Recensie: Wandelen in Devon inclusief Dartmoor en Exmoor, P. van Bodengraven en Marco Barten

Devon, gelegen in het zuidoosten van Engeland, is geliefd vanwege zijn gevarieerde landschappen. Ruige rotskusten, glooiende valleien en rustieke dorpjes wisselen elkaar af. Voor wandelaars valt er veel te beleven, want de infrastructuur om te wandelen is ronduit uitstekend. Geen wonder, want wandelen is zo ongeveer een Britse traditie, een ‘way of life’. De wandelgids Wandelen in Devon inclusief Dartmoor en Exmoor van P. van Bodengraven en Marco Barten biedt maar liefst twintig wandelingen.

 

 

In het graafschap Devon bevinden zich twee nationale parken: Dartmoor en Exmoor. Hoewel deze twee gebieden populaire bestemmingen zijn, zul je het er nooit als druk ervaren. De twee nationale parken verschillen behoorlijk van elkaar. Dartmoor is feitelijk een groot klomp graniet van ongeveer duizend vierkante kilometer. Omdat graniet geen water doorlaat, ontstonden her en der moerassen. Op een groot aantal plaatsen steken granietheuvels boven het veld uit, verbrokkeld en gespleten. Zeer karakteristiek voor het landschap. De geschiedenis van Dartmoor gaat terug tot 4000 voor Christus. De grond is er relatief arm, boeren gebruiken de grond vooral om er hun vee te laten grazen. En zo ontstond er een enorm natuurgebied waar het heerlijk wandelen is.
Exmoor is wat lieflijker en groener dan Dartmoor. Eeuwenlang behoorde het gebied aan de koning en die gebruikte het vooral als jachtgebied. Het was verboden terrein voor de gewone burger en daardoor is het gebied relatief ongeschonden gebleven. Aan de kust vind je wel ruige plekken, namelijk de kliffen die honderden meters boven de zee uit rijzen. De kustlijn in Exmoor staat ook wel bekend als de Jurassic Coast. De kliffen zijn beroemd vanwege de fossielen die er worden gevonden. Op meerdere plekken zijn pootafdrukken van dinosaurussen aangetroffen. Zeer bijzonder dus.

Voor wandelaars is Devon een paradijselijke regio. Omdat wandelen zo ongeveer een Britse traditie is, wordt er veel gedaan om de wandelaar te faciliteren. Wandelpaden worden goed onderhouden, het wandelwegennet is fijnmazig. De wandelgids Wandelen in Devon inclusief Dartmoor en Exmoor bevat twintig wandelingen. Elke wandeling heeft zijn eigen niveau. Zo zijn er wandelingen voor onervaren wandelaars uitgezet, maar een aantal wandelingen is behoorlijk pittig. Boven elke route worden afstand, duur en moeilijkheidsgraad duidelijk aangegeven. Bovendien wordt bij elke wandeling een aantal handige gps-coördinaten gegeven. Zeer handig. De laatste pagina van Wandelen in Devon bevat een register waar je alle wandelroutes inclusief afstand, duur en zwaarte in één oogopslag kunt bekijken. Handig om de juiste route voor jou te kiezen.

De wandelgids Wandelroutes in Devon beschouw ik ook als een toegankelijke introductie van het landschap in Devon. Dat is glooiend, lieflijk en hier en daar behoorlijk kaal. Ik stel me zo voor dat de wind er vrij spel heeft. De kust is schitterend en is een wandeling meer dan waard. De kleurenfoto’s in Wandelen in Devon geven dan ook een goede indruk van het landschap.

Devon is vanuit het perspectief van Nederland niet heel ver weg. Even met de boot overvaren en links afslaan. Je zit dan wel meteen in een heel andere wereld. In een landschap dat getekend is door oeroude sporen. In lente en zomer moet het er goed toeven zijn. Voor wie het graafschap Devon te voet wil verkennen is de wandelgids Wandelen in Devon een goed hulpmiddel.

Wandelen in Devon inclusief Dartmoor en Exmoor / P. van Bodengraven en Marco Barten / One Day Walks / paperback