Recensie: Young Scientist Wetenschapskalender 2018, Redactie New Scientist

Slimmer dan ooit zijn ze, onze jongeren. Althans, ik hoop maar dat er nog enige progressie is. Hoe dan ook, sommige kinderen zijn echt slim. Geïnteresseerd als ze zijn in de dingen om hen heen willen ze alles weten. Heb jij zo’n een whizzkid in huis, verras hem of haar (en jezelf) dan eens met het Young Scientist Wetenschapskalender 2018. Een scheurkalender met daarin voor elke dag een leuke vraag.

 

 

 

De weetjes, raadsels in de Young Scientist Wetenschapskalender 2018 zorgen gegarandeerd voor een krakende hersenpan! Dat verzekert de redactie van wetenschappelijk tijdschrift New Scientist ons op de achterzijde. Raadsels en vragen over allerhande onderwerpen. Sommige makkelijk en andere een stuk lastiger. Elke dag weer een leuke onderbreking.

Vanwege mijn interesse in de natuur zoek ik als eerste naar vragen over de natuur. Op zaterdag 6 januari stuit ik op een van de eerste vragen: het was groter dan een olifant, had gigantische slagtanden, een dikke bruine vacht en misschien binnenkort in de dierentuin te bewonderen… Het antwoord vind je achterop de bladzijde die je heel eenvoudig uit de kalender kunt scheuren. Het is tenslotte een scheurkalender.




Chauvinisten onder ons kennen het Wilhelmus uit hun hoofd. Toch? In de eerste zin staat dat Wilhelmus van Duitsen bloed is. Was de oprichter van Nederland dan een Duitser? Krijg je spontaan de neiging om ons volkslied te gaan zingen, open dan mijn meegalmvideo die ik voor speciale gelegenheden heb gemaakt.

Ah. zeven april, dat is mijn geboortedag. En die van twee neven van me die precies dezelfde doopnamen hebben. De ene is een jaar ouder dan mij en de andere een paar jaar jonger. Dat is best bijzonder. Welke vraag heeft de redactie voor mij in petto die dag? Het is niet bepaald opbeurend, moet ik zeggen. De Tyrannosaurus rex at niet alleen andere dinosoorten, maar ook zijn soortgenoten. Hoe zijn we daar achter gekomen? Wat een kannibalen zeg, die Tyrex. Zo’n vraatzuchtig monster laat ik op mijn verjaar liefst voorbij gaan. Een dag later, de achtste april dus, gaan we stunten. Levensgevaarlijk bezweer ik mijn kinderen. Maar, vraagt de redactie aan ons, waarom doen mensen nu zo graag levensgevaarlijke dingen? We moeten ver terug in de tijd willen we hier het antwoord op krijgen.

Het valt me nu trouwens op dat onderaan elke bladzijde vermeld staat hoe laat de zon opkomt en weer ondergaat. Ook de maanfasen worden meegedeeld. Leuk voor als je kind geïnteresseerd is in het heelal.

Willekeurig bladeren door de Young Scientist Wetenschapskalender 2018 levert nog een aantal leuke vragen op. Hoe weten we wat de hiërogliefen betekenen. Je weet wel, de plaatjes die de oude Egyptenaren gebruikten om notities te maken. En voor de meteorologen in spe: is 10 millimeter regen evenveel als 10 millimeter sneeuw? En weet je hoe het komt dat op andere planeten in ons zonnestelsel een dag langer duurt dan op aarde? En op welke planeten dat het geval is?

En dan nog een paar taalraadsels die elk kind met veel plezier aan tafel zal voorlezen. Wat is de minst gesproken taal ter wereld? Wat begint met t, eindigt met t en zit vol met t?

En dan als laatste, om alvast uit te proberen (doe het maar liever buiten): als je een rauw ei laat vallen, gaat hij stuk. Hoe zorg je ervoor dat het ei heel blijft? Ik verzeker je, het is een leuk proefje waar je veel plezier aan zult beleven.

De Young Scientist Wetenschapskalender 2018 dus. Elke dag een raadsel, een cartoon, zonsopgang en – ondergang. En de uitleg bij het raadsel natuurlijk. Samengesteld met wetenschappers die lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een leuk cadeau voor kinderen met een brede interesse. En voor hun ouders natuurlijk, want de raadsels in deze kalender zullen ongetwijfeld gedeeld worden aan tafel. Twee gaten zorgen ervoor dat je hem makkelijk kunt ophangen. Op het moment van schrijven van deze recensie is het september, maar het lijkt me een ideaal cadeautje voor het einde van het jaar. Of om een verjaardag luister bij te zetten natuurlijk.

Young Scientist Wetenschapskalender 2018 / Redactie New Scientist