Recensie: Wildplukken: eetbare planten, Peter Kouwenhoven en Barbara Peters

Gezond en lekker eten, wie wil dat nou niet? Nog beter: in de natuur gezond en lekker voedsel verzamelen en thuis bereiden. Niets leukers dan oogsten in de vrije natuur. En neem je (klein)kinderen mee, dan hebben die ook een heerlijk uitje. Stap op de fiets en vul je tas met eetbare planten en een enkele paddenstoel. Peter Kouwenhoven en Barbara Peters schreven een gezellig en creatief boek dat je een schat aan ideeën aanreikt: Wildplukken: eetbare planten.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.

Weinig mensen realiseren zich dat het verzamelen van eten in de natuur in onze genen zit. Onze voorouders waren meesterlijke verzamelaars. Je hoeft trouwens niet heel ver terug in de geschiedenis. In zijn boek Landarbeiders beschrijft Kees Slager hoe in de eerste helft van de twintigste eeuw arme landarbeiders soms genoodzaakt waren erop uit te trekken om voedsel te zoeken. Zo erg zal het met de meeste lezers van dit artikel gelukkig niet zijn.

Peter Kouwenhoven, jarenlang hoofd van een gemeentelijke groenafdeling en Barbara Peters, een gedreven wildplukker, beschrijven in Wildplukken: eetbare planten meer dan 50 planten die je kunt oogsten in onze natuur. Maar voordat ze toekomen aan die beschrijvingen, delen ze eerst allerlei andere leuke, gezellige en creatieve ideeën met je. Én noodzakelijke informatie, want wildplukken doe je bijvoorbeeld niet overal. Wegbermen en industrieterreinen laat je natuurlijk links liggen. En gebieden waar hondenbezitters hun viervoeters uitlaten ook.

Allerlei onderwerpen passeren in de eerste hoofdstukken de revue. Hoe je goed voorbereid op pad gaat (‘een plaid om op te zitten’), hoe je wildplukken voor je (klein)kinderen tot een feest kunt maken (‘luister eens naar het geluid van een specht’) tot toepasselijke muziekstukken die je tijdens het wildplukken kunt beluisteren.

Tja, wie gaat wildplukken, komt onvermijdelijk een keer in aanraking met een dier dat zich in het gebied ophoudt. Een mug, bij of teek bijvoorbeeld. Vooral geen drama van maken, wel je zelf erop voorbereiden en achteraf een controle verrichten. Wat mij als dierenliefhebber trouwens erg aanspreekt is dat de auteurs zich niet beperken tot de wilde planten die geoogst worden, maar ook oog hebben voor de interessante dieren die zich tussen de planten schuilhouden. Dagvlinders bijvoorbeeld, hommels en lieveheersbeestjes. Voor jezelf al leuk, maar voor kinderen helemaal! En heb je een goede oogst kunnen binnenhalen, dan geven de auteurs je tal van tips hoe je de oogst kunt conserveren.

En dan volgt de beschrijving van meer dan 50 planten die je kunt oogsten. De eerste de beste is meteen al zeer verrassend: de berk. Geen plant, maar een boom, maar daar gaat het me niet om. Nee, de auteurs geven eerst twee ontzettend leuke tips voor als je met kinderen berkenbladeren gaat oogsten. Maak eens een berkenbezem of een placemat met berkenbladeren! Dat je thee kunt trekken van berkenbladeren of jonge blaadjes zelfs in de sla kunt verwerken, dat was voor mij een openbaring. Spreekt vanzelf dat in de beschrijvingen de daad meteen bij het woord wordt gevoegd: vanaf de beschrijving van de berk tot het einde van Wildplukken: eetbare planten krijg je bij elke plant complete recepten en bereidingswijzen. Planten die op veel manieren kunt bereiden krijgen twee pagina’s toebedeeld, brandnetel en vogelmuur bijvoorbeeld. Andere soorten, waaronder de smeerwortel, krijgen één pagina, maar in dit geval wel met een interessant recept voor smeerwortelsoufflé.

Het deel met de beschrijvingen valt overigens uiteen in twee delen: wildplukken in de natuur en in je eigen tuin. Pluk je liever in je eigen tuin, dan biedt Wildplukken: eetbare planten je dus ook tal van tips voor planten die je in je eigen tuin kunt kweken. Ook weer compleet met recepten en andere ideetjes. Tussen de 50 planten prijkt één paddenstoel: de geschubde inktzwam. Pluk ze niet allemaal weg, maar laat er een paar staan zodat die hun sporen kunnen verspreiden!

Achterin het boek is een oogstkalender opgenomen evenals een receptenregister en register van Nederlandse namen. Het receptenregister beslaat twee volle pagina’s, dat zegt genoeg: je krijgt met dit boek voor jaren kookplezier. En alsof dat alles nog niet genoeg is krijg je met het boek ook nog de Wildplukkaart erbij. In één oogopslag alle planten, oogsttijd en toepassing bij elkaar. Naast inspirerend is het dus ook bijzonder praktisch, dit fraaie boek voor wildplukkers.

Want fraai is het! Wildplukken: eetbare planten staat vol kleurenfoto’s en tekeningen en oogt daarmee gezellig en aantrekkelijk. De foto’s zijn prachtig, mijn favoriet is die van de mol met een regenworm in zijn bek op pagina 75. Het bijziende zoogdiertje oogt nogal in zijn nopjes met de vangst van dit hapje vleeswaren in dit boek dat verder gevuld is met slechts loof en bloemen.

Wildplukken: eetbare planten is een heerlijk boek voor wie graag planten oogst in natuur of tuin. Laten voorjaar en zomer maar komen!

Wildplukken: eetbare planten / Peter Kouwenhoven en Barbara Peters / KNNV Uitgeverij / Paperback

Wildplukkaart / Peter Kouwenhoven en Barbara Peters / KNNV Uitgeverij / Uitvouwkaart

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!