recensie wandelen op de twentse wallen truus wijnen

Recensie: Wandelen op de Twentse Wallen, Truus Wijnen

 

In Twente worden de heuvels bergen genoemd. Er is inderdaad sprake van opvallende hoogteverschillen die tijdens twee ijstijden zijn ontstaan. De bergen dragen namen als de Tankenberg, Austieberg, Paasberg en Eelerberg. Een glooiend landschap waar het heerlijk wandelen is. Truus Wijnen publiceerde een fraaie wandelgids door Twente: Wandelen over de Twentse Wallen. Geniet met haar van de mooie vergezichten, de kronkelende weggetjes en de diepe dalen. Want vanuit het perspectief van het platte westen, is Twente inderdaad een berglandschap.

 

Truus Wijnen won in 2018 met haar wandeling over de Markelose Berg de titel ‘mooiste wandeling van Nederland’. We hebben dan ook te maken met een doorgewinterde wandelaar die ook de hoogste toppen van Europa niet schuwt. Bij elke wandeling vind je daarom een soort van wapenschildje met daarin de Nederlandse naam en op de achtergrond een foto van de Alpen. Een knipoog naar de bergwandelingen in het Twentse land.

Dertien wandelingen bevat de gids Wandelen op de Twentse Wallen. Van Oldenzaal, de Lutte, Vasse tot Oud Ootmarsum en Holten. Dat zijn de plaatsnamen. De bijbehorende bergen dragen de illustere namen: Wilmersberg, Paasberg, Austieberg, Kuiperberg, Poascheberg, Lonnekerberg, Hellendoornse Berg, Kattenberg of Wullenberg. En dan heb ik de andere bergen nog niet eens genoemd. Was de ene berg vroeger in gebruik als biechtoord voor misdadigers, daar fungeerde de andere berg juist als galgplek waar de misdadigers aan hun einde werden gebracht. Afijn, een grote verscheidenheid aan bergen dus, met een even zo grote verscheidenheid aan landschappen en cultuurelementen. Heide, bos, landgoed, coulissen, grafheuvels, stuwwallen en veel meer. Je passeert het op de wandelingen die een lengte hebben van 12 tot 18 kilometer.

Wandelen op de Twentse Wallen is een nieuw deeltje in de gerenommeerde serie van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Betekent dus dat de wandelingen gedetailleerd beschreven staan. Je wordt gewezen op natuur en cultuur. De praktische informatie is beknopt maar duidelijk: van horeca tot bereikbaarheid, wie met deze gids in de hand gaat wandelen zal niet verdwalen.

Leuk element is dat bij elke wandeling de hoogteverschillen worden weergegeven. Je moet tenslotte van te voren weten welke bergen je tijdens je wandeling gaat overwinnen. Natuurlijk, het zijn en blijven heuvels, maar dit is wel een van de mooiste regio’s van Nederland. Je wandelt eigenlijk tussen twee stuwwallen door: de oostelijke (Oldenzaal-Enschede) en de westelijke (Sallandse Heuvelrug). Als natuurliefhebber let ik natuurlijk op de dieren die je onderweg zoals tegenkomt. Das, tapuit en vliegend hert zijn aansprekende dieren en je ziet er natuurlijk nog veel meer. Wat te denken van het korhoen op de Sallandse Heuvelrug? Vroeg uit de veren in het voorjaar is dan het advies. Wellicht zie of hoor je dan een van de weinige hanen baltsen…

Twente is door de fijnmazige net aan wandelwegen een populaire regio onder wandelaars. Na het lezen van Wandelen op de Twentse Wallen snap ik wel waarom. Het leven is er goed en de lucht is er nog gezond. Op naar Twente dus, in elk seizoen kun je er heerlijk wandelen. En met deze fraai vormgegeven wandelgids in de hand wordt elke wandeling een feest.

Wandelen op de Twentse Wallen / Truus Wijnen / Gegarandeerd Onregelmatig / paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want compact en licht):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks