recensie wandelboekje van natuurvrienden

Recensie: Wandelboekje van natuurvrienden,

De wandelaars in de wandelgids Wandelboekje van natuurvrienden laten zich heerlijk inspireren door hun illustere voorgangers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945). Deze twee natuurbeschermers publiceerden in 1900 hun wandelboekje. Nu dus een gloednieuwe wandelgids die je door maar liefst 40 prachtige natuurgebieden voert.

‘Niets helpt zo goed om tot sprankelend nieuw inzicht te komen, woelende onrust weg te nemen of scherp verdriet te verzachten als een fikse wandeling door de natuur.’ Wijze woorden van Frank Berendse, de voorzitter van de Heimans en Thijsse Stichting. Ga erop dus op uit, het liefst door een fraai natuurgebied waar het rijk is aan bijzondere planten en dieren. En die gebieden zijn gelukkig nog volop te vinden in ons dichtbevolkte landje.

De formule van het boek is heel eenvoudig: veertig natuurbeschermers beschrijven hun favoriete wandeling. En dat resulteert in even zoveel routes. De wandelingen voeren je door alle provincies, uitgezonderd één: Zeeland. Wonen er geen bekende natuurbeschermers in Zeeland? En van die veertig zal er toch wel eens eentje op vakantie gaan naar de provincie waar ik opgroeide? Wil je een natuurbeschermer tegen het lijf lopen, dan lijk je in Gelderland de meeste kans te hebben. Daar zijn de meeste routes uitgestippeld. Beste natuurbeschermers, kom te voorschijn uit die donkere bossen en verken de Oosterschelde eens, de Zak van Zuid-Beveland of het duingebied van Voorne-Putten!

Maar dat is dan ook de enige terzijde die ik wil plaatsen bij de wandelgids Wandelboekje van natuurvrienden. Het ziet er fantastisch uit en de wandelingen zijn top. Je wordt onderweg gewezen op kenmerkende planten en dieren in het gebied. Op het routekaartje staan startpunt, parkeerplaats, bus en horeca duidelijk vermeld. Is er een vogelkijkhut of scherm in het gebied aanwezig, dan wordt dat vermeld. De auteurs kiezen voor een persoonlijke insteek, en dat maakt de verhaaltjes bij de routes attractief om te lezen.

Wandel mee door de natuur op Schiermonnikoog, langs Termunten, Oud-Beijerland, Putten, Epe, Diepenveen, Delden, Mook, Eys en al die andere plaatsen. Het aantal kilometers varieert enorm. De langste wandeling telt 16 kilometers, de kortste 1,5.

Wandelboekje van natuurvrienden is daarnaast fraai vormgegeven. Het valt soepel open, handig voor onderweg. De vele kleurenfoto’s maken het een aantrekkelijk geheel. Kortom, wil je te voet van de natuur genieten, dan kun je met deze wandelgids gerust op pad. Hij brengt je op plekjes waar je anders nooit of slechts bij toeval zou komen.

Wandelboekje van natuurvrienden / Blauwdruk / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en compact):