Een decembermaand is in de moderne geschiedenis nooit zo warm geweest als nu. Koukleumen hebben nu dus geen excuus: hop naar buiten! We gaan eens lekker wandelen. Zo ongeveer heel Nederland woont met Utrecht in het midden, en daarom kies ik voor de wandelgids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard.
Maar voor een paar miljoen Nederlander zal gelden dat minimaal één wandeling in deze gids aardig in de buurt ligt. Ik dacht zelf dat de Utrechtse heuvelrug zo’n beetje tussen Rhenen en Veenendaal loopt, maar dat is iets te smal gedacht. De vijftien (!) wandelroutes in de gids Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug voeren je door natuurgebieden bij Rhenen, maar ook door prachtige streken rond Baarn. En dertien gebieden die tussen beide plaatsen in liggen. Denk aan Woudenberg, Den Treek, Den Dolder, Austerlitz, Lage Vuursche en Hollandse Rading. Je maakt ook een uitstapje naar de ommelanden van Amersfoort. De wandelingen voeren je dus door gevarieerde landschappen. Door het rivierlandschap De Blauwe Kamer bij Rhenen en de bossen bij Lage Vuursche. En alles wat daar tussen zit en dat voor 85% over onverhard pad zoals de auteurs pretenderen.
De auteurs van Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug zijn doorgewinterde wandelaars en weten welke informatie wandelaars behoeven. Bij elke wandelroute worden lengte, gehalte onverhard pad, bereikbaarheid per openbaar vervoer, begin- en eindpunt en horeca op overzichtelijke wijze aangegeven. Ook wordt vermeld of honden, al dan niet aangelijnd, toegang hebben tot het gebied. Dat is niet bij elke wandelroute het geval. Een nadeel voor hondenbezitters en een voordeel voor hondenhaters. Vogelfilmers zoals ik hebben ook liever geen drukte van honden om zich heen. Ah, nu moet ik opeens weer denken aan die ijsvogel aan het Oostvoornse Meer die ik vol op zijn pantoffel had. Maar ik had de lens nog niet scherp of zo’n jack russel … Tja, een bekende blauwe streep laag over het water en vrouw en kinderen hoefden niet te raden naar mijn taalgebruik. Afijn, nu maar weer over op een positieve wissel.
Het voordeel van zoveel onverhard pad is dat je nauwelijks last hebt van motorisch gepruttel. Dat is best prettig in een dichtbevolkt land als het onze. En best uniek voor een regio in hartje Nederland waar de bevolkingsdichtheid behoorlijk is.
Rob Wolfs en Ad Snelderwaard hanteren een heel toegankelijke schrijfstijl. Ze wijzen je bij elke wandelroute op prettige manier op kenmerkende verschijnselen of historische bezienswaardigheden. Ook geven ze aan welke bijzondere planten en dieren in het betreffende gebied voorkomen, zij het summier. Bij elke wandelroute een duidelijke kaart, wat wil je nog meer? Je hebt die kaartjes met bijbehorende toelichting ook wel nodig, want je betreedt bepaald geen gebaande wegen. De auteurs laten je op tal van plekken juist de niet gebaande paadjes ontdekken. Onbekende paadjes, daar gaat het hart van bijna elke wandelaar van kloppen, nietwaar?
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug van Rob Wolfs en Ad Snelderwaard biedt maar liefst 223 kilometer wandelplezier. Korte wandelingen van 10 kilometer en langere van 19. Met of zonder hond, elke wandelaar komt aan zijn trekken. Geen excuses meer. Hop naar buiten!
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug / Rob Wolfs & Ad Snelderwaard / Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig / Paperback