Vlinders kijken kan ik iedereen aanraden. Deze prachtige insecten laten zich vaak van dichtbij bekijken. Richt maar eens een verrekijker of camera op een vlinder. Zo mooi! Dat je ook in Nederland en België bijzondere dagvlinders kunt zien, bewijst de gloednieuwe veldgids Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen van de bekende illustrator Richard Lewington.
De Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen verscheen oorspronkelijk in het Engels. De Brit Richard Lewington heeft verschillende boeken op zijn naam staan, en nu dus ook een zakgids dagvlinders. De Britse editie is speciaal voor Nederland en België bewerkt door Albert Vliegenthart en Ties Huigens van De Vlinderstichting. Ik heb het al vaker geschreven volgens mij (en als ik het niet geschreven heb dan wel gedacht): de Vlinderstichting doet echt goed werk!
Van dat goede werk is de Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen ook weer een bewijs. Wat een fraaie vlindergids is dit! Alle vlinders die je in Nederland en België kunt zien staat erin, misschien met uitzondering van een enkele dwaalgast die af en toe op een warme zuidenwind komt aanwaaien. Maar dat kunnen er nooit veel zijn, want vanaf bladzijde 134 wordt ook een aantal zeldzame soorten beschreven. Zo is aan alles gedacht in deze veldgids. Zelfs nachtvlinders die overdag actief zijn, worden afgebeeld.
Wat ik al schreef: alle vlinders die je in onze streken kunt zien, staan erin. De vlinders zijn ingedeeld naar soort: dikkopjes, grote pages, witjes, vuurvlinders, kleine pages, blauwtjes, schoenlappers, parelmoervlinders, veenvlinders en zandoogjes. Per vlinder steeds een uitgebreide omschrijving, een aantal fraaie illustraties van de volwassen vlinder (imago) en soms ook van eitjes, rups en cocon. De omschrijvingen zijn heel toegankelijk en bevatten nauwelijks vaktermen. En dat betekent dat deze gids geschikt is voor een breed geïnteresseerd publiek. Zelfs jongeren zullen ermee uit de voeten kunnen.
In een veldgids waar de Vlinderstichting aan meewerkt, mag je verwachten dat je tips krijgt hoe je een vlindervriendelijke tuin kunt aanleggen. Zorg voor nectar en voor voedsel voor de rupsen zijn zomaar twee tips. Zelfs in ons tuintje dat pal aan een drukke straat ligt, zie ik regelmatig kleine koolwitje, dagpauwoog en boomblauwtje. Plant wat bloemen aan en de kans is groot dat ze ook in jouw tuin neerstrijken.
Wie in Nederland of België dagvlinders wil herkennen, heeft met de Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen een puike veldgids in handen. Niet te groot en niet te zwaar; het compacte formaat past in haast iedere jaszak en zeker in elke rugtas. Aanbevolen!
Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen / Richard Lewington / Uitgeverij Kosmos / paperback met flappen