recensie thomas hontelez wandelen naar wijsheid

Recensie: Wandelen naar wijsheid, Thomas Hontelez

SNP Wandelvakanties

Nee, een pelgrim op weg naar zijn bestemming gaat niet altijd over natuurpaden. Kilometerslang soms wandelt hij langs graanvelden, maisakkers of langs snelwegen. Om op je bestemming te komen, kiest de pelgrim soms moeilijke wegen. En voor wie de gebaande wegen toch te lastig zijn, sluit Thomas Hontelez zijn boek Wandelen naar wijsheid af met een wijze les: je hoeft niet te lopen om een pelgrim te zijn.

Een verbroken liefde dreef Thomas Hontelez tot het maken van een pelgrim naar Istanbul. Van Nederland naar Istanbul. Daar zou hij zijn voormalige geliefde weer ontmoeten. En dan moest blijken of hij de breuk zou hebben verwerkt. Of niet. De apotheose volgt aan het einde van zijn boek.

Hontelez construeerde Wandelen naar wijsheid rond veertien lessen voor de moderne pelgrim. Leef eenvoudig is er zo één. Sta open voor de ander, is een andere les. En: Geloof in engelen (of God). Oké, nog één les: Stap uit je comfortzone.

Elke les zet in met zijn persoonlijke ervaringen. Hij beschrijft wat er onderweg gebeurde. Hij herinnert zich wat zijn vader hem had gezegd: ‘Luister naar de vogels. Ze brengen je terug naar wie je bent.’ Maar op de dag dat hij dit noteerde was het zo heet dat het zelfs voor de vogels te heet was. Er floot er niet één!

In de heuvels van Zuid-Duitsland ontmoet hij een verschijning die naar beneden komt gerend. Een jongeman die van Berlijn naar de Bodensee liep, nog geen cent had uitgegeven en toch als een koning leefde. Thomas besluit met hem op te lopen en warempel, even later krijgen ze elk tien euro van een onbekende fietser. Het geluk valt je toe.

De persoonlijke notities worden gevolgd met de concrete lessen die je kunt trekken. De combinatie van persoonlijke notities en de lessen, zorgen voor een heerlijk leesboekje. Wandelen naar wijsheid is een feest om te lezen. Achterin het boek geeft Hontelez een aantal tips voor wie ook een pelgrimsreis wil gaan maken. Hoe bereid je je voor? Wat neem je mee? En zelfs een heuse paklijst. Ik neem mijn petje af voor Thomas dat hij al deze spullen heeft meegesjouwd naar het verre Istanbul. Overigens, hij heeft de tocht deels te voet en deels op de fiets gedaan. Op een gegeven ogenblik wilden zijn benen niet meer wandelen. Fietsen stonden ze nog wel toe.

Pelgrimeren is ‘in’. Hontelez legt een verband met maatschappelijke ontwikkelingen. Aan alle kanten wordt de druk om te presteren en goed genoeg te zijn, opgevoerd. Er is bijna geen ruimte meer voor fouten. De stress in het dagelijkse leven is hoger dan ooit te voren. En dan zijn er nog al die bedreigingen buiten ons. Klimaatverandering, terreurdreiging en zo. Steeds meer mensen zijn op zoek naar de stilte. Naar rust, stilte en eenzaamheid. Op pelgrimage gaan is dus op zoek gaan naar stilte, naar rust. Maar pelgrimeren is ook een levensstijl waarvoor je niet altijd fysiek op pak hoeft te gaan. Eenvoudig en open leven, dat kenmerkt het leven van de pelgrim. Moge het zo zijn in ons aller leven.

Wandelen naar wijsheid / Thomas Hontelez / KokBoekencentrum / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want compact en licht):