Recensie: Wildplukken, Eva-Maria Dreyer

In de laagdrempelige serie ANWB Basis Natuurgidsen verscheen ook een deel over Wildplukken. Ook dit deeltje is bestemd voor de ‘gewone’ natuurliefhebber die op zoek is naar eetbare planten en vruchten in de natuur. Het recept is beproefd: je zoekt eerst op kleurcode (waarbij de kleur van de bloemen leidend is), vervolgens volg je de aanwijzingen op de zgn. oriëntatiebladzijde en dan blijven er vervolgens een paar soorten over. Een kind kan de was doen.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Witte, gele, rode, blauwe, groene en bruine bloemen. Elke kleur heeft zijn eigen hoofdstuk en is met die kleur gemarkeerd. Dat vergemakkelijkt het navigeren in de gids Wildplukken enorm. Je kunt natuurlijk ook wilde vruchten zoeken. Dan blader je naar het hoofdstuk dat paars gemarkeerd is.

Ben je op zoek naar eetbare planten en ga je af op de bloemen, dan ontkom je toch niet aan het betere speurwerk. Op de zgn. oriëntatiebladzijde worden de wilde bloemen verder uitgesplitst. Hier komt het aan op goed observeren. Heeft de bloem vier kroonbladen of minder? Of heeft de bloem vijf kroonbladen, of zelfs meer? Gaat dit allemaal voor je bloem niet op, dan heb je ook nog kans dat de bloem tweezijdig symmetrisch is. Gelukkig lijken die bloemen niet heel talrijk. In dit gidsje vind je alleen de witte dovenetel in het hoofdstuk van de witte bloemen. Bij de rode bloemen heb je daarentegen wel meer keuze: wilde marjolein, grote tijm en rode klaver blijken tweezijdig symmetrische bloemen te zijn.

recensie Wildplukken Eva-Maria Dreyer

Een witte bloem die eetbaar is? Tot mijn verrassing gaat dat ook op voor de moerasspirea. De bloemen werden vroeger gebruikt voor het aromatiseren van mede (een alcoholische honingdrank), zo ontdek ik. Maar je kunt de bloemen ook gebruiken om er thee, limonade, melk, sap en likeur mee te aromatiseren. De bloemen zouden het ook goed doen in desserts als pudding en ijs. Maar, zo heft de auteur de waarschuwende vinger: gebruik de plant slechts met mate, want anders gaan de gerechten en dranken al snel onaangenaam sterk smaken. En dat moeten we natuurlijk voorkomen!

De moerasspirea wordt afgebeeld met een grote full colour foto met een klein inzetje dat de bladeren uitvergroot. Verder lees ik summiere informatie over de uiterlijke kenmerken en natuurlijk over de oogstperiode (zowel blad als bloemen voor de bloei) en over de smaak (amandelachtig). Nog nooit heb ik de geur van een moerasspirea bepaald, maar het schijnt een honingachtige, zoete geur te zijn.

Ook nog even een vrucht bekijken, namelijk die van de jeneverbes. Wie jeneverbessen wil oogsten, die moet uitkijken! De jeneverbes lijkt namelijk sprekend op de zeer giftige Sabijnse jeneverbes die erg populair is in tuinen en op begraafplaatsen. Zelfs kleine hoeveelheden van de giftige bessen veroorzaken een ongeneeslijke verlamming met uiteindelijk fatale gevolgen voor mens en dier. Wie niet zeker is of het de juiste jeneverbes is, die wordt aangeraden om simpelweg met de handen van de jeneverbes af te blijven. Overigens is het ook niet raadzaam om de bessen van de ‘gewone’ jeneverbes in te grote hoeveelheden te consumeren, want ze irriteren maag en nieren. Maar liefhebbers van varkensvlees, en met name varkenskoteletten opgelet: marineer je koteletten die ooit onderdeel uitmaakten van een intelligent en levendig zoogdier, in een marinade met onder andere gekneusde jeneverbessen en je schijnt te smullen als een koning.

Achterin de gids vind je een uitgebreid register met de plantennamen op alfabetische volgorde. In de achterflap vind je ook nog een overzicht van allerlei bloemvormen, bloeiwijzen en andere handigheidjes bij het determineren van bloemen en planten.

Tja. Ik ben niet zo’n wildplukker. Geef bloemen, bladeren, stengels, wortels en vruchten maar aan de natuur. Veel dieren hebben het in ons kaalgevreten land al moeilijk genoeg. En voor alle planten geldt dat ze in de natuur mooier zijn dan fijngehakt op het aanrechtblad. Hou verder ook rekening met de vervuiling van en in ons landschap. Zonder dat je er erg in hebt werk je regelmatig een heerlijke portie giftige fijnstof of landbouwgif naar binnen. Het kan je levenseinde bespoedigen dan wel in enig opzicht onaangenamer maken.

Maar goed, wie zich wel regelmatig in de natuur begeeft om eetbare (onderdelen van) planten te oogsten, die kan met de gids Wildplukken aan de slag. Het is een duidelijke gids waarin de informatie op een heel gedoseerde en aangename wijze wordt opgediend.

Wildplukken / Eva-Maria Dreyer / Kosmos Uitgevers / als paperback

De beste verrekijker van dit moment

De Vortex Diamandback HD 10x42 is vernieuwd. Wat mij bij het testen opviel was het stoere uiterlijk, de heerlijke handligging en het heldere beeld. De vormgeving vind ik uitgekiend. Ik ben heel enthousiast over deze verrekijker en dus is dit voor mij hét instapmodel voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Een comfortabel laag gewicht en biedt een haarscherp beeld. Dit is met de Vortex Diamondback  en de Nikon Prostaff P7 dé verrekijker voor beginnende vogelaars en 'gewone' natuurliefhebbers.

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. En dat geldt ook voor het vernieuwde model Nikon Prostaff P7 8x42.

GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. In het middensegment is dit een heel gunstig geprijsde verrekijker die en rustig en haarscherp beeld levert. 

Nikon is voor mij een merk waar ik niet direct aan denk als ik aan verrekijkers denk. Maar test ik een Nikon verrekijker dan valt me altijd op hoe contrastrijk en helder de beelden zijn. Door het relatief lage gewicht biedt deze verrekijker ook nog eens een hoog gebruikscomfort.

De verrekijkers van Zeiss staan garant voor kwaliteit. In het middensegment tot € 600 is dit één van de topkijkers. Deze verrekijker levert een hoog gebruikscomfort.


GPO is één van de meest populaire merken van dit moment. De makers hebben hun sporen verdiend in de wereld van de verrekijkers. De GPO Passion HD 10x42 is in deze prijsklasse het meest betaalbare model. Het beeld is natuurgetrouw, contrastrijk en superhelder. 


Een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding in deze prijsklasse.

De verrekijkers van Leica staan heel hoog aangeschreven onder vogelaars. De modellen zijn robuust en stoer. Deze verrekijker is voorzien van hoogwaardige technologie en biedt een haarscherp beeld.

Scherp en helder beeld van rand tot rand. Dit is een echte topkijker van het gerenommeerde Amerikaanse merk Vortex. Deze kijker heet een extreem breed beeld en ligt heerlijk in de hand.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.