Recensie: Wandelen naar wijsheid, Thomas Hontelez

Nee, een pelgrim op weg naar zijn bestemming gaat niet altijd over natuurpaden. Kilometerslang soms wandelt hij langs graanvelden, maisakkers of langs snelwegen. Om op je bestemming te komen, kiest de pelgrim soms moeilijke wegen. En voor wie de gebaande wegen toch te lastig zijn, sluit Thomas Hontelez zijn boek Wandelen naar wijsheid af met een wijze les: je hoeft niet te lopen om een pelgrim te zijn.

Een verbroken liefde dreef Thomas Hontelez tot het maken van een pelgrim naar Istanbul. Van Nederland naar Istanbul. Daar zou hij zijn voormalige geliefde weer ontmoeten. En dan moest blijken of hij de breuk zou hebben verwerkt. Of niet. De apotheose volgt aan het einde van zijn boek.

Hontelez construeerde Wandelen naar wijsheid rond veertien lessen voor de moderne pelgrim. Leef eenvoudig is er zo één. Sta open voor de ander, is een andere les. En: Geloof in engelen (of God). Oké, nog één les: Stap uit je comfortzone.

Elke les zet in met zijn persoonlijke ervaringen. Hij beschrijft wat er onderweg gebeurde. Hij herinnert zich wat zijn vader hem had gezegd: ‘Luister naar de vogels. Ze brengen je terug naar wie je bent.’ Maar op de dag dat hij dit noteerde was het zo heet dat het zelfs voor de vogels te heet was. Er floot er niet één!

In de heuvels van Zuid-Duitsland ontmoet hij een verschijning die naar beneden komt gerend. Een jongeman die van Berlijn naar de Bodensee liep, nog geen cent had uitgegeven en toch als een koning leefde. Thomas besluit met hem op te lopen en warempel, even later krijgen ze elk tien euro van een onbekende fietser. Het geluk valt je toe.

De persoonlijke notities worden gevolgd met de concrete lessen die je kunt trekken. De combinatie van persoonlijke notities en de lessen, zorgen voor een heerlijk leesboekje. Wandelen naar wijsheid is een feest om te lezen. Achterin het boek geeft Hontelez een aantal tips voor wie ook een pelgrimsreis wil gaan maken. Hoe bereid je je voor? Wat neem je mee? En zelfs een heuse paklijst. Ik neem mijn petje af voor Thomas dat hij al deze spullen heeft meegesjouwd naar het verre Istanbul. Overigens, hij heeft de tocht deels te voet en deels op de fiets gedaan. Op een gegeven ogenblik wilden zijn benen niet meer wandelen. Fietsen stonden ze nog wel toe.

Pelgrimeren is ‘in’. Hontelez legt een verband met maatschappelijke ontwikkelingen. Aan alle kanten wordt de druk om te presteren en goed genoeg te zijn, opgevoerd. Er is bijna geen ruimte meer voor fouten. De stress in het dagelijkse leven is hoger dan ooit te voren. En dan zijn er nog al die bedreigingen buiten ons. Klimaatverandering, terreurdreiging en zo. Steeds meer mensen zijn op zoek naar de stilte. Naar rust, stilte en eenzaamheid. Op pelgrimage gaan is dus op zoek gaan naar stilte, naar rust. Maar pelgrimeren is ook een levensstijl waarvoor je niet altijd fysiek op pak hoeft te gaan. Eenvoudig en open leven, dat kenmerkt het leven van de pelgrim. Moge het zo zijn in ons aller leven.

Wandelen naar wijsheid / Thomas Hontelez / KokBoekencentrum / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want compact en licht):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks