recensie welke vogel is dat volker dierschke

Recensie: Welke vogels is dat?, Volker Dierschke (II)

Voor me ligt een vogelgids met een titel die identiek is aan die van een andere vogelgids: Welke vogel is dat? Gek genoeg beide van de Duitse auteur Volker Dierschke. Ik vermoed dat de nieuwste editie (die ik nu ga bespreken) een doorontwikkeling is van een oudere editie. Hoe dan ook, de nieuwste is de beste. Want: veel meer vogels en rijk geïllustreerd.

Liefhebbers van vogelgidsen kun je verdelen in twee kampen: de liefhebbers van foto’s en de liefhebbers van tekeningen. Hoewel voor beide iets valt te zeggen, ben ik liefhebber van tekeningen. Meestal kan de tekenaar details accentueren en meerdere verenkleden per soort afbeelden. Met foto’s lukt dat vaak niet. De vogelgids Welke vogels is dat? combineert het beste uit twee werelden: foto’s én tekeningen. En eerlijk gezegd overtuigt me dat direct. De foto’s zijn helder, duidelijk, groot genoeg en vooral: uitgesneden. Dat maakt dat je aandacht optimaal naar de vogels uitgaat.

Een vogelgids met een Duitse herkomst. Niet gek dus dat die begint met zangvogels. En dat de watervogels pas op het einde komen. Dat is even wennen, maar wie flexibel van geest is, zal dat vast kunnen opbrengen.

Wie mij kent, weet dat ik altijd op zoek ga naar de pagina over de rotgans. Een vogelsoort die mij altijd weer weet te boeien. De informatie is basaal. Van de rotgans wordt de ondersoort Branta Bernicla besproken. De zwarte rotgans en witbuikrotgans, zeldzamere ondersoorten in Nederland, komen niet aan de orde. Duidelijke afbeeldingen en een toegankelijke beschrijving doen prettig aan. De roodhalsgans wordt genoemd als soort die je soms tussen de rotganzen kunt zien. De Waddenzee als hotspot voor rotganzen in de winter. En natuurlijk iets over de leefwijze en het geluid dat de vogels produceren. Beknopt, geen ingewikkelde detailkwesties, rechttoe-rechtaan. En zeker geen ingewikkelde taal. Heel prettig.

Welke vogel is dat? is in samenwerking met ANWB en Vogelbescherming Nederland uitgegeven. Dat garandeert de kwaliteit. Je kunt deze vogelgids beschouwen als de populaire prelude op de grote en befaamde ANWB Vogelgids. Met 440 soorten is dit een aardig complete vogelgids. Het overzicht van eieren en het uitgebreide register vergemakkelijken het gebruik van de gids.

Zoveel vogelaars, zoveel vogelgidsen. Met Welke vogel is dat? heb je een redelijk complete vogelgids in handen. Ideaal voor jongeren of startende vogelaars. Of voor vakantiegangers, want die willen toch ook weten wat ze zien?

Welke vogel is dat? / Volker Dierschke / Kosmos Uitgevers / als paperback

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.