Recensie: Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse, Wim Huijser en Rob Wolfs

De gothfather van de Nederlandse natuurbescherming is zonder twijfel Jac. P. Thijsse. Hij was betrokken bij het oprichting van Natuurmonumenten en zonder zijn inbreng was het Naardermeer geen beschermd natuurgebied geworden. Jac. P. Thijsse was ook een fervente wandelliefhebber. En ter ere van hem is een wandelgids verschenen die zijn geïnspireerd door de Verkadeplaatjes waarmee Thijsse ooit album na album vulde: Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse.

Dertien wandelingen door de natuur van de Verkadeplaatjes, staat op de cover. De titel zegt ook al genoeg: Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse. Op een van de eerste pagina’s zie ik de covers van die befaamde Verkade-albums afgebeeld: Blonde duinen, het Naardermeer, De Vecht, De IJsel (inderdaad met ene s), Eik en Beuk, Texel, Langs de Zuiderzee, Bosch en Heide, Waar wij wonen en: Onze groote rivieren. De covers brengen je meteen terug in vervlogen tijden. Je vliegt naar het begin van de twintigste eeuw toen de natuur op veel plaatsen nog ongerept moet zijn geweest. Hoewel ook toen de industrialisering al toesloeg.

recensie Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse

In de wandelgids Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse maak je ongeveer dezelfde wandelingen als onze illustere voorganger. Je doorkruist Nationaal Park Zuid-Kennemerduinen bij Santpoort. Honden zijn er niet toegestaan in dit gevarieerde duinlandschap. Kaartjes, foto’s en uitgebreide beschrijvingen vallen je ten deel. Er worden allerlei dwarsverbanden gelegd met de tijd dat Thijsse dit gebied doorkruiste.

En eenzelfde formule is gekozen bij al die andere wandelroutes die je in Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse aantreft. Het Naardermeer ontbreekt natuurlijk niet, dat zul je begrijpen. Dat Thijsse het ook wel eens mis had, wordt duidelijk. Hij meende dat het Naardermeer was ontstaan door turfsteken, maar uit onderzoek is gebleken dat het een natuurlijke plas is. En door heel de gids zie je de prachtige Verkade-plaatjes met dieren en planten die je langs de betreffende wandelroute kunt zien.

Eén gebied is natuurlijk totaal van kleur verschoten: de Zuiderzee. In de tijd van Thijsse was het nog een zee zoals hij zijn moet, met eb en vloed en in verbinding met de Waddenzee. Inmiddels is het getij verdwenen en het water zoet. Of het de flora en fauna ten goede is gekomen? Ik vermoed dat Thijsse het zou betwijfelen. Visetende vogels komen om van de honger. Zelfs beroepsvissers weten er nauwelijks nog een boterham te verdienen. Met de Marker Wadden wordt het tij misschien gekeerd. Ik help het hopen.

Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse. Dat levert dertien mooie wandelingen op. Uitgebreide beschrijvingen wijzen je op bezienswaardigheden en op de route uiteraard. Dit is weer typisch zo’n wandelgidsje van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Creatief, verrassend en voorzien van uiteenlopende informatie over natuur, landschap en cultuur. Wie aan de hand van Thijsse wil wandelen, die trekke zijn wandelschoenen aan en gaat erop uit met de wandelgids Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse in de hand.

Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse / Wim Huijser & Rob Wolfs / Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig / als paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!