Recensie: Young Scientist Vakantieboek, Redactie NewScientist
recensie young scientist vakantieboek 2018Hoera, het Young Scientist Vakantieboek is er weer. Boordevol weetjes en spannende puzzels. Welke insecten zijn lekker om te eten? Hoe herken je een planeet tussen de sterren? Hoe ontstaat vuur? Voor jongeren van 8 tot 12 jaar biedt ook het vakantieboek ook dit jaar weer de nodige ontspanning én leuke inspanning.

 

 

 

 

 

‘Of je nu op het strand ligt of binnen aan het surfen bent, met het Young Scientist Vakantieboek heb je deze zomer altijd wat te doen!’ Aldus de redactie op de achterkant van het vakantieboek. Ik kan het niet beter formuleren. Maar liefst 100 pagina’s telt het vakantieboek. En ik denk dat elke weetgierige jongere ervan zal smullen.

Tien hoofdstukken telt het Young Scientist Vakantieboek. Elk hoofdstuk heeft een eigen thema, zoals kamperen, dieren spotten, aan het strand, sterrenkijken en binnen surfen. Het opent met een paar puzzels: een nonogram en een sudoku. Het is een vakantieboek en dus wordt de jonge lezer uitgedaagd na te denken hoe zijn of haar ideale vakantie eruit ziet. De vakantie zal vermoedelijk al zijn geboekt, maar dan weten de ouders alvast voor volgend jaar waar rekening mee te houden.
Maar dat kamperen dan hé. Waarom worden veel mensen zo blij van kamperen? Wetenschappers hebben ontdekt dat af en toe kamperen de mens blijer maakt. Zou het soms zijn, omdat onze verre voorvaderen ook in de buitenlucht leefden? Geoff Gurr daagt je uit de code te kraken, in een logigram los je een survivaltocht op. En een heel eind verder wordt uitgelegd hoe je vuur maakt. Pas op, want op de volgende bladzijde wordt duidelijk hoe bosbranden ontstaan. Dat liever niet.

Het hoofdstuk over waterpret zal de jongeren ook erg aanspreken. We bezoeken de Silfra-kloof, een wel heel bijzondere plek. Een woordzoeker laat je alle letters van het alfabet analyseren. En als je aspiraties hebt om een zandkasteel te bouwen, in het Young Scientist Vakantieboek lees je hoe je dat doet.

Vorig jaar genoot onze zoon al van het Young Scientist Vakantieboek en dat zal met deze nieuwe editie niet anders zijn. Hij nam het in elk geval dankbaar in ontvangst. En ik weet zeker dat dit geldt voor heel veel meer kinderen.

Voor rustige vakantiedagen, voor drukke vakantiedagen. Voor in de auto of voor op het vakantiebed. Op de bank of op de handdoek. Voor al het regent en voor als de zon schijnt. Altijd en overal kun je het Young Scientist Vakantieboek openvouwen en lekker puzzelen en lezen. Geef het je kind, zowel hij/zij als jij zult er veel plezier aan beleven. Een ideaal vakantiecadeau.

Young Scientist Vakantieboek / Redactie NewScientist / Veen Media / magazine

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen: