recensie welke paddenstoel is dat andreas gminder

Recensie: Welke paddenstoel is dat?, Andreas Gminder

Het najaar is begonnen en dat betekent dat er overal weer veel paddenstoelen omhoog schieten. Is het een nat najaar, dan zijn dat er zelfs héél veel. Trouwens: ook in de andere seizoenen kun je paddenstoelen zien. Nu is mijn ervaring dat het maar bar lastig is om paddenstoelen te herkennen. Je hebt er veldgids voor nodig. De nieuwe veldgids Welke paddenstoel is dat? van kenner Andreas Gminder beschrijft maar liefst 450 soorten die je in Europa kunt vinden. 

Boleten en boleetachtigen, plaatjeszwammen en overige paddenstoelen. Dat is de hoofdstructuur van Welke paddenstoel is dat? Elk deel is dan weer ingedeeld subgroepen als lichte lamellen, vrije plaatjes en donkere plaatjes. Of koraalzwammen, schorszwammen en trilzwammen. Eigenlijk vanzelfsprekend is dat bij elke soort wordt aangegeven of hij eetbaar, niet lekker of zelfs giftig is. Wil je paddenstoelen oogsten om te eten dan waarschuwt de auteur ten overvloede: veiligheid voor alles! Bij de geringste twijfel: niet eten. En wat mij betreft laat je de paddenstoelen gewoon staan hoor. Koop maar lekkere zwammen in de supermarkt. Wilde zwammen horen zich gewoon lekker in het wild te kunnen manifesteren. 

De veldgids Welke paddenstoel is dat? is een gids voor een breed natuurminnend publiek. Het taalgebruik is toegankelijk. Elke paddenstoel wordt in een aantal duidelijke kleurenfoto’s afgebeeld. De bladzijden zijn trouwens opvallend fraai vormgegeven, vind ik. De belangrijkste kenmerken worden kort en bondig beschreven. Geen hoge drempels dus voor wie geen ervaring heeft met het determineren van paddenstoelen.

recensie welke paddenstoel is dat andreas gminder

Met een gids als Welke paddenstoel is dat? in de hand het veld in betekent overigens niet het einde van alle moeilijkheden. Ik zou zelfs durven beweren: dan begint het pad. Het leuke van een gids gebruiken is namelijk dat je heerlijk kunt gaan puzzelen. Ik sla willekeurig een bladzijde open met twee soortbeschrijvingen: die van de Scharlaken wasplaat en van het Gewoon vuurzwammetje. Ik ben bang dat wanneer ik ze in het veld tegenkom, ik nog flink moet gaan puzzelen om te bepalen welke van de twee ik voor me heb. Ze lijken ook in de gids namelijk buitengewoon sterk op elkaar. Maar het zijn wel schitterende zwammen, waarvan de Scharlaken wasplaat trouwens op de Rode Lijst staat.

Ben je op zoek naar een toegankelijke en betaalbare veldgids paddenstoelen, dan kan ik je Welke paddenstoel is dat? zeker aanraden. Voor mij hét voorbeeld van publieksgerichte veldgidsen die een goede hulp zijn voor zowel de beginner als de gevorderde liefhebber van paddenstoelen.

Welke paddenstoel is dat? / Andreas Gminder / Kosmos Uitgevers / paperback

De beste paddenstoelengidsen van dit moment: