Recensie: Young Scientist vakantieboek zomer 2017, Redactie New Scientist

De redactie van het befaamde populair-wetenschappelijk tijdschrift NewScientist denkt ook aan de jeugd. Die moet ook gevormd worden. En hoe kan dat beter dan spelenderwijs en zonder zorgen? Ongestoord puzzelen, lezen, tekenen, woorden zoeken en codes kraken, urenlang. Op de achterbank in de auto of op het balkon van het vakantiehuisje. Elk kind van een jaar of tien met interesse voor natuur, techniek, heelal en veel meer zaken, zal een zomer lang genieten van het Young Scientist vakantieboek zomer 2017.

 

 

 

Wetenschapper zal ik nooit worden, maar een beetje interessant doen kan geen kwaad. Toen ik wilde beginnen met deze recensie viel mij het woord ‘bildung’ te binnen. Een begrip dat staat voor bewuste persoonlijke vorming. Ene Wilhelm von Humboldt muntte dit begrip in de achttiende eeuw. Die naam Von Humboldt intrigeert me trouwens behoorlijk, want zou hij soms familie zijn van de grote ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt over wie het magistrale boek De uitvinder van de natuur verscheen? Dat zoek ik later nog een keer uit.

Welnu, bewuste persoonlijke vorming, hoe kun je daar nu tegen zijn als het je kinderen betreft? En daar is het Young Scientist vakantieboek zomer 2017 bij uitstek voor geschikt. Heb je een zoon of dochter die zich interesseert in natuur, techniek, heelal, taal of menselijk lichaam, dan is heb je hier een ideaal zomerboek te pakken. Zeker weten dat zoon- of dochterlief urenlang met zijn hoofd in het zomerboek zal zitten. Om bij de prachtige afbeelding van de zon te lezen hoe warm het op de zon is. En hoeveel keer de aarde in de zon past. En om een codekraker te maken die alles te maken heeft met de zon wiens licht en warmte het leven op onze planeet mogelijk maakt.

En er valt veel meer te ontdekken in het Young Scientist vakantieboek zomer 2017! Misschien ga je deze zomer op vakantie aan zee? Dan zal het hoofdstuk over de zee vast aanspreken. Wist je dat de Noordzee eigenlijk een heel ondiepe zee is? En dat er ontzettend veel onderzoek wordt gedaan naar het leven in de diepste diepten? Ik ben benieuwd welke monsters kinderen tekenen op de bladzijde waar een duiker over de zeebodem zwemt. Een leuke hersenkraker is het kruiswoordenraadsel over de zee.

En zo volgen vele, vele hoofdstukken over aansprekende thema’s als Zeilen, Zwemmen, Zweten en o wat mooi, ook over Zwaluwzwermen. Waarom vliegen zwaluwen in groepen? Ik verklap het antwoord niet, je ontdekt het in Young Scientist vakantieboek zomer 2017. En dan ontdekt je kind meteen ook hoeveel onze taal te danken heeft aan vogels. Het Zuiden is ook een van de interessante thema’s, gevolgd door het spannende hoofdstuk over Zombies.

Mijn vrouw werkt in het basisonderwijs en die was ook meteen wild enthousiast over dit vakantieboek. Natuurlijk met het oog op onze zoon van tien die zich interesseert voor veel van de onderwerpen in dit vakantieboek. Maar ook met het oog op de kinderen van de bovenbouw. In de vakantie ligt het schoolleven stil, maar wat zou het mooi zijn wanneer elk schoolkind met dit vakantieboek de vakantie in zou gaan. Op een aangename manier allerlei interessante dingetjes leren. Voor elk kind leuk en daarmee ook voor de ouders. En dat de redactie van NewScientist het vakantieboek samenstelde, zegt alles over de kwaliteit van deze uitgave. Die is uitmuntend. Het plezier waarmee de redactie het boek maakte, spat af van alle bladzijden, inclusief de cover.

Ouders, doe je kind en jezelf een plezier en geef het een Young Scientist vakantieboek zomer 2017 cadeau!

Young Scientist vakantieboek zomer 2017 / Redactie New Scientist / New Scientist / paperback