ontzettend handig, laat staan straks in het veld.

De Zakgids roofvogels en uilen is een heel welkome aanvulling op het bestaande aanbod van vogelgidsen en zonder meer één van de beste roofvogelzakgidsen van dit moment. Eerlijk gezegd ken ik momenteel geen andere zakgids roofvogels die deze kwaliteit biedt. Ik durf gerust te stellen dat dit nu de beste zakgids roofvogels en uilen in het Nederlands taalgebied is.

Zakgids roofvogels en uilen / Lars Gejl / Uitgeverij Noordboek / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)