Recensie: Welke vogel is dat?, Volker Dierschke

Vogelgidsen heb je in alle uitvoeringen en formaten. Voor elke doelgroep een vogelgids. Voor de echte cracks super uitgebreide vogelgidsen, vol vaktermen waar ‘gewone’ natuurliefhebbers vaak niet doorheen kunnen lezen. En helemaal aan de andere kant van het spectrum eenvoudige veldgidsen met mooie foto’s en eenvoudig taalgebruik. Voor de ‘gewone’ natuurliefhebber dus. Een van die vogelgidsen is Welke vogel is dat? van Volker Dierschke.

 

 

 

 

 

Volker Dierschke is een bekende auteur van toegankelijke natuurgidsen. Haar gids Welke vogel is dat? is de meest recente gids die in het Nederland is vertaald. Door middel van handige kleurcodes navigeer je door de gids. Zie je een watervogel, dan snel naar de blauwe pagina’s. Zie je een zangvogel, dan naar de gele pagina’s bladeren. En zo nog een paar categorieën. Na de informatieve inleiding (over vogeltrek, overwinteren en een aantal andere relevante thema’s), volgen de soortbeschrijvingen.




In natuurgidsenland heb je twee stromingen. De ene stroming zweert bij tekeningen, de andere bij foto’s. Welke vogel is dat? spreekt de laatste groep aan. Elke vogel wordt afgebeeld door middel van een haarscherpe foto. In sommige gevallen staan mannetje en vrouwtje op de foto, in de meeste gevallen zien we alleen het mannetje. Daarmee is de belangrijkste beperking van veldgidsen met foto’s meteen genoemd: door ruimtegebrek kunnen lang niet alle verschijningsvormen en variëteiten getoond worden. Maar als ik deze vraag aan de uitgever zou voorleggen dan zal hij zonder twijfel antwoorden dat de doelgroep van deze veldgids dat ook niet wil. Die wil gewoon een leuke zakgids die je in je jas- of broekzak mee kunt nemen. En daar heeft hij helemaal gelijk in. Welke vogel is dat? is een van de meest compacte veldgidsen voor vogels die ik ken. Bijna 130 pagina’s in een handzame bladspiegel, haast even klein als een mobiele telefoon. Nou, wie laat zijn mobiele telefoon nu thuis, omdat die te groot is?

Mocht je nu denken, zo compact, dat levert zeker bar weinig vogelsoorten op, dan zul je verrast zijn. Welke vogel is dat? bevat de 170 bekendste vogels. Als je snel door de gids bladert, dan zal blijken dat Welke vogel is dat? in een Duitse context is geschreven. Het auerhoen zul je immers in Nederland zo snel niet zien. Maar daarmee is deze gids meteen ook handig voor als je in Duitsland op vakantie gaat.

Ook voor gebruik in Nederland geldt dat je de meest voorkomende vogels te pakken hebt. De ‘gewone’ natuurliefhebber die tijdens een wandeling of fietstocht vogels wil herkennen, zal er zeker veel gemak van hebben. Niet groot, niet zwaar, ideaal om mee te nemen. En dan snel zoeken op kleurcode. Het eenvoudige taalgebruik is begrijpelijk voor iedereen.

Welke vogel is dat? is een praktische veldgids voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Fris vormgegeven, handig qua opzet. Wat ook leuk is: deze gids is buitengewoon aangenaam geprijsd.

Welke vogel is dat? / Volker Dierschke / Fontaine Uitgevers / paperback