Recensie: Young Scientist Vakantieboek, Redactie NewScientist




recensie young scientist vakantieboek 2018Hoera, het Young Scientist Vakantieboek is er weer. Boordevol weetjes en spannende puzzels. Welke insecten zijn lekker om te eten? Hoe herken je een planeet tussen de sterren? Hoe ontstaat vuur? Voor jongeren van 8 tot 12 jaar biedt ook het vakantieboek ook dit jaar weer de nodige ontspanning én leuke inspanning.

 

 

 

 

 

‘Of je nu op het strand ligt of binnen aan het surfen bent, met het Young Scientist Vakantieboek heb je deze zomer altijd wat te doen!’ Aldus de redactie op de achterkant van het vakantieboek. Ik kan het niet beter formuleren. Maar liefst 100 pagina’s telt het vakantieboek. En ik denk dat elke weetgierige jongere ervan zal smullen.

Tien hoofdstukken telt het Young Scientist Vakantieboek. Elk hoofdstuk heeft een eigen thema, zoals kamperen, dieren spotten, aan het strand, sterrenkijken en binnen surfen. Het opent met een paar puzzels: een nonogram en een sudoku. Het is een vakantieboek en dus wordt de jonge lezer uitgedaagd na te denken hoe zijn of haar ideale vakantie eruit ziet. De vakantie zal vermoedelijk al zijn geboekt, maar dan weten de ouders alvast voor volgend jaar waar rekening mee te houden.




Maar dat kamperen dan hé. Waarom worden veel mensen zo blij van kamperen? Wetenschappers hebben ontdekt dat af en toe kamperen de mens blijer maakt. Zou het soms zijn, omdat onze verre voorvaderen ook in de buitenlucht leefden? Geoff Gurr daagt je uit de code te kraken, in een logigram los je een survivaltocht op. En een heel eind verder wordt uitgelegd hoe je vuur maakt. Pas op, want op de volgende bladzijde wordt duidelijk hoe bosbranden ontstaan. Dat liever niet.

Het hoofdstuk over waterpret zal de jongeren ook erg aanspreken. We bezoeken de Silfra-kloof, een wel heel bijzondere plek. Een woordzoeker laat je alle letters van het alfabet analyseren. En als je aspiraties hebt om een zandkasteel te bouwen, in het Young Scientist Vakantieboek lees je hoe je dat doet.

Vorig jaar genoot onze zoon al van het Young Scientist Vakantieboek en dat zal met deze nieuwe editie niet anders zijn. Hij nam het in elk geval dankbaar in ontvangst. En ik weet zeker dat dit geldt voor heel veel meer kinderen.

Voor rustige vakantiedagen, voor drukke vakantiedagen. Voor in de auto of voor op het vakantiebed. Op de bank of op de handdoek. Voor al het regent en voor als de zon schijnt. Altijd en overal kun je het Young Scientist Vakantieboek openvouwen en lekker puzzelen en lezen. Geef het je kind, zowel hij/zij als jij zult er veel plezier aan beleven. Een ideaal vakantiecadeau.

Young Scientist Vakantieboek / Redactie NewScientist / Veen Media / magazine

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen:

Ontwikkeld in samenwerking met Freek Vonk, de meest bekende bioloog van ons land. De verrekijker heeft een stevige grip door zijn rubberen bekleding en is daarom goed vast te houden. De verrekijker versterkt 10 keer. Het gewicht is met 270 gram heerlijk licht. Speciaal voor de jongste kinderen.

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Sterker nog: dit is een verrekijker die speciaal voor kinderen en tieners is ontwikkeld. Met een vergroting van 6,5 keer. Dat lijkt niet groot, maar hou er rekening mee dat het voor kinderen al lastig genoeg is om een verrekijker goed te richten. Het beeld is met deze vergroting ook lekker stabiel. Dit is wat mij betreft de verrekijker met de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit overzicht. 

    Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

      Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

      Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

      Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

      Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

      Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

      Vorm het budget geen belemmering en wil je je kind de beste verrekijker voor junioren geven, dan weet je wel bij welk merk je uitkomt: bij Swarovski. Aan de kwaliteit van de Swarovski My Junior verrekijkers hoef je niet te twijfelen. Dit is de absolute top op het gebied van verrekijkers! Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren. Je hebt dus ook nog wat te kiezen. Eén minpuntje: de close-focus is 4 meter en dat is voor een verrekijker van Swarovski te veel, vind ik.