Recensie: Welke uilen en roofvogels zijn dat?, Volker Dierschke

Al eerder besprak ik een handige vogelgids voor de herkenning van roofvogels en uilen, maar nooit eerder zo’n kassakoopje! Met de ongelooflijke prijs van € 3,90 is de zakgids Welke uilen en roofvogels zijn dat? van Volker Dierschke wel heel aantrekkelijk. 

Volker Dierschke heeft al een aantal vogelboeken op haar naam staan. Kenmerk van haar gidsen is dat ze heel toegankelijk geschreven zijn (geen vaktermen), dus voor iedereen goed te begrijpen. Zelfs kinderen zullen ermee uit de voeten kunnen. Ook worden in haar gidsen de vogels afgebeeld met kleurenfoto’s. Vind ik niet altijd optimaal, maar voor de doorsnee natuurliefhebber is dat toch het vaak leukst, is mijn ervaring. Je ziet de vogels hoe ze zijn. Dat alles geldt ook voor haar zakgids Welke uilen en roofvogels zijn dat?. Dit is nou echt een leuk vogelgidsje voor wie tijdens vakantie of wandeltocht roofvogels en uilen wil herkennen. Gelukkig gaat het in Nederland de laatste jaren stukken beter met roofvogels en zie je ook hier regelmatig een roofvogel vliegen. Ga je naar Zuid-Europa dan is dit helemaal een handig gidsje, want je ziet daar nog veel meer roofvogels dan hier.

Welke uilen en roofvogels zijn dat

Welke uilen en roofvogels zijn dat? beschrijft ruim 50 soorten roofvogels en uilen.  Natuurlijk alle soorten die in Nederland voorkomen, waaronder buizerd, wespendief, torenvalk, boomvalk, kerkuil, steenuil en bosuil. Maar ook soorten die je hier niet of zelden ziet. Wat te denken van de slangenarend, de dwergarend of de aasgier? Die laatste soorten kun je nou net wel zien in Zuid-Frankrijk of Spanje. De beschrijvingen zijn zoals gezegd toegankelijk. Verschillen tussen soorten onderling worden duidelijk aangegeven. De auteur staat ook stil bij de verschillen tussen mannetje en vrouwtje, wat het leefgebied is en wanneer je ze kunt zien. Zo zie je het smelleken, een kleine valk, alleen in de wintermaanden in Nederland. Handig is ook het overzicht met silhouetten van roofvogels in de lucht. Tja, roofvogels zie je immers vaak boven je zweven op een thermiek.

Dan nog een leuk weetje: Welke uilen en roofvogels zijn dat? beschrijft uilen en roofvogels. Je zou denken, dat is logisch, want uilen zijn familie van roofvogels. Dat heb je mis. Beide hebben weliswaar een haaksnavel, maar biologen menen dat uilen eerder verwant zijn aan gierzwaluwen dan aan roofvogels. Dat las ik in het magistrale boek Uilen van Europa.

Voor het formaat hoef je Welke uilen en roofvogels zijn dat? niet thuis te laten. Het past in zowat iedere jaszak en in een rugtas zul je niet eens merken dat je het mee draagt. Het is echt een handig gidsje voor het snel herkennen van roofvogels en uilen.

Welke uilen en roofvogels zijn dat? / Volker Dierschke / Fontaine Uitgevers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)