Recensie: Wildplukken, Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer

Een van de bijzondere vormen van natuurbeleving is wildplukken. Eetbare planten verzamelen en die verwerken in heerlijke én gezonden gerechten. Er verschijnen nog steeds boeken die je willen helpen met het herkennen van eetbare planten (en met ze te onderscheiden van niet-eetbare look-a-likes). In het fraai vormgegeven boek Wildplukken gaan auteurs Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer nog een stap verder: je krijgt er ook een groot aantal verrassende recepten bij.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

‘Recepten het jaar rond,’ luidt de ondertitel. En dus is Wildplukken ingedeeld naar de seizoenen. Voorjaar, zomer, najaar en winter volgen elkaar op. De insteek van de auteurs wordt duidelijk bij het lezen van de inleiding: ‘Gezond en lekker eten groeit gewoon om je heen, wild in de natuur. In het park, het veldje om de hoek of misschien wel in je eigen achtertuin.’ En even verder: ‘We kopen vaak dure superfoods, die per vliegtuig van de andere kant van de wereld worden ingevlogen, terwijl je ze hier gratis uit de natuur kunt halen.’ Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer geven met De Buitenkeuken workshops wildplukken waarbij ze deelnemers  leren hoe je de eetbare planten kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken. Hun kennis hebben ze verwerkt in hun boek.

recensie wildplukken leoniek bontje yvet noordermeer

Gelukkig beseffen de auteurs dat de natuur geen oneindig akkerland is waar het louter oogsten is. Pluk met respect en liefde voor de natuur, is één van hun motto’s. En met het oog op je eigen gezondheid: Pluk niet langs een drukke weg, want die planten zijn niet schoon.

Vervolgens begint het echte werk. Het plukseizoen begint met het oogsten van bloemblaadjes van de magnolia waar je siroop van kunt maken. Planten als paardenbloem, hondsdraf, lievevrouwebedstro, stokroos, vlier(bes), smeerwortel en sleedoorn volgen in de rest van het jaar. In de winter worden tijd en energie vooral besteed aan het inmaken van wilde zaden. Bij vrijwel elke plant worden één en soms twee recepten gegeven. De  plant wordt afgebeeld en beschreven. De auteurs geven aan welke delen je gebruikt en waar de plant goed voor is. Look-zonder-look is bijvoorbeeld goed voor de weerstand, luchtwegen en spijsvertering. Het is urineafdrijvend, bloedreinigend en antibacterieel. Het is goed tegen griep en ontstekingen. En het bevat vitamine A en C.

Wildplukken. Niet alleen een informatief boek, maar ook nog eens fraai vormgegeven. Wie op zoek is naar een wildplukboek boordevol tips, planten, recepten, die heeft een klein en praktisch overzichtsboek in handen. Gebonden en rijkelijk voorzien van fraaie foto’s. De auteurs van De Buitenkeuken hebben hun visitekaartje afgegeven.

Wildplukken / Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer / Terra / Gebonden

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)