Recensie: Wilde planten in eigen tuin, Martin Stevens en Marlies Huijzer

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor het thema biodiversiteit. Hopelijk komt al die aandacht niet te laat. En hopelijk wordt die aandacht omgezet in actie. Dat kan landelijk, bijvoorbeeld door overheden en natuurorganisaties. Het kan ook bij jou in de tuin. Door het planten van wilde planten in je tuin bijvoorbeeld. Met name het aantal insecten zal sterk toenemen met vervolgens natuurlijk ook een toename van het aantal vogels en andere dieren die insecten eten. Het boek Wilde planten in eigen tuin van Martin Stevens en Marlies Huijzer staat boordevol praktische tip hoe je jouw tuin kunt omtoveren in een lustoord vol inheemse wilde planten. Dit boek kun je beschouwen als een vervolg op het al even fraaie en inspirerende boek Tuinieren met wilde planten.

Niets zo eenvoudig dan een tuin vullen met wilde planten. Want wat zijn wilde planten? ‘Eenvoudig gezegd zijn alle planten die ergens vanzelf groeien en bloeien, wilde planten.’ Dit lees ik in de inleiding van Wilde planten in eigen tuin. Dat betekent dus niet dat het alleen planten betreft die oorspronkelijk in Nederland voorkomen. Evenals dieren houden planten zich immers niet aan de officiële landsgrenzen. Bovendien verwildert er soms wel eens een tuinplant, en dan is dat plots ook een wilde plant. Het belangrijkste is toch wel dat wilde planten als een magneet werken op allerlei dieren. Van insecten tot vogels en kleine zoogdieren.

Voordat de auteurs in hun fraai vormgegeven boek een groot aantal wilde planten bespreken, geven ze een groot aantal praktische tips. Hoe je aan wilde planten komt bijvoorbeeld. Kopen, geven en krijgen of zelf kweken is hun devies. Achterin het boek vind je een overzicht van leveranciers van wilde planten. In wezen is tuinieren met wilde planten niet anders dan tuinieren met gecultiveerde planten. Je vult je tuin alleen met andere plantensoorten.

recensie wilde planten in eigen tuin martin stevens en marlies huijzer

De insteek van de auteurs is: zelfs al heb je geen tuin, dan nog kun je tuinieren met wilde planten. Haal een paar tegels weg en opeens heb je ruimte voor een paar wilde planten. Of zet je dak vol met bloemen. Dat je ook plantenbakken kunt vullen met wilde planten is dan een logische stap. Zou je een plantenbak willen vullen met wilde planten, dan kun je het beste onbemeste biologische tuingrond gebruiken en onderin een laag grind, lavakorrels of potscherven doen. Dat laatste zal wel zijn om de bak een beetje op te vullen. Kleine tuinen en uiteraard ook de grotere, oefenen met hun wilde planten en bomen een enorme aantrekkingskracht uit op dagvlinders, zweefvliegen en andere insecten. Met wilde planten tover je je tuin echt om in een lustoord voor mens én dier! Inspirerend én praktisch zijn natuurlijk de lijstjes met de namen van wilde planten die je in je tuin kunt zetten. Van Akkerklokje tot Zandblauwtje, en Vingerhelmbloem tot Duifkruid. Wil je het echt creatief aanpakken, dan creëer je in je tuin met stenen droge en warme hoeken die heel geschikt zijn voor rotsplanten die weinig vocht nodig hebben. Het aardige is dat veel tuinkruiden hun oorsprong hebben in Zuid-Europa en juist die tuinkruiden groeien uitstekend of rotsachtige ondergronden, bijvoorbeeld rozemarijn, echte salie en moederkruid. Een blauwe regen of een kleine appelboom zorgt voor de afwisseling in de hoogte. Ook voor andere grondsoorten geven de auteurs allerhande tips.

Grote tuinen vragen hebben weer andere aandachtspunten. Een grote tuin biedt bijvoorbeeld plaats aan grotere planten. Framboos, Koninginnekruid en Vingershoedskruid bijvoorbeeld. Ook het gazon doet hier mee. Minder maaien is het devies voor de liefhebber van een bloemrijk gazon. En laat natuurlijk ondertussen andere planten toe tussen het gras. Om te voorkomen dat je gazon binnen de korte keren verwildert, toch een aantal maaitips. Eén keer per maand of zelfs per twee maanden is voldoende. Heb je echt een flinke lap gras en wil je er een bloemrijk hooiland van maken, dan volstaat zelfs één keer per jaar maaien. Het aanbrengen van takkenrils, gevlochten afscheidingen en het aanplanten van bomen en struiken, dit alles maakt een grote tuin tot een klein natuurreservaat.

Wil je libellen, juffers, salamanders en kikkers in je tuin, zorg dan voor waterpartijen in je tuin. Een vijver of wadi met wilde waterplanten doet het goed. Ook hiervoor vind je tal van tips in dit boek. Evenals voor het aanleggen van een groen dak, het eten uit eigen tuin (denk aan het aanleggen van een voedselbos) en, het meest spannend denk ik, het experimenteren met bijzondere soorten wilde planten. Wil je in je tuin plaats inruimen voor echt zeldzame planten, dan moet je tuin voldoen aan de eisen die deze planten stellen. In sommige gevallen help je planten én insecten er enorm mee. Sommige soorten dagvlinders komen in Nederland in slechts een paar, en soms zelfs maar één gebied voor. Ze komen hun leefgebied niet uit, omdat in de omtrek van het gebied geen waardplanten groeien. Dan zouden tuinen springplanten kunnen zijn voor deze insecten door er ruimte te geven aan die waardplanten.

Wilde planten in eigen tuin sluit af met een uitgebreid overzicht van wilde planten in Nederland. Nederlandse naam, wetenschappelijke naam en afbeelding worden vermeld. Voldoende om op internet verder te zoeken naar de bijzonderheden van de soort.

Dan nog een aantal overzichten van belangrijke en nuttige adressen, een paar korte aanwijzingen voor het (her)inrichten van je tuin en een uitgebreid plantenregister.

Regelmatig opperen wijzelf om onze oprit, vrijwel volledig betegeld (we wonen in een drive-in woning) om te vormen tot een tuin. De korte aanwijzingen van de herinrichting van een voortuin in Rotterdam lijkt wel iets op ons ‘project’. En ook onze achtertuin kan nog wel wat nieuwe impulsen gebruiken met het oog op de biodiversiteit op ons stukje grondgebied. We zullen dit boek hier zeker bij gaan gebruiken.

Heb je plannen om je tuin om te vormen tot een lustoord voor mens en dier, dan biedt het boek Wilde planten in eigen tuin een schat aan inspiratie en praktische tips. Het boek is rijk voorzien van prachtige kleurenfoto’s. Natuur in eigen tuin, ik zou zeggen: ga ervoor!

Wilde planten in eigen tuin / Martin Stevens en Marlies Huijzer / Noordboek Natuur / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)