Recensie: Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden, Jan Pedersen en Lars Svensson

Vogelzang is een aangenaam iets. Al was het maar omdat vogelzang een jaargetijde aankondigt waar veel mensen aan het einde van de winter naar uitzien: de lente. Vogelzang is ook fascinerend, want iedere vogel zingt zijn eigen lied. En zie al die riedels en geluidjes maar eens te herkennen. Van de bekende ornithologen Jan Pedersen en Lars Svensson verscheen een schitterend boek waarmee je heel eenvoudig vogelzang kunt leren herkennen. Het boek heeft de toepasselijke titel Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden.

Ik schreef hierboven dat vogelzang de lente aankondigt. Fitis, tjiftjaf, boerenzwaluw en merel zijn typische lenteboden. Er zijn echter ook vogels die het hele jaar door ons bestaan opvrolijken met hun lied. Denk aan roodborst en winterkoninkje. Zingen zangvogels in de lente om een vrouwtje te vinden en om een territorium af te bakenen, in najaar en winter draait het uitsluitend om het afbakenen van een territorium. Gelukkig zingen vogels vaak prachtig. Stel je voor dat ze net als wij mensen zouden schreeuwen en brallen. Dat zou me een toestand worden en de Aarde een stuk minder gezellig.

Nu weet iedereen wel hoe een koekoek roept. En ook van de huismus mogen we nog wel verwachten dat de meeste mensen zijn geluid herkennen. Hoewel, veel mensen weten het echt niet hoor. En dat is jammer. Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden van Jan Pedersen en Lars Svensson wil daar verandering in brengen. Het geluid van niet minder dan 150 vogels kun je eindeloos beluisteren. Voer een code in en druk op een knop en je kunt de vogel eindeloos beluisteren. Als je hem daarna nog niet herkent, dan druk je gewoon nog een keer op de knop.

vogelzang

Nu moet je niet denken dat Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden ‘zomaar’ een boekje is. Nee, het is een stevig en kloek boek. Eigenlijk is het een vogelgids voor thuis. De 150 vogels in het boek worden heel uitgebreid beschreven. Elke soort wordt afgebeeld met een prachtige foto en verhelderende tekening. Het is dus eigenlijk een waar naslagwerk met als bijzonderheid de mogelijkheid om het geluid daadwerkelijk te beluisteren.

Je zou misschien denken dat een boek over vogelgeluiden zich beperkt tot zangvogels. Dat is bij Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden niet het geval. Ook vogels als knobbelzwaan, wintertaling, auerhoen, dwerguil, houtsnip en waterhoen produceren geluid. En die vind je ook in dit boek. En ik garandeer je: zodra je alle 150 geluiden spontaan herkent, ben je een hele pief in vogelaarsland. De laatste vogel in dit boek is de grauwe gors. Dat geluid moet je maar eens beluisteren. Wie weet komt er spontaan een herinnering aan een vakantie in Frankrijk bij je op. En dat klopt, want in streken als Bourgondië, de Brenne en Auvergje komt de grauwe gors nog veel voor.

Is vogels kijken je hobby, dan ben je haast wel ‘verplicht’ vogelgeluiden te leren herkennen. Soms zie je alleen een vaag silhouet, of zelfs dat nog niet eens, en hoor je wel duidelijk het geluid. Dan kun je aan de hand van het geluid vaststellen welke soort het is. Vogelaars die tijdens de vogeltrek tellingen verrichten moeten helemaal op hun oren kunnen vertrouwen. De vogeltrek speelt zich namelijk deels ‘s nachts af. En in de nacht zie je nauwelijks vogels. Maar overvliegende vogels maken voortdurend geluid zodat ze bij elkaar kunnen blijven. En ook dan geldt: aan het geluid herken je de vogels die overvliegen.

Wat verschijnen er toch mooie vogelboeken in ons land. Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden van Jan Pedersen en Lars Svensson is er een voorbeeld van. Voor kinderen én volwassenen is dit boek een feest om te lezen en te beluisteren. Heel informatief en leerzaam. Wil je vogelgeluiden herkennen, dan is dit een uitstekend hulpmiddel.

Vogelzang. 150 vogels en hun geluiden / Jan Pedersen en Lars Svensson / Kosmos Uitgevers

PS.
Helaas is deze uitgave inmiddels niet meer verkrijgbaar als nieuw. Ben je op zoek naar een soortgelijk boek waarmee je ook vogelgeluiden kunt afspelen, bekijk dan Vogelgeluiden in de tuin. De werking van dit boek is vrijwel identiek aan het boek dat ik hierboven beschrijf.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!