Recensie: Vroege vogels waarnemingen dagboek Vogels

Waarnemingen bijhouden, sommige vogelaars doen niets liever. Daglijsten, maandlijsten, jaarlijsten en levenslijsten (life lists). Waar voorheen een simpel schriftje of notitieblok volstond (of kruisjes in de index van je vogelgids, dat heb ik een tijdje gedaan), daar houdt de moderne mens nu zijn waarnemingen van vogels (en andere dieren of planten) bij via internet. Op bijvoorbeeld waarneming.nl. Het leuke is dat je je lijsten heel eenvoudig kunt delen en vergelijken met je vogelvrienden. Toch zijn er ook nog mensen die hechten aan papier. Gewoon lekker met pen of potlood de vogels die je hebt gezien in een soort van vogeldagboek noteren. In het befaamde schrift of notitieblok of in een speciaal waarnemingendagboek: het Vroege vogels – waarnemingen dagboek Vogels.

Het Vroege vogels – waarnemingen dagboek een mooi vormgegeven notitieboek. Met harde kaft dat op een leuke manier naar twee kanten openvalt. Je waarnemingen kun je erin noteren en je kunt er extra informatie in lezen over vogels, fotografie en apps die je helpen bij het herkennen van vogels. Ook handig: een overzicht van alle vogelsoorten die sinds 1800 in Nederland zijn gezien. Dit overzicht is sinds afgelopen weekend helaas niet meer compleet: de roodkeelnachtegaal staat er nog niet in. Nou ja, je kunt hem er natuurlijk wel met pen of potlood bijschrijven.

Het notitiegedeelte in het Vroege vogels – waarnemingen dagboek is feitelijk een notitieblok. Het bevat geen indeling naar datum of jaar, en heeft ook niet de vorm van een tabel. Horizontale schrijflijnen, zoals in elk klassiek notitieblok.

Vroege vogels waarnemingenboek vogels

Het Vroege vogels – waarnemingen dagboek is een leuk cadeautje voor vogelaars die hun vogelwaarnemingen willen noteren. Wil je dit notitieboekje cadeau doen aan een natuurliefhebber die waarnemingen van dieren en planten in de tuin bijhoudt, dan kun je ook kiezen voor het Vroege vogels – waarnemingendagboek In de tuin. Een soortgelijk notitieboekje dat informatie bevat over planten en het lokken van dieren naar je tuin. Altijd handig, en zeker wanneer je meedoet aan de jaarlijkse Tuinvogeltelling.

Vroege vogels – waarnemingen dagboek Vogels / De Lantaarn / Hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)