Recensie: Wandelen door oneindig laagland, Rob Wolfs en Ad Snelderwaard

Nederland rivierenland. Dat geldt zeker voor het midden van het land, het stroomgebied van de grote rivieren. Dichters gaven hoog op van de immense waterstromen. Kunstenaars lieten zich er door inspireren. Complete evenementen worden georganiseerd als ode aan de rivier. Gelukkig lieten ook twee wandelaars zich inspireren door de grote rivieren. Het resulteerde in een Hollands wandelgidsje: Wandelen door oneindig laagland

 

 

 

 

Even snel de statistieken: 15 dagtochten van elk ongeveer 15 kilometer. Alle wandelingen zijn uitgestippeld tussen de grote rivieren. En je krijgt liefst 70% zandpadgarantie. Neem dat van dat ‘zand’ niet al te letterlijk, want tussen de grote rivieren is het vooral klei dat domineert. Maar je snapt wat de auteurs bedoelen: lekker over onverhard pad wandelen. In Wandelen door oneindig laagland draait het om het echte wandelen.
Rijn, Lek, Waal en Maas wandelden Rob Wolfs en Ad Snelderwaard langs. Nergens troffen ze een Hollanders landschap dan langs deze rivieren. De wolkenluchten zijn nergens zo mooi als juist boven de rivieren. Dat wisten we al van de Hollandse meesters en hun schilderijen. En wie er met de gids Wandelen door oneindig laagland op uit trekt, ontdekt het ook in de buitenlucht. En wat zo mooi is: de grote rivieren hebben sinds kort weer een beetje vrij spel. Ruimte voor de rivier, heet het project. Om snel grote hoeveelheden water te kunnen afvoeren, zijn veel uiterwaarden veranderd in nieuwe natuur. Niet alleen mooie luchten dus, maar ook mooie natuur en fraaie landschappen. Ik zou zeggen: neem een verrekijker mee. Wie weet zie je een zeearend of bever.

Van Nijmegen in het oosten tot Rhoon in het westen voeren je de wandelroutes in Wandelen door oneindig laagland. Hoewel ik hierboven aangaf dat de routes ongeveer 15 kilometer lang zijn, blijkt dat een gemiddelde te zijn. De kortste route is 9 kilometer lang, de langste 21. Voor een beetje wandelaar geen afstanden om over in paniek te raken.

Bij elke wandelroute krijg je veel achtergrondinformatie. De auteurs staan stil bij monumentale gebouwen, wijzen je op fraaie natuur of staan stil bij een stilteoord als bijvoorbeeld een klooster. De routes worden uitgebreid beschreven. Praktische informatie over begin- en eindpunt, horeca, de hoeveel zandpaden, bereikbaarheid per openbaar vervoer en dat soort zaken worden als vanzelfsprekend vermeld. Dat was ook wel te verwachten van de wandelgidsen van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig mag je gerust kwalificeren als hoogstaand.

Wie van wandelen houdt, en iets heeft met het oerhollandse landschap, die zal veel plezier hebben aan Wandelen door oneindig laagland. Oneindig is natuurlijk een relatief begrip in ons kikkerlandje. Maar langs een brede rivier als de Rijn te staan, maakt je als vanzelf een beetje kleiner dan je denkt te zijn. En dan lijkt ook ons landschap oneindig uitgestrekt. Ach, we weten wel beter. Na Rhoon komt als snel de Maasvlakte en daar kun je echt niet verder. Daarvoor is het wachten op de volgende ijstijd, maar als ik klimaatwetenschappers mag geloven duurt het nog wel even voordat die begint. Voorlopig nog lekker wandelen dus. Door het stukje Nederland dat tussen de grote rivieren op je ligt te wachten.

Wandelen door oneindig laagland / Rob Wolfs en Ad Snelderwaard / Gegarandeerd Onregelmatig / paperback

 

 

De beste verrekijkers voor de beginnende vogelaar: