recensie wandelen op de twentse wallen truus wijnen

Recensie: Wandelen op de Twentse Wallen, Truus Wijnen

 

In Twente worden de heuvels bergen genoemd. Er is inderdaad sprake van opvallende hoogteverschillen die tijdens twee ijstijden zijn ontstaan. De bergen dragen namen als de Tankenberg, Austieberg, Paasberg en Eelerberg. Een glooiend landschap waar het heerlijk wandelen is. Truus Wijnen publiceerde een fraaie wandelgids door Twente: Wandelen over de Twentse Wallen. Geniet met haar van de mooie vergezichten, de kronkelende weggetjes en de diepe dalen. Want vanuit het perspectief van het platte westen, is Twente inderdaad een berglandschap.

 

Truus Wijnen won in 2018 met haar wandeling over de Markelose Berg de titel ‘mooiste wandeling van Nederland’. We hebben dan ook te maken met een doorgewinterde wandelaar die ook de hoogste toppen van Europa niet schuwt. Bij elke wandeling vind je daarom een soort van wapenschildje met daarin de Nederlandse naam en op de achtergrond een foto van de Alpen. Een knipoog naar de bergwandelingen in het Twentse land.

Dertien wandelingen bevat de gids Wandelen op de Twentse Wallen. Van Oldenzaal, de Lutte, Vasse tot Oud Ootmarsum en Holten. Dat zijn de plaatsnamen. De bijbehorende bergen dragen de illustere namen: Wilmersberg, Paasberg, Austieberg, Kuiperberg, Poascheberg, Lonnekerberg, Hellendoornse Berg, Kattenberg of Wullenberg. En dan heb ik de andere bergen nog niet eens genoemd. Was de ene berg vroeger in gebruik als biechtoord voor misdadigers, daar fungeerde de andere berg juist als galgplek waar de misdadigers aan hun einde werden gebracht. Afijn, een grote verscheidenheid aan bergen dus, met een even zo grote verscheidenheid aan landschappen en cultuurelementen. Heide, bos, landgoed, coulissen, grafheuvels, stuwwallen en veel meer. Je passeert het op de wandelingen die een lengte hebben van 12 tot 18 kilometer.

Wandelen op de Twentse Wallen is een nieuw deeltje in de gerenommeerde serie van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Betekent dus dat de wandelingen gedetailleerd beschreven staan. Je wordt gewezen op natuur en cultuur. De praktische informatie is beknopt maar duidelijk: van horeca tot bereikbaarheid, wie met deze gids in de hand gaat wandelen zal niet verdwalen.

Leuk element is dat bij elke wandeling de hoogteverschillen worden weergegeven. Je moet tenslotte van te voren weten welke bergen je tijdens je wandeling gaat overwinnen. Natuurlijk, het zijn en blijven heuvels, maar dit is wel een van de mooiste regio’s van Nederland. Je wandelt eigenlijk tussen twee stuwwallen door: de oostelijke (Oldenzaal-Enschede) en de westelijke (Sallandse Heuvelrug). Als natuurliefhebber let ik natuurlijk op de dieren die je onderweg zoals tegenkomt. Das, tapuit en vliegend hert zijn aansprekende dieren en je ziet er natuurlijk nog veel meer. Wat te denken van het korhoen op de Sallandse Heuvelrug? Vroeg uit de veren in het voorjaar is dan het advies. Wellicht zie of hoor je dan een van de weinige hanen baltsen…

Twente is door de fijnmazige net aan wandelwegen een populaire regio onder wandelaars. Na het lezen van Wandelen op de Twentse Wallen snap ik wel waarom. Het leven is er goed en de lucht is er nog gezond. Op naar Twente dus, in elk seizoen kun je er heerlijk wandelen. En met deze fraai vormgegeven wandelgids in de hand wordt elke wandeling een feest.

Wandelen op de Twentse Wallen / Truus Wijnen / Gegarandeerd Onregelmatig / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want compact en licht):