Recensie: Wandellust, Cynthia Schultz

Elke dag wandelen om tot rust te komen. Door de natuur of door de stad. Zelden op wandelschoenen en vrijwel altijd op sneakers. Wandelen als manier van leven. Omdat het gezond is voor lijf en hersenen. Om letterlijk afstand te nemen tot al die overdadige prikkels. Cynthia Schultz ontdekte de kracht van wandelen. Hoe ze door dagelijks te wandelen gelukkiger en rustiger werd. En vanuit die context schreef ze een boek over de mooiste wandelplekken in Nederland: Wandellust. Zelfs het vergelegen Saba doet mee!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Een gelukkiger en rustiger mens. Dat werd Cynthia Schultz door te gaan wandelen. Maar er was nog een ding: de beste ideeën voor haar bedrijven bedacht ze onderweg, al wandelend. Iets dat ik wel herken. Even afstand nemen, op jezelf zijn, geen woord te hoeven uitspreken en gedachteloos voort hobbelen over verharde en onverharde paden. En dan opeens, als bij verrassing die ene ingeving waarmee een probleem is opgelost. Of waarmee een kans zich aandient. Zo wandelt Cynthia Schultz ook over de wereld. Wandelen draait voor haar om lekker gedachteloos rondbanjeren: de richting op lopen waar ze zin in heeft en misschien een beetje verdwalen. En daarom biedt ze in haar boek Wandellust geen uitgewerkte routes aan. Het zijn wandelplekken die je erin aantreft. Plekken die te mooi zijn om ze niet te bezoeken.

Alle Nederlandse provincies doen mee en zoals gezegd ook Saba, de overzeese gemeente in de Cariben. Van de Boschplaat op Terschelling tot De Oude Warande in Noord-Brabant. In Zeeland dwaal je rond in de omgeving van Zoutelande en Veere. In Zuid-Limburg verken je Maastricht en het Jekerdal. En gelukkig komt ook mijn vogelhart aan zijn trekken met de Oostvaardersplassen als wandelplek. Maar je hoeft de wandelingen er maar op na te slaan en je concludeert dat vrijwel elke wandeling zich leent om vogels te kijken.

recensie wandellust Cynthia Schultz de mooiste wandelplekken in nederland

Leuk is dan ook om te zien dat ze zelfs een apart hoofstuk heeft toegevoegd over vogelen. Niet vreemd, want wie wandelt hoort en ziet voortdurend vogels. Terecht dat ze schrijft: ‘Als je bewuster op vogels gaat letten, zullen ze een interessanter onderdeel van je wandeling worden en zul je ze steeds beter herkennen.’ Ze geeft zelfs een aantal tips voor het vogelen:

  • Koop een goede verrekijker, en liefst een kleintje die je makkelijk kunt meenemen.
  • Trek geen felgekleurde kleding aan.
  • En beweeg je stil en rustig.

De andere tips staan keurig onder elkaar in haar boek Wandellust.

Zo vind je trouwens meer algemene hoofdstukken in dit wandelboek. Een inspirerend hoofdstuk vind ik dat over Wandelen en creativiteit. Ook de grootste creatieve denkers ter wereld maakten wandelingen. Nietzsche, Beethoven, Steve Jobs, het schijnen allemaal fanatieke wandelaars te zijn geweest. Schultz haalt een wetenschappelijk onderzoek aan waaruit blijkt dat wandelen je tot 60 procent creatiever maakt. Acht minuten wandelen levert meer creatieve invallen op dan gewoon achter je bureau te blijven zitten. De wandelplek is daarbij niet leidend. Het gaat erom dat je in beweging komt. Dus: tijdens de pauze toch echt naar buiten voor een korte wandeling.

Wandeling op Saba

Het hoofdstuk met de wandeling op Saba intrigeert me misschien nog wel het meest. Daarom neem ik speciaal dat hoofdstuk onder de loep. Alle andere hoofdstukken zijn op dezelfde manier opgebouwd.

Het hoofdstuk begint met algemene informatie over de wandeling op Saba. Zo ontdek ik dat niet het drielandenpunt bij Vaals het hoogste punt van Nederland is, maar Mount Scenery op Saba. Deze uitgedoofde vulkaan reikt tot maar liefst 887 meter hoog. Het uitzicht vanaf de top schijnt adembenemend mooi te zijn. Er is één duidelijk aangegeven wandelroute die goed onderhouden wordt. Mooie foto’s laten zien hoe mooi het er is. De praktische informatie is beknopt en beschrijft zaken als het startpunt, vervoer, het aantal horecagelegenheden en hoe er te overnachten. Voor alle hoofdstukken en dus ook voor dit hoofdstuk geldt: het is lekker persoonlijk geschreven. Wandellust is dus echt een persoonlijk en authentiek boek dat je enthousiast maakt voor het wandelen.

Wandellust is een boek dat helemaal aansluit bij de tijd waarin we leven. Een tijd waarin heel veel mensen de kracht van wandelen hebben ontdekt. Ook een tijd waarin veel mensen de natuur hebben ontdekt. Cynthia Schultz maakt je met haar boek enthousiast voor het wandelen en beschrijft de mooiste wandelplekken van ons land. Erop uit dus, naar buiten, en wat mij betreft: kijken en luisteren naar de vogels. Ik popel om alle wandelroutes die in het boek staan te gaan beproeven!

Wandellust / Cynthia Schultz / Kosmos Uitgevers / als hardcover en als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)