Recensie: Wandelparadijs Nederland, John Jansen van Galen

recensie wandelparadijs nederland john jansen van galenJohn Jansen van Galen is verslaafd aan wandelen. Hij wandelt al 60 jaar en schrijft er 45 jaar over. Wie denkt dat je in Nederland niet kunt wandelen, komt bedrogen uit. In de loop der jaren is het wandelwegennet in Nederland enorm uitgebreid. En er zijn zelfs wandelingen uitgestippeld over ongebaande paden. Je kunt zelfs al wandelend verdwalen in ons kikkerlandje! Het nieuwe boek van John Jansen van Galen, Wandelparadijs Nederland, beschrijft maar liefst 500 wandelingen in alle 12 provincies. Wie Jansen van Galen kent, weet dat hij dat verhalenderwijs doet. Komt, aan de wandel, de natuur in!

 

 

 

Het aantrekkelijke van Nederland is dat het er steeds anders is, zo betoogt John Jansen van Galen in Wandelparadijs Nederland. Saai is het nergens. Op één dag wandel je dwars door allerlei verschillende landschappen. Je passeert akkers, weilanden, dorpjes, oude landgoederen en bossen. Je loopt over de immense heide of over een vlonderpad door een moeras. Jansen van Galen wandelt door de Loonse en Drunense Duinen en is binnen uur helemaal verdwaalt. Daarvan heeft hij al eens verslag gedaan in zijn even boeiende als hilarische boek Waar een wil is, is geen weg.
Goed nieuws voor wie juist wandelschoenen heeft uitgebracht. Er komen steeds meer wandelwegen vrij in Nederland. En het word je als wandelaar ook steeds makkelijker gemaakt. De wandelwegen zijn stukken beter gemarkeerd dan jaren terug. Vergissen is menselijk, maar de kans dat je je tijdens een wandeling in de route vergist, is toch echt stukken kleiner dan in het verleden. Steeds meer mensen ontdekken de geneugten van het wandelen en geven ook nog eens toe aan het inzicht dat wandelen gezond is voor lijf en leden. Ze wandelen hier, en daar. Of kiezen gericht voor een beroemde route als het Pieterpad. Van Pieterburen in het noorden naar de Pietersberg in het uiterste zuiden van Limburg. Het bewandelen van deze prachtige route werd al snel tot een soort van traditie verheven. Wie het Pieterpad nooit bewandelde, telt niet mee in wandelkringen. Maar zo zal Jansen van Galen het niet formuleren, wars als hij is van dwang en drang. Wie wandelt, doet dat in eigen tempo en over zelf gekozen wegen. En dat is maar beter ook.

Van Friesland tot Flevoland, van Groningen tot Zeeland. In zijn boek Wandelparadijs Nederland beschrijft John Jansen van Galen maar liefst 500 wandelingen. Het legt zijn ervaringen vast die hij opdeed op de route. Verwacht dus geen uitgewerkte routes. Het zijn persoonlijke sfeerimpressies. Jansen van Galen wijst je op culturele bezienswaardigheden, vertelt over zijn dwaaltochten of vertelt hoe een paar ooievaars in de rietlanden bij De Leijen neerdaalde, hun vleugels als een parachute, wijd uitgespreid. Een bladzijde verder belandt hij in het kleinste haventje van Nederland, een inham ter grootte van een tennisbaan. Dat zijn toch leuke elementen! De hoofdstukken hebben titels als ‘Dan lonkt de toekan’ of ‘Twentsch geluk’. Tussen Driebergen en Heidestein speurt hij huiverend naar ringslangen.

Per provincie wordt verwezen naar een internetpagina waar je de beschreven wandelroutes kunt downloaden. Zo voorziet Wandelparadijs Nederland ook nog eens in de praktische informatie over de beschreven wandelingen. Het boek combineert het aangename met het nuttige.

Driehonderd pagina’s wandel- en leesplezier. Voor mij de meest kernachtige samenvatting van Wandelparadijs Nederland. Laat je inspireren door de prachtige verhalen van John Jansen van Galen. En ben je op zoek naar een ideaal cadeau voor een fervente wandelaar? Dan kun je met dit boek aankomen. Leest én wandelt!

Wandelparadijs Nederland / John Jansen van Galen / Balans / als paperback en als e-book

 

 

Ideale lichtgewicht verrekijkers voor de wandelaar:

Model

Omschrijving

+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks