Kom bij de gemiddelde tiener aan met ‘wetenschappen’ en ze duiken nóg dieper weg achter hun mobieltje dan ze al zaten. Of ze vallen na het aanhoren van drie zinnen in diepe slaap. Het zal vroeger niet anders zijn geweest, alleen toen doken ze weg achter een boek of achter de bank. En nog vroeger, toen er geen boeken bestonden? Toen had de gemiddelde Nederlandse tiener geen besef van wetenschappen en werd hij afgebeuld op het land van de kasteelheer. Of hij werd verkocht op een slavenmarkt, die kans was ook aanwezig.
Hoe uw tiener dan tot leven te wekken en hem of haar te interesseren in de ‘wetenschappen’? Daar hangt wel iets van af hoor. De samenleving moet vooruit nietwaar? De slavenmarkt ligt gelukkig ver achter ons, maar wat voor ons ligt, dat gaan nou net die tieners straks bepalen! Aan de slag jullie, luie schepsels, verlos jezelf van je mobiele verslaving en lees een stripboek!
Een stripboek? Amai, van Suske en Wiske is nog nooit iemand slimmer geworden! Ja, maar je moet niet kiezen voor een strip van Willy Vandersteen, hoe leutig ook, maar voor een strip van Margreet de Heer. Ooit tekende ze voor dagblad Trouw, nu schrijft en tekent ze stripboeken over filosofie, religie en inderdaad: ook over de wetenschappen! En ze doet dit op een manier die veel tieners zal aanspreken.
Wat is weten? Via oude Grieken als Thales van Milete, Anaximander en Pythagoras stoomt Margreet de Heer op naar de geschiedenis van de wiskunde en legt ze en passant vier fascinerende wiskundige fenomenen uit. Tussendoor nog een portretje van Aristoteles, de belangrijkste wetenschapper van de Griekse oudheid (toch wel). Daarna op naar de Middeleeuwen die helemaal niet zo donker blijken als gedacht. Dan over naar de boeiende wereld van de scheikunde: de kunst van het spelen met stoffen. Fantastisch hoe moleculen, atomen en elementen worden afgebeeld. En nog veel meer!
Tijdens de Renaissance stapt natuurlijk de grote Leonardo da Vinci op het striptoneel. Wat een briljant mulititalent dat de weg bereidt voor de wetenschappelijke revolutie in de eeuwen die volgen! Galileo staat model voor de kloof tussen geloof en wetenschap. Of die kloof wordt gedicht? In Wetenschappen in beeld wel. Maar in werkelijkheid? Sterrenkunde volgt in vliegende vaart. Duizelingwekkend de gedachten over ruimte en tijd… Van Isaac Newton wordt vermoed dat hij het syndroom van Asperger had, op wetenschappelijke gronden natuurlijk. Maar Asperger of niet, de appel valt ook in deze strip omlaag met de Wet van de zwaartekracht als verklarende factor.
Op sterrenkunde volgt natuurkunde. En dan belanden we in de 19e eeuw, een tijd van snelle ontwikkelingen waarin natuurlijk Charles Darwin voorbij komt varen in de Beagle. De oversteek naar de biologie ligt voor de hand. En dan stoomt Margreet de Heer de 20e eeuw binnen. Genetica, Einstein, Quantum theorie en dan tot slot de grote vraag en uitdaging aan elke tiener: Waar gaat het heen? Over wetenschap van de toekomst.
Iets lezen over de wetenschap is leuker dan ooit door de mix van feitjes, vragen en humor. Margreet de Heer slaagt erin de kracht van cartoon en uitleg van complexe zaken met elkaar te combineren. Het resultaat is een vermakelijke én zeer informatieve strip. Voor tieners is Wetenschappen in beeld echt een aanrader. Voor veel volwassenen ook.
(Ben je het op wetenschappelijke gronden niet eens met mijn finale oordeel, laat dan een reactie achter. We openen dan het discours.)
Wetenschappen in beeld / Margreet de Heer / Uitgeverij Meinema / Stripboek / € 19,95