recensie wad ruben smit waddenzee

Recensie: Wad, Ruben Smit

Ruben Smit, maker van veelgeprezen natuurfilms als De nieuwe wildernis en De levende natuur, is ook de maker van Wad, zijn meest recente film. Een film over een van de belangrijkste natuurgebieden van ons land: de Waddenzee. En bij zo’n film hoort ook een boek. Een fotoboek dat de schoonheid van de Waddenzee nog eens extra aan het licht brengt. En ook dat boek heet even eenvoudig als doeltreffend: Wad. Dit boek te recenseren was voor mij liefhebber van wad en schor een groot genoegen.

‘Dit fotoboek gaat door waar de film eindigt. De beelden die hier in staan raken voor mij veelal een diepere laag. Het is de laag waar mijn verstandelijke vermogens begrensd worden, waar ik de intrinsieke schoonheid en kracht van het waddengebied ten diepste voel. Dit fotoboek is zoveel meer dan een verslag van de film. Hier houdt de inhoud op en start de vorm.’ Ruben Smit in de inleiding van het fotoboek Wad.

Een fotoboek dat ik meerdere keren van begin tot eind doorbladerde. De foto’s blijven intrigeren. Zeker omdat ik afgelopen herfstvakantie het waddengebied zelf bezocht. Een paar foto’s herken ik dan ook. De palenrijen bij Holwerd bijvoorbeeld. Vanuit de vogelkijkhut in het kweldergebied heb ik er een uurtje naar zitten kijken. De foto van Ruben Smit brengt dit moment weer even naar boven.

Een foto die ook herken is die van de klutenwolk. Of eigenlijk: het zijn er twee. Twee klutenwolken. Ik filmde ook zo’n klutenwolk, alleen dan niet aan de Friese kust, maar in Polder Breebaart. Maar wat een sensationele ervaring! Een foto die me een beetje jaloers maakt is die van de grote mantelmeeuw die een velduil verschalkt. Als je me had gevraagd of dat kan, dan had ik nee geantwoord. Maar deze foto spreekt boekdelen. Hoe kan een velduil zich nou laten pakken door een jonge grote mantelmeeuw? Gelukkig zeilt een foto verder een velduil laag over het kwelder. Tureluurs vliegen verschrikt voor hem uit. Dat zijn verhoudingen die ik dan weer wel snap.

Elke foto is een kunstwerk op zich. Of het nu de vogels zijn (waar ik natuurlijk een voorliefde voor heb) of de landschappen, zeehonden, de ondergaande zon of juist een opgaande, elke foto treft doel. Trouwens, ik vergeet bijna de foto van de grote jager te vermelden. Die moet even vermeld worden, al was het maar om mijn eigen droom levend te houden. In mijn tienerjaren zag ik eens een grote jager over de Oosterschelde zeilen, maar dat was dan ook meteen mijn laatste. Die wil ik nog wel eens voor de camera krijgen. En het platvisje onder een kwal. Ik dacht eerst dat het platvisje in de kwal zat. Nou ja, beide situaties heb ik nog nooit waargenomen, en ik scharrel toch ook al best lang over de slikken van de Oosterschelde.

Van het camerawerk van Ruben Smit kan ik ook alleen maar dromen. Het lijkt me dat zijn missie is geslaagd: de intrinsieke schoonheid en kracht van het waddengebied tonen.

Wad / Ruben Smit / Uitgeverij Noordboek / als hardcover

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.