Recensie: Wandelen in Midden-Zweden, Paul van Bodengraven en Marco Barten

Midden-Zweden is qua natuurschoon een wonderschone regio. In de fraaie en praktische wandelgids Wandelen in Midden-Zweden van Paul van Bodegraven en Marco Barten maak je kennis met de regio’s Gästrikland, Hälsingland en Västmanland. Moerassen, wetlands, bossen, kustgebieden en landbouwgronden wisselen elkaar af. En dat maakt het landschap heerlijk afwisselend en rijk aan dieren en planten.

 

 

Het midden van Zweden is in belangrijke mate gevormd door de laatste ijstijd van ca. 20.000 tot 9.600 voor Christus. Een dikke laag ijs bedekte het land en was zelfs zo zwaar dat het ijs het land naar beneden drukte, onder de waterspiegel. Toen het ijs gesmolten was, veerde het land weer op en kwamen stukken land weer boven water te liggen. Allerlei sporen herinneren nog aan die ijstijd. Denk aan enorme keienvelden die je her en der aantreft.




Omdat het midden van Zweden het noorden en het zuiden van het land verbindt, vind je in dit gebied planten die je zowel in het warmere zuiden als in het koudere noorden vindt. Verwacht geen ‘oneindige’ bossen die in het noorden van Zweden groeien. Nee, er is in deze regio een soort coulisselandschap ontstaan. Een rijke afwisseling van weilanden, akkers en bospercelen. Natuur en cultuurlandschap dus. Meer naar het westen en noorden begint de wildernis: dichte bossen, afgewisseld met veen- en moerasgebieden. Hoewel de auteurs in de wandelgids Wandelen in Midden-Zweden niet heel gedetailleerd ingaan op alle bijzondere planten die je kunt tegenkomen, krijg ik wel de indruk dat voor liefhebbers van bloemen en planten deze regio een lustoord moet zijn. Denk in het bijzonder aan de vele soorten orchideeën.

Gaat het om de dieren die je – heel misschien – tegenkomt, dan draait het in Wandelen in Midden-Zweden vooral om de ‘big five’: eland, beer, lynx, wolf en veelvraat. Hoewel deze vijf in het midden van Zweden voorkomen, heb je slechts een minieme kans om ze te zien. Zelfs eland en beer, toch het meest talrijk van de vijf, zijn uitzonderlijk schuw en slaan al vroegtijdig op de vlucht als ze je horen of ruiken. De auteurs, die toch meer dan honderd wandelingen door dit deel van Zweden hebben gemaakt, hebben zelf nog nooit oog in oog gestaan met zo’n wilde beer. Wil je zo’n kolos zien, dan kun je meedoen aan een berenobservatietocht. Reken maar dat je dan wel een beer zult zien, want ik vermoed dat hier of daar een dode koe neergelegd zal worden.

Muggen. Daar staat Zweden ook om bekend. Paul van Bodengraven en Marco Barten nuanceren dit fenomeen echter. Ja, er zijn muggen, maar nee, het valt over het algemeen reuze mee. En als het niet reuze mee valt, dan geven ze een aantal tips voor de verlichting van de muggenoverlast. Tips die vooral psychologisch van aard zijn.

De wandelgids Wandelen in Midden-Zweden bevat maar liefst 22 wandelroutes. De kortste route meet bijna vier kilometer, de langste is ruim twintig kilometer. Je doorkruist natuurgebieden, kustgebieden, een nationaal park, bergen en een ‘Zweeds regenwoud’. Een vogelreservaat, een veengebied en oerbos staan ook op het menu. Kortom, gewoon een heel gevarieerde wandelgids waarbij de natuurbeleving gegarandeerd is. De gids zelf is mooi vormgegeven. Start- en eindpunt worden duidelijk weergegeven. Mooie foto’s maken de gids en daarmee de regio extra aantrekkelijk. De gids is gebonden in een zogenaamde wire-o-band. En dat betekent dat hij makkelijk openvalt en dat je de voorkant zonder enige moeite tegen de achterkant vouwt. Praktischer dan dit voor onderweg kan het niet.

Te voet kennis maken met de regio Midden-Zweden moet je toch echt zelf doen. Met de fraaie en praktische wandelgids Wandelen in Midden-Zweden van Paul van Bodengraven en Marco Barten weet je zeker dat je de mooiste plekjes ontdekt.

Wandelen in Midden-Zweden / Paul van Bodengraven en Marco Barten / One Day Walks / paperback