Zeven april, mijn geboortedag, valt volgend jaar op een zondag. En de vogel van de week in de Vogelscheurkalender 2024 is dan de kemphaan. Dat moet wel voor mij gekozen zijn. Een van mijn eerste artikelen die ik jaren geleden als klein jochie in het toenmalige natuurtijdschrift Grasduinen las, ging over weidevogels. En de kemphaan intrigeerde me het meest van alle weidevogels. Leuk dat ik precies deze vogel op 7 april tegenkom. Dank je wel, samensteller van deze scheurkalender die weer boordevol weetjes, grapjes, quizjes, puzzels en vogelkijktips.
Pavoncella
Elke week heeft zijn eigen vogel. De eerste week van het jaar heeft ook al een weidevogel als weekvogel: de kievit. Waar deze weidevogel in Nederland is vernoemd naar het geluid dat hij voortbrengt, daar noemen de Italianen hem pavoncella, pauwtje. De Italianen vinden de kievit maar een pronkziek dier. Voor beide is wel iets te zeggen. Heb je nog nooit een kievit gehoord, scan dan de qr-code onder de oplossing van het raadsel op de achterzijde.
Helaas vergaat het de weidevogels in ons land niet best. De kemphaan is al zo goed als verdwenen als broedvogel, met de kievit gaat het ook bergafwaarts. Als de afname doorzet is er zelfs kans dat in 2023 er slechts vijf procent (!) van de populatie uit de jaren negentig over is.
Bezoektip: de Groene Jonker
Op zaterdag 25 mei krijg je een vogelkijktip: bezoek de Groene Jonker, een prachtig natuurgebied bij Zevenhoven en de Nieuwkoopse Plassen. Ik ben het met volledig met de samensteller van de Vogelscheurkalender 2024 eens. De Groene Jonker is één van de mooiste vogelgebieden in het voorjaar. Dit gebied was eerst een landbouwgebied, maar toen het werd teruggegeven aan de natuur ontpopte dit stukje Nederland zich tot een vermaard moerasgebiedje.

Het menu van de krooneend
Wat staat er op het menu van de krooneend? Op 6 augustus is dit het raadsel. Vier opties krijg je voorgeschoteld. Het juiste antwoord vind je op de achterzijde van de bladzijde. Een paar dagen later kun je je puzzelkwaliteiten testen door het oplossen van een rebus over de krooneend. Verspreid in de kalender vind je ook allerlei andere puzzelvormen. Van een woordzoeker tot vogelcryptogram, test elke vrijdag je brein.
Inspiratielijst
Ik ben er nog niet echt mee bezig, maar heb je eind 2024 nog vrije dagen over, check dan op 30 december de inspiratielijst met natuurmusea in Nederland. Over Oudjaarsdag wordt terecht opgemerkt dat de jaarwisseling voor vogels niet de meest feestelijke dag is. Ik blader nog wat terug. In december kunnen ook uilenliefhebbers hun hart ophalen. Hier en daar kom ik gedichten tegen, en oudhollandse teksten over vogels. En handig voor elke vroege vogel: op elke dag wordt aangegeven hoe laat de zon en de maan op- en ondergaan.
Leuk cadeau
De Vogelscheurkalender 2024 is denk ik één van de leukste cadeautjes die je aan een vogelaar kunt geven. Hij of zij heeft dan weer voor een jaar vogeltips aan de muur hangen. Nooit meer nadenken welk gebied je moet bezoeken, want ze worden je panklaar opgediend. De illustraties zijn van de hand van de bekende natuurillustrator Elwin van der Kolk. Alle teksten zijn geschreven en verzameld door Sander Macquoy, boekenredacteur, schrijver en archeoloog. Ere wie ere toekomt: het is een prachtige verzameling die elke vogelaar zal aanspreken. Twee boorgaten maken het zelfs voor de grootste kluns betrekkelijk eenvoudig om de kalender aan de muur te hangen.
Vogelscheurkalender 2024 / Sander Macquoy & Elwin van der Kolk
PS.
Ben je ook in andere natuurfenomenen geïnteresseerd, bekijk dan ook de Natuurscheurkalender 2024 eens. Deze scheurkalender heeft een vergelijkbare opzet als de Vogelscheurkalender, maar heeft in veel bredere insteek. Bomen, planten, insecten, zoogdieren, natuurkundige aspecten, alles komt voorbij. Lees hier mijn recensie over de Natuurscheurkalender 2024.