Recensie: Vorstelijk wandelen, Sietske de Vet en Ad Sneldervaard

In het hoekje op de voorkant van de wandelgids Vorstelijk wandelen prijkt een kreet met een knipoog: wandelen brengt monarchisten en republikeinen samen! En al helemaal wanneer ze beiden van natuur en cultuur houden. Welke overtuiging je ook hebt, wandelen langs parken, beken, bossen en paleizen met een Oranje randje is een heerlijke bezigheid.

 

 

 

Als een vorst wandelen over een statig landgoed of langs een paleis waar de Oranjes hebben gewoond. Een ding staat vast: je loopt over grond met een verhaal, een mooi geschiedenisverhaal. Prinsen, prinsessen, koningen en koninginnen wandelden er ooit ook rond of bezochten er het theehuis. In Wassenaar staat zelfs een theehuis op de route waar Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook af en toe neerstrijken. Voor ware monarchisten toch hét summum.
Nu ging het de auteurs van Vorstelijk wandelen niet in de eerste plaats om de Oranje-familie. Nee, wandelen doe je het liefst door en langs mooie natuurgebieden en landgoederen. En waar de Oranjes wonen, of hebben gewoond, vind je nu eenmaal prachtige natuur. En loop je door de stad langs een paleis of ander vorstelijk verblijf, dan geniet je bovendien van eeuwenoud cultuurgoed. De wandelingen in Vorstelijk wandelen voeren je langs het Paleis op de Dam, door Delft waar Willem van Oranje werd vermoord door die akelige Spanjool wiens naam ik niet zal noemen, schande zij over hem. Ga je liever de natuur in, dan op naar Het Loo, landgoed De Horsten of naar Lage Vuursche. Ik heb een paar van die gebieden zelf bezocht, het zijn echt pareltjes van gebieden.

Zoals gezegd, de rode draad in de wandelgids Vorstelijk wandelen zijn de Oranjes. Elke wandeling is gekoppeld aan een familielid. Te beginnen met onze koning. Daarna gaan de auteurs terug in de geschiedenis. De twaalfde wandeling voert je zelfs terug naar Engelbrecht I, de grondlegger van de roemruchte dynastie van de Nassaus. Deze wandeling loopt door en langs Brede. Een stads- en natuurwandeling in één. In die omgeving ben ik eigenlijk nog niet geweest. Een wandeling langs de riviertjes de Mark en de Aa moet wel heel erg mooi zijn. Wie weet schiet er ook een ijsvogel laag over het water voorbij.

Twaalf wandelingen in totaal. Je komt in Wassenaar, Lage Vuursche, Baarn, Apeldoorn, Renkum, Amsterdam, Leeuwarden, Oranjewoud, Den Haag, Buren, Delft en Brede. Dat is toch een aardige spreiding door Nederland. De wandelingen liggen zo ongeveer op de centrale as van noord naar zuid.

De wandelgidsen van de gespecialiseerde uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig staan stuk voor stuk in hoog aanzien. Voor het hele oeuvre ontving de uitgeverij zelfs de Gouden Wandelschoen, een prestigieuze prijs. Ook de wandelgids Vorstelijk wandelen van Sietske de Vet en Ad Sneldervaard biedt een en al kwaliteit. Start- en eindpunt worden duidelijk vermeld, evenals de bereikbaarheid per openbaar vervoer, horeca-gelegenheden en of de hond mee mag, of niet. En o ja, de wandelingen variëren van 8 tot 16 kilometer. Leuke dagtochten dus (inclusief lunch).

Maak op een gezonde manier kennis met plekken die in de loop van de geschiedenis oranje zijn gekleurd. De prachtige wandelingen en boeiende verhalen zullen zelfs de meest verstokte Republikein bekoren.

Vorstelijk wandelen / Sietske de Vet en Ad Sneldervaard / Gegarandeerd Onregelmatig / paperback