Overal groeiden paddenstoelen. In bos, wei, berm, park, tuin en zo nog een aantal locaties. In de Zakgids Paddenstoelen van Nico Dam en Thomas W. Kuyper worden 130 algemene soorten paddenstoelen behandeld die je binnen de bebouwde kom kunt aantreffen. Meestal vind je ze in bermen, tuinen en bloembakken. Een ideale gids dus om de paddenstoelen in de directe omgeving van je woning te leren herkennen.
Stad, dorp en tuin. Daar kun je de Zakgids Paddenstoelen gebruiken. Deze zakgids beschrijft de paddenstoelen die een voorkeur hebben voor de bebouwde kom. Eerlijk gezegd wist ik niet dat er paddenstoelen zijn die je vooral binnen de bebouwde kom aantreft. Goede plekken om in stad of dorp paddenstoelen te vinden zijn tuinen, gazons, plantsoenen, kerkhoven en een enkele keer vind je ze zelfs binnenshuis. Dat laatste wil je denk ik liever niet, want dan kan er sprake van een situatie waarbij je huis wordt aangetast. Waarom sommige soorten vooral of vrijwel uitsluitend binnen de bebouwde kom worden aangetroffen? Daar zijn verschillende redenen voor te noemen waaronder:
- De paddenstoelen zijn gebonden aan planten die je uitsluitend binnen de bebouwde kom aantreft, bijvoorbeeld de Cedergrondbekerzwam.
- Houtsnippervelden of kort gehouden gazons trekken specifieke soorten paddenstoelen aan en dit soort locaties vind je ook vooral binnen de bebouwde kom.
- Sommige soorten zijn bestand tegen verstoring. Deze gedijen ook in de bebouwde kom. Meer gevoelige paddenstoelen zul je hier nauwelijks aantreffen.
- Paddenstoelen die als exoten meekomen op hout of tuinplanten, zul je als eerste in de bebouwde kom aantreffen. Soms verspreiden ze zich daarna ook in het buitenstedelijk gebied.
Na de uitgebreide introductie waarin je nog veel meer basisinformatie over paddenstoelen leest, volgt de beschrijving van de 130 soorten paddenstoelen. Boleten, gaatjeszwammen, korstzwammen, trilzwammen en zo nog een aantal vormgroepen passeren de revue. Overigens komen in Nederland 6.000 soorten paddenstoelen voor en dat vind ik een opmerkelijk groot aantal.
Elke paddenstoelen wordt afgebeeld door twee grote en duidelijke kleurenfoto’s. De beschrijving gaat vooral in op de kenmerken van de soort. Zo lees ik bij het Izabel breeksteeltje dat de bleek beige hoed tweemaal zo hoog is als breed. En dat het een paddenstoel is van grasland, vooral van gazons en grazige, kort gemaaide wegbermen. Deze soort zie je vooral in de zomermaanden, maar héél kort. Het Izabel breeksteeltje komt in de nacht op. In de morgen zijn ze nog mooi vers, maar in de warmte van de middag verleppen ze en dan rest al heel snel alleen de steel nog.
Bij elke soort vind je een aantal symbolen die de volgende zaken weergeven:
- Of de sporen binnenin spoorvormende cellen worden gevormd, of erbuiten.
- Tot welke groep de paddenstoel behoort: tot de samenlevers, profiteurs, opruimers of specifiek opruimers op hout.
- Wil je nog meer lezen over de soort, dan word je verwezen naar de Veldgids Paddenstoelen.
- En de kleurenbalkjes onderaan de pagina geven aan tot welke vormgroep de soort behoort.
Zoek je informatie over het verspreidingsgebied van de paddenstoel, scan dan de QR-code. Je wordt dan verwezen naar de online Verspreidingsatlas die duidelijk aangeeft waar de soort voorkomt in Nederland.
De soortinformatie gaat er niet op in of de paddenstoel eetbaar is of niet. Volgens mij kun je paddenstoelen die in de bebouwde kom ook maar beter laten staan. De kans dat ze vervuild zijn is behoorlijk groot. Plassende honden en de uitstoot van verkeer kunnen immers ook paddenstoelen raken.
Achterin de gids vind je een uitgebreid soortenregister.
Tot de kleine zwammen die je in de bebouwde kom kun tegenkomen behoren de Rhodondendronknopvreter en de Meeldraadbrandzwammen. Tot de mooiste paddenstoelen reken ik het Gerimpeld mosoortje, de Gekraagde aardster, de Baretaardster en de Inktviszwam.
Conclusie
De omschrijvingen van de paddenstoelen zijn heel toegankelijk. De Zakgids Paddenstoelen is dus gericht op ‘gewone’ natuurliefhebbers die in hun directe woonomgeving de paddenstoelen op naam willen brengen. Het is een handige gids die ook nog eens lekker compact is. Je neemt hem dus makkelijk om in een tas of een grote jaszak. Aanbevolen dus voor iedereen die is geïnteresseerd is in paddenstoelen.
Zakgids Paddenstoelen / Nico Dam & Thomas W. Kuyper / KNNV Uitgeverij / als paperback
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |