Recensie: Wandelen in Frankrijk, Martijn Joosse

‘Niets is zo gemakkelijk als wandelen: stap uit de deur van je vakantiehuis, rits je tent open of kom je camper uit en duik de wijde wereld in.’ Martijn Joosse, auteur van de prachtige boeken Frankrijk Puur en Frankrijk Puur Roadtrips, bracht onlangs een nieuw wandelboek uit waaruit blijkt dat Frankrijk een waar wandelland is. Ook dit boek brengt je op de mooiste plekken in Frankrijk. Nu te voet. Wandelen in Frankrijk, luidt de titel en het voert je over duizenden kilometers aan indrukwekkend mooie wandelpaden.

Routes in elke windstreek

Welke Franse windstreek je ook bezoekt, je komt overal wel een wandelroute tegen. Vijftig Franse plaatsen bezocht Martijn Joosse de afgelopen jaren en hij ging er uit wandelen. Alle routes zijn dus persoonlijk beproefd. De wandelingen voeren je langs datgene waar Frankrijk bekend om staat: langs ‘indrukwekkende natuur, culturele parels of een combinatie van beide.’ Kijk ik op het kaartje in het begin van het boek dan zie ik dat het gros van de routes zijn uitgezet in het zuiden en (zuid)oosten van Frankrijk. Ook in het westen voert een aantal wandelroutes je door de mooiste streken in Pas-de-Calais, Normandië en Bretagne. En laat ik toch ook de wandelroutes in de Auvergne niet vergeten te vermelden.

Zoveel jaar dat wijzelf in Frankrijk op vakantie gingen, dan kan het niet anders of ik tref in dit wandelboek bekende streken aan. De Morvan is er zo één. Urenlang door dunbevolkte bosgebieden wandelen kun je hier. Of helemaal aan de westkust, de wandeling langs de Opaalkust. Aan onze wandelingen in de omgeving van het stadje Wimereux heb ik warme herinneringen, hoewel het hartje winter was en de boulevard er door een aanhoudende orkaan compleet weggeslagen was. Ook geweldig mooi: les Alpilles in het zuiden. Vorig jaar wandelde ik er nog rond de berg met daarop het oeroude dorp Lex Baux-de-Provence.

recensie wandelen in frankrijk martijn joosse

Een voorbeeld

Een streek waar ik nog wel eens zou willen rond wandelen is de Baai van Mont Saint-Michel. Iedereen ken het beeld wel van de abdij die oprijst uit het wad. De Mont Saint-Michel vormt het start- en eindpunt van meerdere GR-routes, lees ik. De Normandische en de Bretonse Douanierspaden (GR34 en GR223) lopen er langs. Maar er zijn ook kleinere wandelroutes uitgezet. Met laagwater kun je urenlang over het wad lopen, maar ga je ver het wad op, doe dat dan onder leiding van een gids. Het water komt hier namelijk verraderlijk snel opzetten. Na de algemene informatie over de locatie, volgen de verschillende wandelroutes die je hier kunt kiezen. Rond Mont Saint-Michelle zijn dat drie routes. Die bij Chapelle Sainte-Anne, een wandelroute van ruim acht kilometer. Dan de route Traversée de la baie van maar liefst dertien kilometer. Deze route leg je in zes uur af. Ben je op zoek naar een minder lange route, dan kies je die bij Saint-Léonard. In de twee uur dat je hier bezig bent leg je ruim vier en een halve kilometer af langs de kust om de zogenaamde mascaret te aanschouwen, een hoge golf die de baai binnenstroomt. Er worden suggesties gedaan voor overnachtingsplaatsen. De tabel met de beknopte informatie geeft aan dat de maanden april, mei, juni, september en oktober de beste maanden zijn om de omgeving bij Mont Saint-Michel te voet te verkennen.

Model voor alle andere wandelingen

De informatie over de wandelingen bij Mont Saint-Michel staat model voor de informatie bij alle andere wandelingen. Eerst algemene informatie, dan de wandelroutes, vaak een langere en een kortere met soms een derde, dan de plaatsen om te overnachten en de tabel met informatie in het kort. De prachtige full colourfoto’s maken de informatie compleet, met per route ook een tekening van het overzichtskaartje. Het is de afwisseling van foto’s en tekeningen die het boek Wandelen in Frankrijk zo’n mooi boek maken. De vormgeving is namelijk werkelijk prachtig.

Leuke elementen zijn de Fransen woorden en zinnen achterin het boek die met wandelen te maken hebben. Hoor je een Fransman zeggen ‘Tournez à droite,’ sla dan rechtsaf. En wil je weten of de eindbestemming nog ver is, vraag dan: ‘C’est encore loin?’.

De woordenlijst wordt gevolgd door een paklijst, want wat neem je eigenlijk mee tijdens een wandeling door het Franse land? Welke kleding trek je aan? Wat heb je ‘s avonds nodig in een berghut? En tijdens het wandelen en zo nog een paar momenten? En natuurlijk kun je bij alle wandelroutes ook de gps-bestanden downloaden.

Conclusie

De wandelroutes door vijftig streken in Wandelen door Frankrijk brengen je op de mooiste plekken en voeren je over de mooiste routes. Dit boek is een lust voor het oog en is daarmee niet alleen een wandelgids, maar ook een inspiratiebron voor iedereen die graag gaat wandelen in Frankrijk. Voor wandelaars met een voorliefde voor Frankrijk is dit opnieuw een onmisbaar boek dat in de boekenkast niet ontbreken mag.

Wandelen in Frankrijk / Joosse Media / Frankrijk Puur / als hardcover