Recensie: Wandelen naar het hart van Flevoland, Maarten Metz en Lourens Vellinga

wandelen naar het hart van NederlandDe wandelgids Wandelen naar het hart van Flevoland is een gids voor doorgewinterde wandelaars. De gemiddelde lengte van de wandelingen is maar liefst 43 kilometer. Terecht merken Maarten Metz en Lourens Vellinga in hun inleiding op dat dit dus ideale oefeningen zijn voor vierdaagselopers. Ben je niet zo van de lange afstanden, dan kun je de routes natuurlijk ook in etappes lopen. Dat alvast ter geruststelling. De titel Wandelingen naar het hart van Flevoland roept bij mij visioenen op van dat grootse natuurgebied op onze jongste provincie: de Oostvaardersplassen. Geheid dat je daar door heen komt! Maar er is daar nog veel meer (nieuwe) natuur!

Koop dit boek

 

 

De auteurs van de wandelgids Wandelen naar het hart van Flevoland hebben gekozen voor een originele insteek: alle wandelingen hebben een startpunt op het oude land, oftewel aan de overkant van het water. In Ermelo bijvoorbeeld, Muiderberg of Lemmer. Maar liefst twaalf wandelingen worden je in deze prachtig vormgegeven wandelgids aangeboden (mooi vormgeven kun je aan de uitgever van Gegarandeerd Onregelmatig wel overlaten). Gerrit Jan Gorter, burgemeester van Zeewolde, schrijft het voorwoord. ‘een echte aanrader voor wandelaars met oog voor de schoonheid van onze natuur.’ Hij is een goede ambassadeur voor zijn regio, maar hij heeft wat mij betreft het gelijk aan zijn kant. Natuurschoon in overvloed, maar je moet wel een wandelaar zijn die er niet tegenop ziet kilometers lang over kaarsrechte asfaltwegen te wandelen. Hier maar weinig onverharde paden zoals elders in het land. Het is hier bikkelen over zinderend asfalt, inderdaad, elke wandeling is een uitstekende voorbereiding voor de Vierdaagse van Nijmegen.
De startpunten, ik som ze toch maar even op, vanuit het noorden met de klok mee: Lemmer, Kuinre, Vollenhove, Urk, Kampen, Elburg, Harderwijk, Ermelo, Nijkerk, Eemnes, Muiderberg, Enkhuizen. En telkens loopt de route naar het hart van Flevoland en daarmee doelen de auteurs op het Observatorium van Robert Morris. Een kunstwerk waar de zon op de eerste dag van een nieuw seizoen op spectaculaire wijze doorheen schijnt. Ik vermoed dat maar weinig wandelaars dat zullen meemaken, want dat zou betekenen dat je ‘s nachts van start gaat om de zonsopgang in het Observatorium mee te maken.

Het spreekt vanzelf dat de wandelroutes ook natuurgebieden doorkruisen. Dat is voor mij dan weer een belangrijk gegeven. Denk in de eerste plaats aan de Oostvaardersplassen, maar ook een gebied als bijvoorbeeld De Stille Kern wordt aangedaan. In De Stille Kern mag je van de gebaande wegen afwijken, heerlijk struinen door de natuur dus. Let erop dat je sokken tijdens dat overheerlijke struinen niet nat worden, want dan zijn een paar kilometer verderop de rapen vrijwel zeker gaar: enorme blaren op je voeten. Ik vind zelf de Groene Kathedraal van kunstenaar Marinus Boezem ook een fraai punt. Een kathedraal van bomen. De route vanuit Muiderberg voert  je over de Oostvaardersdijk naar Lelystad. Je passeert de Markerwaard. Als vogelliefhebber denk ik dan aan de watervogels die je daar in najaar en winter kunt zien, grote zaagbek, nonnetje en toppereend om er maar eens een paar te noemen. En de Oostvaardersplassen natuurlijk, het grootste moerasgebied van West-Europa. Je kunt het slechter treffen!

De uitgever sluit Wandelen naar het hart van Flevoland af met een citaat met een knipoog: ‘De wandelingen in deze gids lopen door het allerverschrikkelijkste stukje Nederland. De Noordoostpolder is nog het mooiste stukje van Flevoland, maar alles ten zuiden daarvan is verschrikkelijk saai en oninteressant om door heen te lopen.’ Aldus een boekverkoper van Geografische Boekhandel Pied á Terre in Amsterdam. Ja, ik kan me voorstellen dat de romanticus liever over onverhard pad in Zuid-Limburg zwoegt, maar wie er niet tegenop ziet kilometers asfalt te vreten over het nieuwste stukje Nederland, die kan zijn hart ophalen met deze fraaie wandelgids.

Wandelen naar het hart van Flevoland / Maarten Metz en Lourens Vellinga / Gegarandeerd Onregelmatig / paperback

Koop dit boek

 

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen