Recensie: Welke geneeskrachtige plant is dat?, Wolfgang Hensel

Vanouds worden planten en delen van bomen en struiken gebruikt als medicijn. Waar in vroeger tijden de sjamaan of natuurgenezer de poortwachter was tot de apotheek in de natuur, daar wordt ons die kennis op laagdrempelige wijze aangeboden. Bijvoorbeeld in de veldgids Welke geneeskrachtige plant is dat?, een heel toegankelijke veldgids van de Duitse auteur Wolfgang Hensel.

De veldgids Welke geneeskrachtige plant is dat? is een deeltje in de serie ANWB gidsen die garant staan voor kwaliteit. Een gids als de ANWB Vogelgids van Europa kennen we allemaal vast wel (mits we vogels kijken), maar de serie bevat ook delen als Welke eetbare wilde plant is dat? en Welk insect is dat?. Stuk voor stuk gidsen die je op weg helpen met het determineren van vogels, planten, insecten en nog veel meer.

In de veldgids Welke geneeskrachtige plant is dat? worden meer dan 350 geneeskrachtige planten, struiken en bomen besproken. Planten waarvan de bloemen, vruchten, bladeren of andere onderdelen je van zekere kwalen verlossen.

De gids heeft een laagdrempelige opzet en werkt met kleurcodes. Kom je een plant met gele bloemen tegen, dan blader je naar de pagina’s met de gele kleurcode. Is de bloem groen, blauw, wit of rood, dan blader je naar die kleurcodes. Een kind kan de was doen. Natuurlijk wordt in de inleidende hoofdstukken ook kort ingegaan op de manieren waarop je de geneeskrachtige planten kunt gebruiken. Je kookt ze bijvoorbeeld en maakt er een thee van. Of je inhaleert olie door een paar druppels in kokend heet water in een kom te laten vallen. Gorgelen is een mogelijkheid, of je drenkt een schone linnen doek met een voorbereide plant om er kompressen van te maken.

recensie welke geneeskrachtige plant is dat wolfgang hensel

Dan door naar de soortbeschrijvingen. Die pagina’s zijn weelderig opgemaakt. De foto’s van de planten worden full colour afgebeeld. De vruchten, bloemen en andere geneeskrachtige onderdelen worden uitgelicht. Detailstreepjes wijzen ze je op opvallende kenmerken. En in de tekst lees je natuurlijk over de geneeskrachtige werking, of juist over de gevaren die het gebruik door leken met zich meebrengt. Al op één van de eerste pagina’s word je gewaarschuwd voor het Rood peperboompje, ‘een gevaarlijke en giftige plant’ die niettemin door genezers tegen blaren, reuma, jicht en kinkhoest werd gebruikt. De groene bast wordt tegenwoordig voorgeschreven als homeopatisch middel tegen huidaandoeningen, spijsverteringsstoornissen en reuma. Het Rood peperboompje komt voor in gemengde bossen met een rijke ondergroei.

En zo worden 350 planten en bomen aan je voorgesteld met hun geneeskrachtige werking. Achterin de gids vind je een uitgebreid register van soortnamen voor het geval je een bepaalde soort snel wil opzoeken.

Welke geneeskrachtige plant is dat? is een heel toegankelijke gids voor wie de geneeskrachtige schatten uit de natuur wil benutten. Ik zou zeggen: gebruik de gids op doordachte wijze en ga niet zomaar wat aanrommelen. Zoals hierboven al aangegeven kunnen planten met geneeskrachtige werkingen ook gevaar opleveren voor de gezondheid. Combineer de gids daarom liefst met een cursus, of ga met een ervaren natuurgenezer op stap. De gids is fraai uitgevoerd met luxe flappen.

Welke geneeskrachtige plant is dat? / Wolfgang Hensel / Kosmos Uitgevers / als luxe paperback

recensie Wildplukken Eva-Maria Dreyer

PS.
In de laagdrempelige serie ANWB Basis Natuurgidsen verscheen ook een deel over Wildplukken. Ook dit deeltje is bestemd voor de ‘gewone’ natuurliefhebber die op zoek is naar eetbare planten en vruchten in de natuur. Lees hier mijn recensie over Wildplukken.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)