De befaamde serie veldgidsen van de ANWB bevat ook een gids om insecten te herkennen: Welk insect is dat? van insectenkenner Heiko Bellmann. Deze gids bespreekt ruim 450 soorten. De handige kleurcodes die je op de binnenzijde van de eerste flap aantreft, helpen je op weg om snel door de gids te navigeren op zoek naar de juiste soort. Het is een toegankelijke veldgids waarmee je de meest voorkomende insectensoorten in ons land kunt determineren.
De serie veldgidsen van de ANWB bevat de bekende ANWB Vogelgids van Europa, door velen geprezen als de beste vogelgids van dit moment (maar ook wel een beetje moeilijk voor beginnende vogelaars). Ook meer toegankelijke delen als Welke geneeskrachtige plant is dat? en Welke paddenstoel is dat? behoren tot de reeks.
In de veldgids Welk insect is dat? worden tal van insectensoorten besproken. Van springstaarten, de zogenaamde oerinsecten, tot eendagsvliegen, netvleugeligen, kevers, schorpioenvliegen en vlinders. Alles bij elkaar ruim 450 soorten, een selectie van de meest voorkomende soorten in ons land, hoewel uit de keuze ook blijkt dat de auteur een Duitser is. Dat zie ik af aan het hoofdstuk over de dagvlinders. Een aantal soorten komt wel in Duitsland voor en niet in ons land. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk ook meteen een goede veldgids om mee op vakantie te nemen mocht je Duitsland bezoeken.
In de inleidende hoofdstukken vind je algemene informatie over bijvoorbeeld de metamorfose van bepaalde soorten en de kenmerken van insectenordes. Handig dat daar dan ook meteen de pagina’s bij zijn vermeld waar de soortbeschrijvingen binnen die ordes beginnen.
De soortpagina’s zijn beknopt, toegankelijk en fraai opgemaakt. De foto’s van de insecten zijn in full colour. Elk insect wordt volledig weergegeven met daarbij foto’s die inzoomen op een kenmerkend detail. Zo tref je bij het Zilvervisje een detailfoto aan van de kleine facetogen. Om dan maar meteen bij het Zilvervisje te blijven. Ik lees in de toegankelijke omschrijving dat dit een extreem weinig eisend oerinsect is. Hij is nauwelijks schadelijk, maar eet wel van levensmiddelen, behang en boeken. Dat lijkt me enigszins in tegenspraak met het eerste deel van de zin dat rept van ‘nauwelijks schadelijk’ maar dat enthousiasme voor het Zilvervisje zij de auteur vergeven. Ik lees wel iets nieuws: Zilvervisjes paren zonder direct fysiek contact met elkaar te hebben. Het mannetje zet druppeltjes sperma af die het vrouwtje oppikt. Alsof het inderdaad visjes zijn die net aan land zijn gekropen…
Waar je het Zilvervisje aantreft? Nou, bijna alleen in gebouwen en dan vooral op warme en vochtige plaatsen, in badkamers bijvoorbeeld en in keukens, precies op de plaatsen waar je zo’n insect niet wilt hebben. Wij gaan binnenkort onze keuken vervangen, ik ben benieuwd hoeveel Zilvervisjes er tijdens de sloop te voorschijn gaan schieten. Het grappige is dat het Zilvervisje een neefje heeft, namelijk het Ovenvisje dat alleen in het Middellands Zeegebied voorkomt en ook daar alleen in uitgesproken warme plaatsen, bijvoorbeeld bakkerijen. Zilvervisjes zijn taaie rakkers, ze overleven onder praktisch alle omstandigheden, maar raak je ze aan, dan blijkt dat ze ook teer zijn: hun lijfjes spatten uit elkaar bij de minste of geringste aanraking. Dat laatste lees ik trouwens niet in de gids.
Ik blader nog even door naar het hoofdstuk over de vlinders. Ik heb tenslotte ook nog een voorliefde voor deze fraai gekleurde insecten. De meest voorkomende soorten komen in deze gids voor met een aantal soorten die je specifiek dus ook in Duitsland kunt zien, zoals bijvoorbeeld de machtige Apollovlinder. Ben je echt een specialist, dan zal deze gids te kort schieten omdat hij te weinig soorten beschrijft. Voor de ‘gewone’ natuurliefhebber is dit echter een prima verzameling. En de toegankelijke opzet is ook uitermate geschikt voor ‘gewone’ natuurliefhebbers.
De veldgids Welk insect is dat? van Heiko Bellmann is een toegankelijk geschreven veldgids voor het herkennen van de meest voorkomende insecten. De gids is fraai vormgegeven en ook nog eens voorzien van luxe flappen die de gids een extra stevig aanzien geven. Het niet al te grote formaat staat je toe om de gids makkelijk in jaszak of rugzak mee te nemen.
Welk insect is dat? / Heiko Bellmann / Kosmos Uitgevers / als paperback