recensie wilde dieren van het zuiden dieter braun

Recensie: Wilde dieren van het zuiden, Dieter Braun

Een kinderboek dit keer. Een prachtig prentenboek over bijzondere dieren op het zuidelijk halfrond. De illustraties laten je zien hoe bijzonder deze dieren zijn. Tachtig dieren beeldt Dieter Braun uit in zijn Wilde dieren van het zuiden. Lekker bladeren én voorlezen met je kinderen!

Het komt wel goed uit, deze recensie van Wilde dieren van het zuiden. Mijn broer belde zojuist vanaf een landgoed ergens in Brazilië. Hij was verrukt over de prachtige vogels die er rondvlogen. Ara’s vlogen door de tuin en hij had ook al kolibries gezien. Welnu, Zuid-Amerika komt natuurlijk ook aan bod in dit prentenboek, evenals Azië, Afrika, Antartica en Australië.

Boomtoppen, diepe oceanen, kale woestijnen, alle leefgebieden komen voorbij. Vandaar dat je zo’n gevarieerde stoet met dieren voorbij ziet komen. Van tweevingerige luiaard tot wenkbrauwmotmot. Van de Afrikaanse wilde hond tot reuzentoekan. Stuk voor stuk dieren die de aandacht trekken.

Elke diersoort wordt afgebeeld op een paginagrootte afbeelding. Daarnaast staat in veel gevallen wat informatie over zijn uiterlijk en leefwijze. Bij de reuzenmiereneter vertelt Braun dat hij een kleverige tong heeft van wel 60 centimeter lang. Waarmee hij mieren en termieten uit hun nesten haalt. Ondanks dat hij is gespecialiseerd in het verorberen van deze wriemelende insecten, legt hij het toch soms af tegen hen. Mieren laten zich nu ook weer niet vrijwillig verorberen. En als ze de gelegenheid krijgen de tegenaanval in te zetten… Dan druipt zelfs een reuzenmiereneter soms af.

Bij de jaguar lees je dat zijn naam is afgeleid van een oud indiaans woord dat ‘rover die zijn prooi met één sprong kan uitschakelen’ betekent. Een krachtpatser dus, deze katachtige. Hij heeft van alle roofkatten het sterkste gebit.

Nadat je de dieren van Antartica hebt bekeken volgt het handige register dat per continent een overzicht biedt van de besproken dieren.

Wilde dieren van het zuiden van Dieter Braun is een prachtig cadeau voor kinderen met liefde voor dieren. Je blijft erin kijken en lezen!

Wilde dieren van het zuiden / Dieter Braun / Fontaine Uitgevers/ als hardcover

De leukste boeken over insecten: