recensie vogelscheurkalender 2020

Recensie: Vogelscheurkalender 2020

Elk jaar weer één van de leukste cadeautjes voor vogelliefhebbers: de Vogelscheurkalender. Elke dag staat in het teken van vogels. De ene dag krijg je een raadsel voorgeschoteld, de andere dag ontvang je een tip of gewoon leuke informatie. Twee gaten aan de bovenkant, dus de kalender is ook nog eens makkelijk op te hangen.

Vast element elke dag zijn trouwens de opgang en neergang van zon en maan. Heel handig voor vogelaars, want laat de vroege ochtend net na zonsopgang nu net het beste tijdstip zijn om vogels te kijken! Dan is het handig om te weten wanneer de zon opkomt.

Zakgids Vogels van Nederland en België er

De Vogelscheurkalender 2020 is uitgegeven is samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Elwin van der Kolk, bekend van de Zakgids Vogels van Nederland en België, maakte de vele tekeningen in de kalender. Elke week heeft een ‘vogel van de week’. Van blauwe reiger, buizerd tot purperreiger en grote lijster, je komt heel wat vogels tegen. En in de week die volgt lees je een gedichtje, een raadsel, grapje of liedje of iets anders over de weekvogel. De Vogelscheurkalender 2020 is zo uitgevoerd dat je op de voorzijde van de pagina korte informatie of een raadsel krijgt. Op de achterzijde van diezelfde pagina vind je dan uitleg, het antwoord of uitgebreide informatie.

Even mijn verjaardag bekijken. Vogel van de week is de kleine bonte specht. Nou, dat zou een mooi verjaarscadeau zijn zeg, een kleine bonte specht in de tuin. De kans is bijzonder gering, dus ik hoop er maar niet op. Het raadsel van de dag is aan welk soort roffel je de kleine bonte specht herkent. Oef, het antwoord op die vraag heb ik niet paraat. Ik kijk stiekem op de achterzijde van de bladzijde. Waar ik lees dat de roffel van de kleine bonte specht langer aanhoudt dan die van zijn grote broer en dat de roffel lijkt op die van een naaimachine. Achttien slagen per seconden en dat gedurende één tot twee tellen. Komend voorjaar toch maar eens de Biesbosch in, want daar heb ik hem al een keer gezien.

De Vogelscheurkalender 2020 dus. Een heel leuk cadeautje voor vogelaars. Altijd welkom en altijd handig om achter de hand als ideetje. Ook voor jezelf natuurlijk een leuk hebbeding. Hang hem in de wc of in de keuken en je hebt elke dag even een vogelmomentje.

Vogelscheurkalender 2020 / Kosmos Uitgevers

De leukste cadeautjes voor natuurliefhebbers: