Recensie: De wereld rond in 10 jaar, Eva Munnik

Fervente reizigers kennen het televisie-programma: 3 op reis van BNN. Presentatoren als Floortje Dessing, Chris Zegers en Geraldine Kemper bezochten in de 10 jaar dat 3 op reis bestaat talloze fascinerende, intrigerende of exotische locaties. Het beste van het beste, oftewel de allerbeste, mooiste en gekste bestemmingen uit het tienjarig bestaan, is nu gebundeld in het gave reisboek De wereld rond in 10 jaar.

Of je alle afleveringen in het archief van Uitzending gemist kunt terug vinden, weet ik niet. Wel weet ik dat het opnieuw bekijken van alle afleveringen nogal wat tijd kost. Je kunt beter uit de voeten met de zogenaamde bucketlist-gids De wereld rond in 10 jaar. Ben je op zoek naar een unieke of bijzondere reisbestemming, dan is dit een bijzonder inspirerende reisgids. Het leuke is dat de presentatoren en andere crewleden hun persoonlijke verhaal vertellen. Dat geeft de reisverhalen net dat extra cachet dat je van zo’n reisgids verwacht.

Vanwege mijn interesse in de natuur ben ik vooral geïnteresseerd in de bestemmingen naar natuurregio’s. Stedentrips naar Antwerpen, Nantes, Hongkong of Kaapstad laat ik onbesproken. Maar die tref je dus wel aan in De wereld rond in 10 jaar. Landen die ook of vooral vanwege hun bijzondere natuur worden beschreven zijn onder andere:

Hawaï. Deze vulkanische eilandengroep moet je echt bezocht hebben. Bezoek de lavatubes die gevormd zijn door afgekoelde lavarivieren.
Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is magisch. Vooral het Zuidereiland heeft prachtige natuur en is de place to be voor skiërs en liefhebbers van extreme sporten. Floortje Dessing bezocht, Miriam Lancewood, de Nederlandse die in de wildernis van Nieuw-Zeeland leeft. Dat leverde een bijzondere uitzending op.
Mongolië. Ruig en vaak moeilijk begaanbaar. Super voor de echte avonturier!
Nicaragua. Schijnt veel mooier te zijn dan Panama of Costa Rico. Wel eens geskied of gesandboard van een vulkaan? Check wel van te voren of de Cerro Negro, de jongste vulkaan van het land, actief is of (liever) niet.
Sri Lanka. Het binnenland van Sri Lanka is groen en beeldschoon, sprookjesachtig bijna. En bezoek het wildpark waar honderden olifanten wonen.
Australië. Hét roadtripland bij uitstek. Wel uitkijken voor overstekende kangoeroes!
Madagaskar. Eenentwintig nationale parken, vijf natuurreservaten en eenentwintig wildreservaten en vierhonderd kameleonsoorten.
IJsland. Waar de natuur indrukwekkend is, maar waar je gelukkig ook flink kunt eten, zuipen en shoppen. En: van ieder dier dat in dit land leeft, staat een piemel op sterk water.

En zo nog een groot aantal beeldschone locaties. Bij elke locatie beschrijft een crewlid zijn ultieme tip. Zo moet je volgens presentator Patrick in Rwanda absoluut berggorilla’s gaan kijken. Niet goedkoop, maar je levert een bijdrage aan de bescherming van deze bijzondere dieren. Andere praktische informatie betreft eten en drinken (in landen als China of Myanmar niet altijd even westers georiënteerd). Ook krijg je bij elke bestemming tips over de reis, de beste reistijd, slaaptips en het binnenlands vervoer.

De beste tips en trips uit 10 jaar 3 op reis gebundeld in De wereld rond in 10 jaar onder het motto ‘Reizen maakt je echt gelukkiger: je ziet hoe mooi de wereld is.’

De wereld rond in 10 jaar / Eva Munnik / De Boekerij / als paperback en ebook

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)