Recensie: Wandelparadijs Nederland, John Jansen van Galen

recensie wandelparadijs nederland john jansen van galenJohn Jansen van Galen is verslaafd aan wandelen. Hij wandelt al 60 jaar en schrijft er 45 jaar over. Wie denkt dat je in Nederland niet kunt wandelen, komt bedrogen uit. In de loop der jaren is het wandelwegennet in Nederland enorm uitgebreid. En er zijn zelfs wandelingen uitgestippeld over ongebaande paden. Je kunt zelfs al wandelend verdwalen in ons kikkerlandje! Het nieuwe boek van John Jansen van Galen, Wandelparadijs Nederland, beschrijft maar liefst 500 wandelingen in alle 12 provincies. Wie Jansen van Galen kent, weet dat hij dat verhalenderwijs doet. Komt, aan de wandel, de natuur in!

 

 

 

Het aantrekkelijke van Nederland is dat het er steeds anders is, zo betoogt John Jansen van Galen in Wandelparadijs Nederland. Saai is het nergens. Op één dag wandel je dwars door allerlei verschillende landschappen. Je passeert akkers, weilanden, dorpjes, oude landgoederen en bossen. Je loopt over de immense heide of over een vlonderpad door een moeras. Jansen van Galen wandelt door de Loonse en Drunense Duinen en is binnen uur helemaal verdwaalt. Daarvan heeft hij al eens verslag gedaan in zijn even boeiende als hilarische boek Waar een wil is, is geen weg.
Goed nieuws voor wie juist wandelschoenen heeft uitgebracht. Er komen steeds meer wandelwegen vrij in Nederland. En het word je als wandelaar ook steeds makkelijker gemaakt. De wandelwegen zijn stukken beter gemarkeerd dan jaren terug. Vergissen is menselijk, maar de kans dat je je tijdens een wandeling in de route vergist, is toch echt stukken kleiner dan in het verleden. Steeds meer mensen ontdekken de geneugten van het wandelen en geven ook nog eens toe aan het inzicht dat wandelen gezond is voor lijf en leden. Ze wandelen hier, en daar. Of kiezen gericht voor een beroemde route als het Pieterpad. Van Pieterburen in het noorden naar de Pietersberg in het uiterste zuiden van Limburg. Het bewandelen van deze prachtige route werd al snel tot een soort van traditie verheven. Wie het Pieterpad nooit bewandelde, telt niet mee in wandelkringen. Maar zo zal Jansen van Galen het niet formuleren, wars als hij is van dwang en drang. Wie wandelt, doet dat in eigen tempo en over zelf gekozen wegen. En dat is maar beter ook.

Van Friesland tot Flevoland, van Groningen tot Zeeland. In zijn boek Wandelparadijs Nederland beschrijft John Jansen van Galen maar liefst 500 wandelingen. Het legt zijn ervaringen vast die hij opdeed op de route. Verwacht dus geen uitgewerkte routes. Het zijn persoonlijke sfeerimpressies. Jansen van Galen wijst je op culturele bezienswaardigheden, vertelt over zijn dwaaltochten of vertelt hoe een paar ooievaars in de rietlanden bij De Leijen neerdaalde, hun vleugels als een parachute, wijd uitgespreid. Een bladzijde verder belandt hij in het kleinste haventje van Nederland, een inham ter grootte van een tennisbaan. Dat zijn toch leuke elementen! De hoofdstukken hebben titels als ‘Dan lonkt de toekan’ of ‘Twentsch geluk’. Tussen Driebergen en Heidestein speurt hij huiverend naar ringslangen.

Per provincie wordt verwezen naar een internetpagina waar je de beschreven wandelroutes kunt downloaden. Zo voorziet Wandelparadijs Nederland ook nog eens in de praktische informatie over de beschreven wandelingen. Het boek combineert het aangename met het nuttige.

Driehonderd pagina’s wandel- en leesplezier. Voor mij de meest kernachtige samenvatting van Wandelparadijs Nederland. Laat je inspireren door de prachtige verhalen van John Jansen van Galen. En ben je op zoek naar een ideaal cadeau voor een fervente wandelaar? Dan kun je met dit boek aankomen. Leest én wandelt!

Wandelparadijs Nederland / John Jansen van Galen / Balans / als paperback en als e-book

 

 

Ideale lichtgewicht verrekijkers voor de wandelaar: