recensie vogelscheurkalender 2019 madeleine gimpel elwin der der kolk

Recensie: Vogelscheurkalender 2019, Madeleine Gimpel

Elk jaar verblijdt de Vogelscheurkalender talloze vogelliefhebbers. Je hangt hem op waar je maar wilt en lees iedere dag een leuk weetje over vogels. Of je maakt een puzzeltje, checkt hoe laat de zon op gaat (en onder) en nog veel meer. En nu ligt hij dus in de winkel: de Vogelscheurkalender 2019. Ieder jaar een terugkerend feest.

Voor alle vogelfans dus, en die zijn er gelukkig heel veel. Steeds meer als ik sommige media mag geloven. Al die vogelaars kunnen op 1 januari 2019 hun brein alvast laten kraken. Want de nummer 1-vraag in het nieuwe jaar over vogels luidt: hoeveel soorten zijn er in Nederland? Het antwoord op deze vraag vind je op aan de andere kant van de bladzijde. Daar lees je onder andere dat Nederland vogels veel kan bieden. Dat komt omdat in ons land zoveel biotopen voorkomen. Van heide tot wadden, van bos tot duin en nog veel meer biotopen. En zo komt het dat in Nederland gerekend naar de oppervlakte van ons land eigenlijk veel meer vogelsoorten voorkomen dan in Duitsland. Komt trouwens ook nog bij dat Nederland strategisch langs een aantal trekroutes ligt. En dat betekent nóg meer vogels in Nederland. Het antwoord op de vraag geef ik trouwens bewust niet. Dat moet je zelf maar ontdekken.

Goed. Een raadsel dus. Wat vind je nog meer in de Vogelscheurkalender 2019? Nou, verrassend veel. Naast raadsels ook weetjes, puzzels, grapjes, quizjes en vogeltips. Zo krijg je op 29 maart een kijktip: bolwerken waar je grutto’s kunt zien. Op 10 juni lees je het gedicht Dank van Jaap Zijlstra, een mooi gedicht over de kerkuil

Als laatste nog een voedertip, op 13 september. Als eikels en beukennootjes schaars zijn, dan kun je de gaaien helpen door pinda’s in je tuin aan te bieden. Grote kans dat de gaaien ze op komen halen om ze ergens in de buurt te verstoppen. Een voorraadje voor de winter.

Huisillustrator van Vogelbescherming Nederland Elwin van der Kolk maakte voor elke dag een leuke tekening. Hij geniet o.a. bekendheid door de veelgebruikte Zakgids Vogels die hij ook illustreerde.

De Vogelscheurkalender 2019 is een prachtig cadeautje voor jezelf of een ander. Tussen Nieuwjaar en Oudjaar elke dag een leuk iets over vogels. Voorzien van twee handige boorgaten om hem op te hangen. Het wordt een groot vogelfeest met deze kalender aan de wand.

Vogelscheurkalender 2019 / Madeleine Gimpel / Kosmos Uitgevers