recensie wandelboekje van natuurvrienden

Recensie: Wandelboekje van natuurvrienden,

De wandelaars in de wandelgids Wandelboekje van natuurvrienden laten zich heerlijk inspireren door hun illustere voorgangers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945). Deze twee natuurbeschermers publiceerden in 1900 hun wandelboekje. Nu dus een gloednieuwe wandelgids die je door maar liefst 40 prachtige natuurgebieden voert.

‘Niets helpt zo goed om tot sprankelend nieuw inzicht te komen, woelende onrust weg te nemen of scherp verdriet te verzachten als een fikse wandeling door de natuur.’ Wijze woorden van Frank Berendse, de voorzitter van de Heimans en Thijsse Stichting. Ga erop dus op uit, het liefst door een fraai natuurgebied waar het rijk is aan bijzondere planten en dieren. En die gebieden zijn gelukkig nog volop te vinden in ons dichtbevolkte landje.

De formule van het boek is heel eenvoudig: veertig natuurbeschermers beschrijven hun favoriete wandeling. En dat resulteert in even zoveel routes. De wandelingen voeren je door alle provincies, uitgezonderd één: Zeeland. Wonen er geen bekende natuurbeschermers in Zeeland? En van die veertig zal er toch wel eens eentje op vakantie gaan naar de provincie waar ik opgroeide? Wil je een natuurbeschermer tegen het lijf lopen, dan lijk je in Gelderland de meeste kans te hebben. Daar zijn de meeste routes uitgestippeld. Beste natuurbeschermers, kom te voorschijn uit die donkere bossen en verken de Oosterschelde eens, de Zak van Zuid-Beveland of het duingebied van Voorne-Putten!

Maar dat is dan ook de enige terzijde die ik wil plaatsen bij de wandelgids Wandelboekje van natuurvrienden. Het ziet er fantastisch uit en de wandelingen zijn top. Je wordt onderweg gewezen op kenmerkende planten en dieren in het gebied. Op het routekaartje staan startpunt, parkeerplaats, bus en horeca duidelijk vermeld. Is er een vogelkijkhut of scherm in het gebied aanwezig, dan wordt dat vermeld. De auteurs kiezen voor een persoonlijke insteek, en dat maakt de verhaaltjes bij de routes attractief om te lezen.

Wandel mee door de natuur op Schiermonnikoog, langs Termunten, Oud-Beijerland, Putten, Epe, Diepenveen, Delden, Mook, Eys en al die andere plaatsen. Het aantal kilometers varieert enorm. De langste wandeling telt 16 kilometers, de kortste 1,5.

Wandelboekje van natuurvrienden is daarnaast fraai vormgegeven. Het valt soepel open, handig voor onderweg. De vele kleurenfoto’s maken het een aantrekkelijk geheel. Kortom, wil je te voet van de natuur genieten, dan kun je met deze wandelgids gerust op pad. Hij brengt je op plekjes waar je anders nooit of slechts bij toeval zou komen.

Wandelboekje van natuurvrienden / Blauwdruk / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks