Recensie: Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn, Monica Wesseling

Bijzonder leuke boekjes schrijft Monica Wesseling. Pas verscheen een nieuwe uitgave van haar: Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn. Waarin ze antwoord geeft op negentien fascinerende vragen uit de wereld van de biologie. Er gaat een wereld voor je open, zo belooft de flaptekst. En zo heb ik dat ook ervaren.

 

 

 

 

Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn is het resultaat van een samenwerking tussen Monica Wesseling en het Groningse Instituut voor Evolutionaire Levenswetenschappen (GELIFES). De wetenschappers die verbonden zijn aan dit instituut wilden het algemene publiek graag laten zien waar zij mee bezig zijn. Dat is precies de reden waarom zoveel wetenschappers meewerkten aan dit boekje. Denk overigens niet dat dit een wetenschappelijk boekje is. Integendeel, al geen ander weet Monica Wesseling moeilijke onderwerpen zo te brengen dat je van die moeilijkheid helemaal niets merkt. Biologisch onderzoek dus, dat is de rode draad in Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn. Mensen, bacteriën, hersenen, ecologie en evolutie. Deze onderwerpen komen allemaal ter sprake.




Het zijn onderwerpen die veel mensen bezig houden. Bij heel veel mensen leven vragen als: Wie zijn wij? Waar komen wij vandaan? Wat hebben wij wel en niet gemeen met dieren? Waar komt de grote diversiteit in de natuur vandaan? Op dit soort vragen proberen de onderzoekers van GELIFES antwoord te geven. Of het ze is gelukt?

Dat de onderwerpen het ‘gewone’ leven raken, blijkt uit een van de hoofdstukken waaraan de titel is ontleend. Trillende muizen blijken slimmer te zijn. En laat een paar jaar geleden de uit Amerika overwaaide trilplaten een regelrechte hype zijn geweest! Nederland stond massaal op een trilplaat om overtollig vet kwijt te raken. Dat effect bleek helaas flink tegen te vallen, maar toch, er waren andere positieve effecten. Daarvoor moest eerst een proef worden gedaan met muizen. Dus: muizen op de trilplaat. En wat bleek: de muizen die op de trilplaat hadden gestaan werden in korte tijd slimmer. Tot ongeloof van de wetenschappers, want die dachten dat de kwetsbare hersenen juist onder al dat getril zouden lijden. Na de proef met muizen volgde een proef met studenten. En wat bleek? De getrilde studenten maakten al snel 2 tot 3% minder fouten en na zes weken trillen (elke dag een paar minuten) waren ze zelfs 12% sneller. Een belangrijke ontdekking met het oog op onderzoek naar bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson. En dat van die spreeuwen in de titel blijkt ook al waar te zijn. Maar denk nu niet dat spreeuwen zomaar met een bosje bloemen komen aansjouwen. Er zit een bedoeling achter, en een slimme ook. Ik denk niet dat je na het lezen van dit hoofdstuk nog denkt dat dieren domme wezens zijn. Alleen al de bloemen plukkende spreeuwen zetten je wel op andere gedachten.

Ik ga de clou van de hoofdstukken niet verklappen. Wat ik wel wil aangeven is dat Monica Wesseling een ontzettend vaardige pen heeft. Als ik een jaloers mens zou zijn geweest, zat ik nu groen van jaloezie achter mijn laptop. Zoveel interessante boeken heeft zij al op haar naam staan. Maar jaloers ben ik niet. Wel een leesfanaat en van Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn heb ik zeer genoten. De vlotte en humoristische schrijfstijl, de interessante onderwerpen die stuk voor stuk relevant zijn voor ons mensen en de ontknopingen die zelfs wetenschappers verrassen, werken heel aanstekelijk. De biologie is eigenlijk één grote ontdekkingstocht. De wereld van planten, dieren en mensen bevat nog zo veel geheimen, daar valt nog eeuwenlang onderzoek naar te doen. Onderzoek dat van tijd tot tijd verrassende ontdekkingen zal opleveren. Laat jezelf nu al verrassen. Lees Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn.

Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn / Monica Wesseling / Kosmos Uitgevers / paperback