Recensie: Zaaiagenda, Hans van Eekelen

zaaiagenda hans van eekelenHans van Eekelen is auteur van verschillende boeken over gezond voedsel. Ik besprak eerder zijn nieuwe boek Groen en smakelijk Zuid-Nederland en Vlaanderen. Ook publiceerde hij bestsellers als Van zaaien tot oogsten en de Zaaiagenda. In dit artikel bespreek ik de Zaaiagenda.

Koop dit boek

 

 

Bij het lezen van de titel denk je wellicht dat je een agenda voor je hebt liggen, maar dat is een misvatting. De Zaaiagenda is een standaardwerk voor elke moestuinder. Het staat vol met tips over bijzondere rassen, zaai- en teeltmomenten en veel nuttige weetjes. Bijvoorbeeld over biologische zaden, over historische rassen en welke soorten geschikt zijn voor een stadstuin. Dat de Zaaiagenda een standaardwerk is lees je af aan het aantal soorten groenten dat Hans van Eekelen bespreekt: 90 soorten en maar liefst 1.100 rassen. Als je daar je moestuin niet mee kunt vullen, dan weet ik het ook niet meer.

Hans van Eekelen geeft in de Zaaiagenda informatie over het kiemen, kweken en oogsten van deze 90 soorten groenten. Per maand geeft hij aan welke soorten je kunt zaaien. Ben je op zoek naar gegevens over een bepaald ras, dan is het alfabetische overzicht heel handig. Van Eekelen geeft ook handige instructies over teeltwisseling en teeltgroepen.
Bij elk zaaimoment geeft Van Eekelen de volgende informatie:

Kiemgegevens
Daglengte- en temperatuurgegevens
Biologische en hybride beschikbaarheid van zaden
Geschiktheid voor potten of bakken
Historische groenterassen
Winterhardheid
Kas- en volle grondteelt
Herkomst van groenten

Uit alles lees je af dat de auteur van de Zaaiagenda jarenlange ervaring heeft met tuinieren. Het voordeel van de agenda is dat je precies weet wanneer je welke soort en welk ras kunt zaaien. Dat is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen. Faseer bijvoorbeeld eens. Je zaait de ene week een kleine hoeveelheid, en elke volgende week opnieuw. Zo kun je heerlijk spreiden en voorkom je dat je een week lang te veel van eenzelfde groentesoort oogst. De foto’s zijn prachtig, dat kun je wel overlaten aan KNNV Uitgeverij is mijn ervaring. Maar liefst 264 fraai vormgegeven pagina’s over moestuinieren en ook nog eens uitgevoerd in een stevige harde kaft.

Ik vind de Zaaiagenda voor elke moestuinder een heel praktisch en waardevol boek. Je zult er vast jarenlang plezier aan beleven.

Zaaiagenda / Hans van Eekelen / KNNV Uitgeverij / Hardcover

Koop dit boek

 

Boeken over wildplukken en tuinieren