De makers van de Nederlandstalige New Scientist maken niet alleen een fantastisch magazine, maar ook een heerlijke scheurkalender: de Wetenschapskalender 2018. Begin je de dag graag met een oppepper voor je brein of slaap je aan het eind van de avond liever in terwijl je op een breinkraker kauwt? Scheur elke dag een bladzijde af en geef je brein een boost.
De Wetenschapskalender 2018 biedt je een jaar lang, 365 dagen, een wetenschappelijk raadsel. Maar niet voordat je op de hoogte bent gebracht van een wetenschappelijk hoogtepunt dat zich ooit op die bewuste dag afspeelde. Zo lees je op 1 januari dat in 1983 ARPANET overstapte op het gebruik van het Internetprotocol. En op 7 april, altijd een mooie dag vanwege mijn geboortedag, werd in 1948 de Wereldgezondheidsorganisatie opgericht. Niet voor niets dat die dag is uitgeroepen tot Wereldgezondheidsdag. Ook lees ik die dag dat op 27 april een elektrische trein van Gent naar Oostende reed. Dat feit is op zichzelf niet zo heel bijzonder, maar toch de vraag: wat was nu zo speciaal aan dit ritje? Als je het weet mag je wat mij betreft meedoen aan televisieprogramma De slimste mens. Ik zie af van deelname, oftewel: ik wist het antwoord dus niet.
Op de allereerste bladzijde van de Wetenschapskalender 2018 vind je trouwens een overzicht van de religieuze feestdagen in 2018. Altijd handig om te weten wanneer christenen, joden en moslims hun feesten vieren. Je komt die feesten verderop in de scheurkalender ook weer tegen. En als de bewuste dag een speciaal karakter heeft, bijvoorbeeld vrijdag 8 juni Wereldoceanendag en zondag 14 oktober Wereldnormalisatiedag, dan staat dat naast de datum. Onderaan elke pagina vind je ook nog eens de tijdstippen van zonsopgang en zonsondergang vermeld. Zo zie je maar, je komt het jaar wel door met de Wetenschapskalender 2018!
Wil je weten welke breinbrekers je zoal mag verwachten in 2018? Nou, daar gaan we: Hoe sterk is het ontvangen signaal van de Voyagers vergeleken met het vermogen van een digitaal horloge? Hoeveel energie verbruikt een mens gemiddeld per jaar voor voedselbereiding? En hoe efficiënt zijn bulderende Formule 1-auto’s eigenlijk? Deze vragen staan niet op zichzelf. Je krijgt er eerst een interessante uitleg bij over het onderwerp van de vraag. En op de achterzijde van de bladzijde lees je het juiste antwoord. Helder verwoord door de redactie van New Scientist.
Wil je de slimste mens van Nederland worden? Dan ontkom je niet aan de Wetenschapskalender 2018. Hang hem boven je bed, in de keuken of op het toilet en ga een jaar lang op reis door wetenschapsland. En ben je op zoek naar een inspirerend cadeautje voor iemand, dan heb je nu dus hopelijk een goede suggestie.
Tenslotte: is die ander nog minderjarig, dan is de Young Scientist Wetenschapskalender 2018 misschien een beter alternatief.
Lekker je brein laten kraken, of dat van een ander. Altijd goed.
Wetenschapskalender 2018 / New Scientist