Recensie: Vogelskijken Magazine

Een mooi en vernieuwend initiatief: de introductie van Vogelskijken Magazine, een magazine dat anders is dan alle andere magazines en tijdschriften over vogels kijken. Dit magazine door vogelaars en voor vogelaars, volgt de seizoenen. Zes keer per jaar verschijnt het en even zoveel keer deelt de redactie de mooiste verhalen over vogels kijken. Voor me ligt de eerste editie van het tijdschrift plus de gratis vogelgids Jaarrond vogels kijken, ook al zo informatief.

Initiatiefnemer en uitgever van het tijdschrift en de bijhorende gids is Daan Schoonhoven, de drijvende kracht achter o.a. PIXFACTORY, de website www.vogelskijken.nl én een spannend project op de Brouwersdam. Over dat laatste project zul je de komende maanden vast meer gaan horen.

In de eerste editie van Vogelskijken Magazine tref je een artikel aan over de determinatie van slanke kiekendieven. Het is immers de tijd van het jaar dat soorten als grauwe kiekendief, blauwe kiekendief en steppekiekendief doortrekken. Vaak gaat dat in rap tempo en heb je net weinig tijd om alle details goed te zien. Ringtails blijken deze doortrekkende kiekendieven genoemd te worden. Ik ben niet zo van de vaktermen en deze term was voor mij nog onbekend. Weer wat geleerd! Hoe je blauwe, grauwe en steppekiekendief, vrouwtjes en mannetjes, volwassen en onvolwassen vogels, uit elkaar houdt, dat leer je in dit artikel waarin overigens ook wordt verwezen naar een naslagwerk als het Handboek Europese vogels (‘ongeëvenaard’). Voor alle vogelaars, beginnend én gevorderd, is dit een heel leerzaam artikel. Dat is dus al een mooie binnenkomer.

Vogelskijken magazine

Wat drijft vogelaars en waar is hun passie ontstaan? Het tweede artikel is een interview met Rommert Cazemier, een vogelaar uit het noorden des lands maar die zodra het kan, het land doorkruist op zoek naar zeldzame soorten. Leuk overigens om te lezen dat ook hij zich niet exclusief richt op vogels, maar ook omkijkt naar vlinders, libellen en andere insecten. Dat is voor mij een herkenbaar verhaal.

De bekende columnist Koos Dijksterhuis gaat na hoe hij vogelaar is geworden. En ook hoe hij zijn interesse in de natuur zich na verloop van tijd verbrede. Ja, ook hij!

Mooie foto’s. Daar staat Vogelskijken Magazine vol mee. De foto van sperwer op jammerende spreeuw blijft wel even op je netvlies staan. Evenals de foto’s van de roodstuitzwaluw in het artikel hoe je een roodstuitzwaluw vinden kunt. Thomas van der Es gaat in zijn artikel in op de draaihals, een vogel die ik zelf nog maar één keer in mijn leven heb gezien en dan ook nog vaag ook! De foto’s van deze bijzondere spechtensoort fonkelen en elke liefhebber van de draaihals zal dit artikel met veel interesse lezen, schat ik in. Wie weet kom je er één tegen tijdens een vogelwandeling over Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug. Welke vogels je in dit natuurgebied kunt zien, lees je in de beschrijving van dit vogelgebied. Ik raad je een bezoek aan dit bijzondere gebied zeker aan. En over mooie foto’s gesproken: de foto van een boerenzwaluw die in volle vlucht een slokje water neemt, is adembenemend!

En verder: artikelen over de zwarte stern en beschermingsprogramma’s voor deze bijzondere moerasvogel. Een zoektocht naar de roodbuikwaterspreeuw in Twente. Zat hij nu in Duitsland of was het toch nog net Nederland? Praktische informatie over hoe je vanuit de auto kunt fotograferen, hoe je geringde vogels kunt melden. Dick de Vos, auteur van gidsen als Wat zingt daar? en de Veldgids Vogelzang leert je hoe je vogelzang kunt leren herkennen. Daar valt veel over te vertellen! En dan nog een artikel over de wind. In het magazine wordt de wind als zegen gezien. Daar valt iets voor te zeggen. Waait de wind op precies het goede moment vanuit de juiste hoek, dan levert dat grote kansen op bijzondere waarnemingen op. De wind is voor mij als filmer echter niet altijd een zegen. Een briesje wind kan mijn beelden aardig verstieren. Maar ik ben het met de schrijver eens: wil je bijzondere vogels zien, volg dan de windberichten.

Over inspanningen plegen gesproken: in de rubriek Mijn beste foto lees je hoe fotograaf Bart Ooms maar liefst twee maanden bezig was de perfecte foto van een grote bonte specht te maken. En verder prachtige artikelen over de zwartkopmeeuw, de koekoek en de tapuit die zichzelf voorstelt.

En dan heb ik nog een aantal artikelen niet genoemd. Die moet je zelf maar ontdekken, stel ik voor.

Abonneer je je op Vogelskijken Magazine dan ontvang je er de gids Jaarrond vogels kijken gratis bij. Deze gids is niet gericht op het herkennen van vogels, maar op de vraag wanneer je in het jaar de betreffende soort zien kunt. Per maand zie je welke vogelsoorten in die maand aankomen of doortrekken. Je treft er ook allerlei andere behulpzame overzichten in aan. Per soort vind je naast de foto informatie over gedrag, de trek, belangrijkste leefgebieden en hun gedrag. Dit is een leuke aanvulling op bestaande vogelgidsen die meer gericht zijn op herkenning van soorten. Ook een leuk naslagwerk voor wie excursies of lezingen geven.

Vogelminnend Nederland heeft er weer een magazine bij, en wat voor één! Inspirerende artikelen en indrukwekkende foto’s wisselen elkaar af of versterken elkaar. Sommige artikelen zijn interessant omdat ze de diepte ingaan (over de herkenning van ringtails bijvoorbeeld), andere artikelen wijzen je de weg naar een interessant vogelgebied of inspireren tot een zoektocht naar een bijzondere soort. En de talloze tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Kijk op vogelskijken.nl hoe je je op Vogelskijken Magazine kunt abonneren.