Recensie: Wild van Europa, Wouter Pattyn

Op zoek naar een natuurgebied in Europa om er je vakantie door te brengen en te genieten van de spectaculaire natuur? In het adembenemende kijk- en leesboek Wild van Europa van natuurfotograaf Wouter Pattyn maak je kennis met twaalf vermaarde natuurregio’s in Europa. Het ene gebied ligt wat dichter bij huis dan het andere, dus je hoeft niet altijd heel ver van huis! Dit boek is de perfecte voorbereiding voor je volgende natuurvakantie!

Allereerst een kijkstuk, maar het gaat verder…

Wouter Pattyn, natuurfotograaf, schreef eerder het prachtige boek Adembenemend België, verrassende natuur. In zijn nieuwe boek Wild van Europa gaat hij de Belgische grens over. Hij verkent de ver gelegen natuurregio’s, maar kijkt ook rond wat de Lage Landen te bieden hebben. In de inleiding lees ik dat hij fervent fan is van Europa. Nee, je hoeft niet naar Antarctica of exotische oorden. In Europa is nog zoveel mooist te vinden, en daarmee stem ik hartelijk in. Zijn nieuwe boek is in de eerste plaats bedoeld als een kijkstuk, lees ik in de inleiding. Dat zeker, maar ik denk dat de functie van Wild van Europa verder gaat: het is een prima voorbereiding voor je volgende natuurvakantie.

Twaalf natuurregio’s in Europa

Waar brengen de reizen in dit kijkstuk je zoal? Ik noem de twaalf natuurregio’s: IJsland, Centraal-Frankrijk, Slovenië, Noorwegen (twee keer), België, Finland, Nederland (twee keer), Polen, Spanje en Schotland. Verrassend toch dat Nederland twee keer in het boek voorkomt. Pattyn bezoekt allereerst de Zeeuwse delta met zijn vele en fraaie natuurgebieden. Ik kom er zo vaak, dat ik het haast gewoon vind. En dan kan de Veluwe niet achter blijven. Onder het kopje Heideland beschrijft de auteur de mooiste gebieden in het hart van Nederland. Wie liever iets zuidelijker wil vertoeven in de natuur, die raad ik aan om het hoofdstuk over de Hautes Fagnes in het oosten van België te bezoeken. Je zou niet zeggen dat je hier nog in de Lage Landen verkeert.

recensie wild van europa wouter pattyn
Meer informatie

Voorbeeld van een aansprekend hoofdstuk

Eerlijk gezegd sloegen mijn dromen echt op hol bij het bekijken van de hoofdstukken over IJsland, Slovenië, Polen, Spanje, Noorwegen en Finland. Gebieden als Innlandet in Noorwegen, Podlaskie in Polen en Lax Extremaduras in Spanje spreken mij als vogelaar enorm aan. Deze gebieden wil ik dolgraag nog eens bezoeken. De grootste kanshebber is echter de Brenne, gelegen in centraal Frankrijk. Dit natuurwaarden in dit gebied zijn ronduit spectaculair en dat weet ik uit ervaring. Drie of vier achtereenvolgende jaren bezochten we dit gebied in de meivakantie. Veel foto’s en zeker ook de beschrijvingen herken ik. De foto’s van de geoorde futen, de purperreiger, vos en het edelhert zijn verbluffend mooi. Hetzelfde geldt voor de landschapsfoto’s. Na de persoonlijk getoonzette eerste alinea’s, biedt Pattyn praktische informatie aan voor je bezoek aan de Brenne, gevolgd met een overzicht van de hotspots in deze regio. Deze indeling houdt hij in elk hoofdstuk aan, en dat schept duidelijkheid.

Het boek speelt een beetje in op de hebzucht

Muskusossen kijken in Noorwegen. Bruine beren in Finland. Europese bizons in Polen. De hop en vale gieren in Extramadura. Of papegaaiduikers en grote jager op Handa in Schotland (bijkomend voordeel van een bezoek aan dit eiland: het ontbreken van de midges, de zwermen piepkleine vliegjes). De gebieden in in Wild van Europa worden beschreven en met indrukwekkende foto’s worden afgebeeld, zetten aan tot plannen maken. Het boek speelt in die zin dus wel een beetje in op de hebzucht.

Conclusie

De perfecte voorbereiding voor je volgende natuurvakantie. Dat is het kloeke en fantastisch vormgegeven kijkboek Wild van Europa. Het brengt je op de allermooiste plekken in Europa. En je krijgt er ook nog eens praktische informatie bij. Welke hoofdstukken bij mij al plannen los hebben gemaakt? Zoals hierboven al aangegeven: De Brenne, met stip op één vanwege de bereikbaarheid. Op op twee: de Highlands in Schotland.

Wild van Europa / Wouter Pattyn / Uitgeverij Lannoo / als hardcover

Adembenemend België verrassende natuur

PS.
Natuurgebieden in België. Verder dan het Zwin en de Ardennen kwam ik eerlijk gezegd niet. Oké, ook de Kempen schijnt erg mooi te zijn. Maar België heeft natuurliefhebbers en vogelaars verrassend veel meer te bieden. Wouter Pattyn schreef eerder ook een boek over de natuur in België. Ben je benieuwd welke natuur België zo bijzonder maakt, lees dan mijn recensie over Adembenemend België verrassende natuur.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!